User
Pass
2FA
 
 

Diverse informatii despre dispozitive

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash
Author Message2109
linke

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 11-12-2019 10:52)
Joined: 24 Aug 2012
Posts: 11543, Topics: 960
Location: Suceava

Reputation: 345.4
Votes: 935

 
Post Posted: 11-11-2014, 17:56:53 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Disclaimer: Nu imi asum raspunderea pentru ceea ce deriva din actiunile cititorului, nu am nici o vina daca ati ales un pachet sau o resursa pentru un telefon diferit de telefonul vostru si din ceva motiv nu va mai porneste.
In acest topic o sa incerc doar sa fac cunoscuta starea sistemului de operare Android in momentul de fata, urmarind sa-l updatez cat mai curand daca se schimba ceva. In acest topic o sa va dau doar idei generale si instructiuni la cum sa puteti sa duceti la bun sfarsit ceea ce aveti de gand sa faceti cu telefonul.


Nu o sa ofer instructiuni de rootare/schimbare ROM pentru fiecare telefon in parte, instructiunile pentru gasirea resurselor de root/schimbare ROM le gasiti in sectiunea aferenta. Considerati chestia asta ca un test. Daca nu esti in stare sa gasesti cele necesare telefonului tau, atunci nu esti in stare sa te ocupi de rootarea sa/schimbarea ROM-ului sau. Nu o sa va spun cum sa folositi Android-ul pentru rau (ca exemplu, blocatul accesului catre internet a retelelor wireless sau sniffing-ul de session-uri a celor conectati la aceste retele).

Cel mai specializat forum in modificarea dispozitivelor mobile este, fara indoiala,
XDA Developers. E imposibil sa nu gasiti resurse pentru orice model de telefon care ruleaza Android si a vazut cel putin 4 magazine in viata lui (bine, poate nu Allview, desi si ala..)

In schimb, daca aveti ceva probleme, intrebari (si, va rog, nu intrebari gen 'NU GASESC MODELUL MEU DE TELEFON PE XDA, CE FAC?!?!?!') sau doriti o clarificare asupra unei instructiuni de pe XDA, sunteti invitati sa-mi trimiteti un mesaj pe forum si voi incerca, in limita timpului disponibil si starii mele in acel moment, sa va raspund.

1. Prezentare generala

Android-ul, cum stie cam oricine care nu a trait sub o piatra si/sau in Baragan in ultimii 5 ani, e cel mai raspandit sistem de operare mobil din lume in momentul de fata.

Fiind bazat pe un kernel Linux, se afla intr-o pozitie foarte buna pentru a fi adaptat necesitatilor consumatorilor din lumea intreaga, ajungand sa ruleze pe diverse dispozitive, de la telefoane si tablete la televizoare si frigidere pana la sateliti proiectati sa fie eficienti dpdv al costurilor de productie si operare.

In momentul de fata, cea mai noua versiune de Android e 4.2.2, insa foarte putine dispozitive se intampla sa aiba in mod
oficial versiunea asta instalata, exceptie facand dispozitivele Nexus, care primesc primele update la noile versiuni de Android, in principal fiindca au fost dezvoltate cu cooperarea Google.

Cele mai multe dispozitive ruleaza versiunea 4.0, fiind urmate indeaproape de 4.1, dupa care 2.3, 2.2 si 2.1, dupa cum se poate observa si
aici. Ce s-a intamplat cu versiunea 3.0? Pai, Android 4.0 a avut grija sa unifice sistemul de operare incat sa suporte atat dispozitive cu ecrane mici precum si cele cu ecrane mari, facand mai simpla dezvoltarea pentru ele.

Dezvoltatorii de aplicatii incep, incetul cu incetul, sa renunte la suportul aplicatiilor lor pentru dispozitivele care ruleaza Android sub versiunea 4.0, ceea ce inseamna ca tot mai putine aplicatii vor functiona in mod corect pe telefoane ce ruleaza 2.2 sau 2.3. Rezolvarea? Scroll down vreo 2 puncte.



2. Fragmentarea Android-ului

Nu, nu e vorba de fragmentare de disc, pentru ca dispozitivele cu Android ruleaza folosindu-se de memorii flash, precum SSD-urile, nu de disk-uri mecanice. (Daca-ti defragmentezi SSD-ul, pai, imi pare rau de tine).

Fragmentarea Android-ului inseamna ca nu toate dispozitivele cu Android au aceleasi aplicatii, aceeasi interfata si/sau aceeasi functionalitate din fabrica, mai ales daca sunt de la producatori diferiti.

Aceasta se observa cel mai mult la interfata:




Desigur, toate astea pot fi modificate, chiar si fara root/schimbare de ROM, doar prin instalarea unui nou launcher/lock screen/etc. Taskbar-ul nu poate fi modificat decat prin metode mai extreme, gen modificare de framework-res.apk (care nu e nu stiu cat de recomandata pt incepatori) sau schimbare de ROM.

Unii ar spune ca fragmentarea e un lucru daunator pentru ecosistemul Android, pentru ca producatorii de dispozitive isi iau timpul cu modificarea sistemului de operare
stock (de baza, original) si astfel update-urile software ajung abia dupa o jumatate de an la consumatori.. si asta daca sunt norocosi. De exemplu, HTC One X-ul meu si-a primit update-ul la 4.1.2 la sfarsitul lui Octombrie, pe cand 4.1.2 a fost lansat la inceputul lui Iulie. In schimb, Motorola Defy-ul meu suporta oficial maxim 2.2. Cand l-am vandut avea instalat Android 4.0.4 pe el. Cum am mentionat si mai sus, exista rezolvari pentru probleme de genul.

Ca o consecinta ciudata a fragmentarii, consumatorul de rand are foarte multe optiuni cand cauta sa cumpere un nou dispozitiv.



3. Root

De cand a devenit mainstream Android-ul a tot umblat vorba de root, root incoace, root incolo.

Root-ul e una dintre cele mai sigure operatiuni care se pot efectua asupra dispozitivului mobil. Nu strica nimic, nu iese dispozitivul din garantie (dpdv al legii EU), nu o sa-ti explodeze telefonul in buzunar (bine, asta daca nu te mananca sa cresti voltajul pana-n draci dupa ce faci root), nu or sa vina mascati cu dube negre nemarcate sa-ti taie cartela , nu o sa-ti afecteze in mod negativ usage-ul telefonului in viata de zi cu zi. Bine, asta se aplica doar daca respecti instructiunile.

Android-ul, fiind bazat pe Unix si ruland un kernel Linux, foloseste mai multi useri, fiecare cu treaba sa (de la programarea unui evenimente sa se intample la o anumita ora la manipularea si intretinerea unor procese). Aplicatiile normale, rulate de majoritatea utilizatorilor, folosesc doar userul dedicat actiunile utilizatorului (sau detinatorului) dispozitivului.

Totusi, sunt alte aplicatii, care se folosesc de resurse interne (deseori rezervate) ale dispozitivului si care nu pot fi accesate de userul dedicat detinatorului dispozitivului. Aceste aplicatii au nevoie de
acces root.

Root e, in UNIX/Linux, userul radacina, super-userul, userul de care este nevoie sa ruleze sistemul de operare si fara de care nu s-ar putea face mare chestie per-total. Root este userul cu acces deplin si prioritate mult inaintata altor useri.

Deci, a
root-a telefonul inseamna doar a face userul root disponibil unor aplicatii care au nevoie de accesul sau pentru a face ce au de facut.
La ce foloseste acest user root? Pai, avandu-l la 'degetul mic', putem sa:


    precum si altele

*swap-ul e un inlocuitor cel putin slab pentru RAM, daca aveti mai 512MB RAM sau mai mult, nu are rost sa folositi aplicatia.

Pentru a roota telefonul, in general, doar bagi cablul, rulezi aplicatia pe care ai gasit-o dupa ce ai urmat instructiunile din punctul 5 (scroll down pana ajungi la "Resurse root/schimbare ROM").

Bine, instructiunile pentru fiecare telefon in parte se gasesc in topicul de pe XDA care contin si unealta de efectuare a root-ului.

Unele telefoane, precum cele de la HTC sau Nexus-urile, au nevoie sa le fie deblocat bootloader-ul (care e doar o alta masura de siguranta impotriva incompetentei utilizatorilor). Instructiunile pentru deblocarea bootloader-ului se gasesc aproape intotdeauna in acelasi topicuri cu uneltele de root. Unele unelte de root se ocupa si de bootloader pentru tine. Deblocarea bootloader-ului se soldeaza cu un factory reset asupra telefonului, deci faceti backup cu
Carbon sau alta aplicatie inainte.

Deseori, in instructiunile de root, se explica cum se instaleaza si un modul de recovery, de care o sa aveti nevoie cand schimbati ROM-ul.

Dupa cum am spus in disclaimer, daca intampinati probleme sau aveti nelamuriri, dati-mi un mesaj pe forum.



4. Schimbare ROM/Flashuire pachete

In 'limbajul de modare', un ROM e pachetul software ce se afla in memoria ROM a telefonului. Fiecare sistem de operare mobil are posibilitatea de a aplica, salva sau restaura ROM-uri (iOS-ul probabil ca nu poate, totusi). A aplica un ROM e a doua cea mai usoara si sigura chestie de facut (dupa root). Din nou, asta se aplica doar daca respecti instructiunile.

De ce ai vrea sa-ti schimbi ROM-ul? Pai simplu:
  • poate ca nu-ti convine pachetul standard de aplicatii si functionalitati din fabrica pe care-l ai pe mobil
  • poate ca vrei sa te afli la ultima versiune de Android
  • poate nu-ti merge nu stiu ce aplicatie pentru ca versiunea de Android curenta e prea veche
  • poate pentru ca pachetul standard foloseste prea multe resurse si ai prefera sa ai acel RAM si spatiu disponibil


Daca ti se aplica cel putin una dintre astea atunci rooteaza-ti telefonul, sari la punctul 5 (Resurse root/schimbare ROM), vaneaza-ti ROM-ul favorit si da-i drumul.


/!\ ROM-URILE SUNT DESEORI INSTABILE PENTRU FOLOSIREA DE ZI CU ZI, INTOTDEAUNA SA CITESTI TOPICUL ROM-ULUI PENTRU EVENTUALE PROBLEME SI SA INSTALEZI DOAR ROM-URI CARE SUNT MENTINUTE DE UN DEZVOLTATOR, NU ABANDONATE

In general cele mai bine privite ROM-uri sunt cele de la CyanogenMod (CM, pe scurt). CM7 e bazat pe Android 2.3.7 si e recomandat pentru telefoanele vechi, cu memorie putina sau procesoare slabe (gen Alcatel OT918). In schimb, CM9 si CM10 sunt bazate pe Android 4.0, respectiv 4.1+ si sunt recomandate pentru telefoane cu procesoare de cel putin 1GH si cel putin 512MB RAM.

AOKP e o alternativa la CM, insa dezvolta doar ROM-uri de ultima versiune. Singurele chestii care difera sunt ceva optiuni. In cazul de fata, Android 4.2.2. Eu acum rulez IceColdJelly, un ROM bazat pe AOKP, deci 4.2.2.

ROM-urile de obicei de flashuiesc (se aplica) utilizandu-te de recovery (care ori s-a instalat cand ai aplicat root-ul ori o sa primesti ceva instructiuni de instalare in topicul cu ROM-ul). Pasii pentru operatiunea asta sunt de obicei:
  • Pui zip-urile cu ROM-ul si cu gapps (Google Play, Google Search, Maps etc) pe sdcard
  • Bootezi in recovery (folosind instructiunile, desi majoritatea telefoanelor au o combinatie de butoane, gen "tine volum jos cand porneste")
  • Faci un backup la ROM-ul actual (recomandat e sa aveti 600+ MB liberi pe card)
  • Dai wipe cache/wipe dalvik cache/wipe battery stats
  • Install zip from sd card
  • Alegi zip-ul cu ROM-ul
  • Alegi zip-ul cu gapps
  • Reboot

Daca totul merge bine (si ai urmarit instructiunile aditionale, daca sunt, din topic-ul cu ROM-ul) ar trebui sa ai un ROM pe deplin functional.


Android-ului, avand o structura modulara, i se pot aplica o gramada de modificari. Aveti nevoie de un nou modul pentru sunet sau chiar de Beats? No problem, se poate. Aveti nevoie de ceva functionalitate care e in ROM-ul de baza al vreo unui alt telefon? No problem, se poate. Modificarile astea nu sunt dependente de ROM, ci de versiunea de Android a ROM-ului, desi e de preferat sa fie un ROM bazat pe AOKP/CM, pentru a se evita incompatibilitatea.
Toate astea se pot gasi cautand pe XDA, mai ales in
aceasta sectiune.

Din nou, dupa cum am spus in disclaimer, daca sunteti nedumeriti, sau aveti nevoie de ajutor, astept PM-uri.


5. Resurse root/schimbare ROM

Motivul pentru care nu am dat instructiuni specifice pentru root/schimbare ROM e ca pasii pentru realizarea ambelor operatiuni difera intr-un mod foarte neconvenabil de la dispozitiv la dispozitiv si producator la producator.

Din cauza asta va ofer instructiuni care or sa va ajute (sper) sa gasiti resursele de care veti avea nevoie pentru realizarea operatiunilor mentionate anterior.


Prima metoda
Cautati pe Google
Quote:
site:forum.xda-developers.com Marca Model android development

Evident, inlocuiti 'Marca' si 'Model' cu ce dispozitiv aveti voi.

Ar trebui ca unul din primele rezultate sa contina ceva de genul:

Spoiler:


Si dupa click, BANG, RESURSE:

Spoiler:



A doua metoda (cand prima metoda nu merge din cauza ca dispozitivul nu are forum dedicat)
Asemanatoare cu prima, cautati pe Google:
Quote:
site:forum.xda-developers.com Marca Model


De multe ori ar trebui sa va duca la un rezultat care e cat mai apropriat de root/schimbare ROM, precum:

Spoiler:


Urmati instructiunile de acolo si o sa rezolvati ce va puneti in minte.



6. Situatia Android-ului in viitor

Ce o sa se intample cu Android-ul in viitor? Cel mai probabil o sa continue sa creasca, datorita inertiei pe care o are in momentul de fata si a puterii de marketing a unor producatori de telefoane cu Android (gen Samsung).

In ultimii doi ani s-a vazut o evolutie extraordinara a telefoanelor. Daca in 2011 un telefon cu 512MB RAM, procesor de 1GH si ecran de 4" (gen Galaxy S), era considerat high end, acum unul cu asa performante e, in cel mai bun caz, 'meh'. Inca si acum sa ai un telefon cu 1GB RAM si procesor quad-core ajunge sa devina o chestie obisnuita. La un moment dat o sa se ajunga undeva unde nu or sa se mai poata face progrese asa mari (cum s-a ajuns in cazul PC-urilor) si o sa se inceapa dezvoltarea pe alta latura a tehnologiei, de preferat bateriile.

De asemenea, devine ridicola situatia cu dimensiunea ecranelor. Poate 4.7" nu e chiar atat de mare, dar cand producatorii anunta telefoane noi cu ecrane de 5"+ si lasa tot range-ul de 4.0-4.7" liber, devine penibil. Citeam acum aproape jumatate de an un articol de first-look la
RAZR M si aproape am facut apoplexie cand tipul care a scris aia a zis ca ecranul are 'o dimensiune modesta de 4.3"'. Un telefon nu e mai bun pentru ca are un ecran de dimensiuni mai mari sau rezolutie mai mare, e mai bun cand e construit bine si procesorul din el nu-ti termina bateria in 3 ore de folosire.

Se presupune ca urmatoarea versiune majora de Android o sa aduca un nou stil grafic, la fel cum a adus si saltul de la 2.3 la 4.0, alte detalii nu sunt stiute.


Drepturile de autor: koltzu


iOS


iOS este sistemul de operare al companiei americane Apple pentru urmatoarele calculatoare si aparate "inteligente":

iPhone- un smartphone de mare succes pe piata de telefoane mobile;
iPod touch - un player MP3;
iPad - un calculator tableta;
Apple TV - un aparat de tip Settop box;

iOS este un sistem de operare de tip Unix, care înca din prima sa versiune a continut multe elemente din Mac OS X, tot un sistem de operare de tip Unix de la Apple.
Versiunea curenta este iOS 8.1, aparuta recent. Functionalitatea iOS poate fi intregita de utilizator prin adaugarea de aplicatii, descarcate din AppStore.

Cum sa faci Jailbreak la iPhone:

    • Ia-ti device-ul iOS. Mergi la Settings > iCloud > Backup si selecteaza "Back Up Now";
    • Dezactiveaza passcode-ul pe device. Te duci la Settings > Touch ID & Passcode;
    • Activeaza Airplane Mode, gliseaza sus pentru a deschide Control Center si apasati pe iconita/butonul Mod Avion;
    • Descarca Pangu 1.1. Asta e instrumentul tau jailbreak. De asemenea, vei avea nevoie de iTunes12. Il poti descarca de aici;
    • Deschide Pangu dupa ce a fost descarcat (Right-click > run as Administrator pe Windows);
    • Conecteaza-ti device-ul iOS;
    • Cand device-ul tau e recunoscut de Pangu, selecteaza optiunea "Start Jailbreak";
    • Click "Already Did";
    • Asteapta sa ruleze aplicatia. Cand e gata, iPhone-ul tau va reporni. Poti inchide Pangu acum;
    • Atinge iconita Cydia pentru a pregati sistemul de fisiere. That's it!

Also:




NOTA: Daca aveti sugestii si informatii despre alte sisteme de operare - PM
Topicul este up-to-date, va mai fi modificat pe parcurs.



Daca ai cumva presimtirea ca un membru al familiei tale are de gand sa mearga la vot sa voteze PSD, fa o fapta buna si ascunde-i buletinul.

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore

Locked by M0ZZ@R3LL@75, 22 February 2015 19:43



 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash  


The time now is 29-03-2024, 15:18:26
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x