User
Pass
2FA
 
 

Sfaturi pentru o viata sanatoasa !

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone
Author Message1323
darkbullet
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 23-12-2018 19:37)
Joined: 27 Jan 2016
Posts: 1928, Topics: 98
Location: Freakz Comunity

Reputation: 1512.5
Votes: 73

           
Post Posted: 09-04-2018, 17:37:16 | Translate post to: ... (Click for more languages)

1. Mancati in mod frecvent alune


Consumul de alune este asociat cu o rata scazuta a imbolnavirilor cardiace. Dar este foarte important ca alunele pe care le cumparati sa fie proaspete, deci trebuie sa va asigurati ca nu sunt rancede. Este recomandat sa le pastrati intr-un loc ferit de umezeala si aer, de aceea este preferabil sa evitati sa le cumparati la vraf.

2. Luati-va portia zilnica de seleniu


Acest mineral cu proprietati deosebite este un puternic agent antioxidant si anticancerigen. Niveluri potrivite de selenium ajuta la functionarea sistemului imunitar in limite normale. In organism, seleniului ii revine rolul de a contribui la realizarea respiratiei celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor rosii, ca si la absorbtia si sporirea eficientei vitaminei E. In plus, are proprietati deosebit de benefice indeosebi pentru persoanele in varsta.

3. Inmuiati alunele in apa curata


Puteti sa le lasati peste noapte intr-un castron cu apa pentru a fi mai usor digerabile in ziua urmatoare. Va trebui sa le lasati la uscat si sa le rumeniti putin la o flacara, dar fara sa le combinati cu ulei. Ele devin la fel de gustoase si crocante ca cele comercializate in magazine, insa mult mai sanatoase si proaspete.

4. Luati-va portia zilnica de fibre


Un nivel ridicat de fibre in dieta este asociat cu un control optim al zaharului in sange si, de asemenea, protejeaza organismul impotriva mai multor tipuri de cancer. Fibrele solubile pot fi obtinute prin consumul adecvat de fructe, ovaz, orz si legume. Fibrele insolubile se gasesc in tarate, boabe de grau si legume.

5. Faceti pauze de respiratie


Luati din cand in cand pauze… de respiratie. Respiratia profunda alunga starile anxioase. De regula respiram sacadat si superficial, mai ales atunci cand suntem stresati. Inspirand profund aerul si intanzand muschiul diafragmei, putem controla ritmul, profunzimea si durata unei respiratii sanatoase. In acest fel, in plamani va fi introdusa o cantitate mai mare de aer, ceea ce inseamna o cantitate suplimentara de oxigen. Modul in care expiram este si el important, pentru ca putem scapa de anumite impuritati rezultate in urma arderilor celulare. Astfel, se constata o imbunatatire a ventilatiei pulmonare, a functiilor inimii, ale ficatului, intestinelor, vaselor de sange.

6. Luati-va un animal de companie


Adoptati un animal fara stapan si dezvoltati o relatie armonioasa cu acesta. Specialistii sustin ca o astfel de relatie scade tensiunea arteriala si creste nivelul unor hormoni care dau senzatiile de calm si fericire. Potrivit statisticilor, posesorii de caini traiesc mai mult si sunt mai feriti de riscul de a face un atac de cord de-a lungul vietii. Si asta pentru ca mangaierea unui animal are efect linistitor si relaxant. Chiar si comunicarea sau doar simpla privire a acestora poate produce relaxare. Proprietarii de animale se simt doriti neconditionat si responsabili de soarta acestora, lucru ce duce la cresterea dorintei de supravietuire.

7. Faceti o plimbare seara, inainte de cina


Iesiti putin la plimbare inainte de cina. Nu doar ca va incarcati plamanii cu aer proaspat, dar permiteti celulelor din creier sa va dea senzatia de bine si astfel sa va imbunatatiti metabolismul. Va trebuie zilnic, in medie, doar 9 minute de mers pe jos in aer liber ca sa va micsorati considerabil riscul unor afectiuni cardiace.

8. Luati ultima masa a zilei cat mai devreme puteti


Mancati cat mai devreme seara. Evitati sa mergeti la culcare cu "stomacul plin", pentru ca va fi foarte greu organismului dumneavoastra sa arda in timpul somnului grasimile acumulate la ultima masa.
De altfel, cina luata foarte tarziu se stie ca provoaca serioase tulburari de somn.

9. Incepeti ziua cu… o portie de proteine!

Consumate la primele ore ale diminetii, proteinele va sigura un surplus de energie si buna dispozitie, anuland senzatiile neplacute de foame si somnolenta.

Etimologic, cuvantul proteina provine din limba greaca (proteinus), care inseamna primul. Proteinele intra in componenta tuturor celulelor, iau parte la formarea unor fermenti si intervin in desfasurarea tuturor proceselor vitale in organism: intra in structura multor hormoni; participa la formarea anticorpilor cu rolul de aparatori ai organismului impotriva microbilor si toxinelor acestora; intra in combinatii chimice cu substante toxice, transformandu-le in substante netoxice; indeplinesc functia de transportatori formand diferite complexe (proteino-lipidic, proteino-glucidic, proteino-mineral, proteino-vitaminic, proteino-hidric si cu unele medicamente); participa la mentinerea echilibrului osmotic, la repartizarea apei si a substantelor dizolvate in ea in diferitele parti ale organismului; pot fi arse in organism cu scop energetic, 1 g de proteine eliberand 4 kcalorii.

Surse de proteine: carnea (20%), pestele (18%), ouale (12,7%), branza de vaci (18%), cascavalul (30%), soia (35%), fasolea (21%), nucile (18%), painea (8%), pastele fainoase (11%).

Pentru o dieta sanatoasa, se recomanda ingerarea in 24 ore a 1 g de proteine la 1 kg de greutate corporala. Asadar, o persoana cu masa corporala de 70 kg are nevoie zilnic de 70 g de proteine. Aportul minim de proteine nu trebuie totusi sa fie mai mic de 40 g zilnic.

10. Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma


Astfel, veti minimaliza riscul de a ingera tot felul de noxe si, prin spalarea alimentelor, veti elimina o serie de impuritati (pamant, praf sau nisip), reducand totodata intr-o masura foarte mare rezidurile de pesticide si microflora epifita. S-a demonstrat ca o buna spalare a fructelor si legumelor are o eficienta asemanatoare cu tratarea termica la 100 de grade Celsius timp de 2-5 minute.

11. Adaugati putin ulei in salate


Uleiurile negre contin acizi grasi mononesaturati si antioxidanti naturali, care aduc sanatate inimii, si, in plus, ofera un gust deosebit salatelor. Cele mai recomandate uleiuri pentru asezonarea salatelor: ulei de floarea-soarelui rafinat (contine vitaminele A si E); ulei de masline extra pur (previne bolile cardiovasculare si reduce nivelul colesterolului, cu posibil efect protector impotriva cancerului); ulei de susan - este un ulei greu, foarte concentrat, folosit mai ales in bucataria orientala; ulei de nuca (contine omega-3, substante esentiale in prevenirea bolilor de inima si a artritei, fiind indicat si in dieta persoanelor cu activitati intelectuale si fizice intense).

12. Faceti gimnastica pentru intarirea musculaturii


Pentru relaxare si confort, este recomandat sa faceti din cand in cand in timpul zilei cateva pauze de cateva minute pentru a va intinde musculatura (stretching). Este util pentru tonifierea organismului. expertii recomanda un program de exercitii aerobice de trei ori pe saptamana, cu o durata de 20-30 de minute. Efectuati o incalzire usoara inainte de a incepe, pentru a evita accidentarile sau neplacutele crampe musculare.

13. Consumati zilnic alimente verzi


Frunzele de grau, de orz sau orice alte legume verzi aduc un surplus de sanatate prin enzimele si nutrientii aflati in compozitie.

14. Puneti condimente in mancare


Mirodeniile ofera un gust placut mancarurilor, dar si o serie de "adaosuri" nutritive. De pilda,usturoiul, ceapa si ardeiul iute imbunatatesc considerabil circulatia sanguina si respiratia. Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente si are proprietati antiseptice, vermifuge (combate viermii intestinali), relaxeaza, linisteste crampele (antispasmodica), indeparteaza oboseala fizica, stresul si aduce buna dispozitie. Bobitele negre de piper, cu miros patrunzator, picant, sunt fructele unui arbust catarator, originar din India. Intregi sau macinate, aceste bobite au un efect antibacterian, carminativ (elimina balonarea), stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Nucsoara constituie fructul oleaginos al unei specii de nuc verde originar din Indonezia. Cu un gust picant, usor amarui, se foloseste pentru a condimenta supe sau sosuri, diverse preparate din carne, pui, peste, legume, dar si prajituri, budinci si alte dulciuri. Este recunoscut pentru efectul sau calmant asupra sistemului nervos.

15. Respectati-va orarul de odihna


Planificati-va cu grija activitatile zilnice si nu uitati sa treceti in agenda pauze mici si dese pentru relaxare.

16. Mergeti la culcare devreme


In timpul somnului, creierul face tot ceea nu are timp sa realizeze in timpul zilei. De aceea, este foarte important sa respectam programul de dormit, sa ne rezervam cel putin 7 ore de somn neintrerupt in fiecare noapte. Din pacate, in ultimii ani se constata o incidenta crescuta a tulburarilor de somn, manifestate prin insomnie, hipersomnie, cosmaruri si sindromul de teroare nocturna. Cercetatorii in domeniu considera ca nevoia de somn difera de la persoana la alta, limitele fiind intre 4 si 11 ore pe noapte. Aproximativ 10% din populatie doarme suficient cu 6,5 ore pe noapte, in timp ce 15% are nevoie de mai mult de 9 ore de somn.

17. Oferiti iubire si compasiune celor din jur


Studiile arata ca atunci cand avem o atitudine pozitiva si intelegatoare fata de cei din jur ne simtim la fel de bine ca si atunci cand ceilalti ne trateaza cu respect si se poarta frumos cu noi. Astfel va creste nivelul de autostima, dar se va imbunatati simtitor si calitatea relatiilor interumane. Dragostea si compasiunea sunt "sentimente sanatoase" si trebuie folosite din belsug. ("Bunatatea este o limba pe care o poate auzi si cel surd si o poate citi si cel orb" - Mark Twain)

18. Tineti-va promisiunile


Nu abdicati sub nicio forma de la obiectivele stabilite pe diverse termene. Perseverenta chiar si in faptele marunte va va da un plus de siguranta pentru realizarea idealurilor. Veti avea mai multa incredere in dumneavoastra si veti fi tratat de ceilalti cu respect, fiind perceput ca o persoana responsabila, pe care se poate pune baza intr-o colectivitate.

19. Puteti visa cu ochii deschisi din cand in cand


Este recomandabil sa visati din cand in cand. "Privitul in gol" si meditatia nu inseamna timp pierdut. Din contra, va ajuta sa va reconfortati, sa va introspectati sau pur si simplu sa va relaxati fizic si mai ales psihic.

20. Diversificati-va activitatile zilnice


Macar o data la doua luni ar fi bine sa incercati sa introduceti pe agenda zilnica o activitate noua si interesanta. Prin alternanta si inovatie, veti alunga plictiseala si rutina.

21. Folositi un "jurnal alimentar"


Este recomandabil sa tineti o evidenta a alimentelor pe care le consumati pentru a incerca diverse combinatii noi. Veti bifa variantele sanatoase care va plac cel mai mult si, in plus, utilizand aceasta metoda veti evita "mancatul iresponsabil, mecanic, in virtutea inertiei".

22. Nu va infometati niciodata


Este recomandabil sa aveti un program strict de luare a meselor. Infometarea, urmata apoi de o alimentatie compulsiva, exagerata si haotica, provoaca o ingrasare nesanatoasa. De exemplu, daca luati cina seara tarziu dupa ce mai bine de 7-8 ore nu ati pus nimic in gura, cu siguranta ca, ajunsi acasa, veti da iama in frigider, umplandu-va farfuria la repezeala cu orice gasiti pe rafturi.

De aceea, este bine ca, intre pranz si cina, sa luati o gustare – de exemplu un fruct, un snack, un iaurt, o prajitura sau un pumn de alune – care sa va reduca apetitul inaintea cinei, mai ales in cazul in care sunteti invitat la un eveniment social la care se serveste "bufet suedez", cu mancare "la discretie".

23. Beti apa chiar si atunci cand nu va este sete


Nu va bazati prea mult pe senzatia de sete ca sa va dati seama cu adevarat cand aveti nevoie de apa. Insetarea nu este un indicator exact al nevoii de apa, mai ales in cazul persoanelor varstnice. Daca veti astepta sa beti apa pana cand vi se usuca gatul, sunt sanse mari ca in acel moment sa fiti deja deshidratati. Deshidratarea reduce substantial performantele fizice si psihice si duce inevitabil la supraalimentatie. Cel mai bine ar fi sa beti in jur de 8 pahare de apa pe parcursul unei zile.

24. Mancati in stilul "piramidei inversate"


Luati micul dejun ca un imparat, pranzul ca o printesa si cina ca un cersetor! Asa veti reusi sa va asigurati un metabolism sanatos si va veti pune la adapost de pericolul ingrasarii.



25. Masurati-va greutatea de doua ori pe saptamana


Daca aveti timp, ar fi bine sa faceti macar o sedinta de fitness/aerobic pe saptamana. Un instructor va va oferi o asistenta calificata pentru exercitii care sa va ajute sa slabiti sau sa va mentineti corpul intr-o forma buna. Daca nu va permite timpul, exersati acasa, cu accent pe grupele de muschi din zonele in care grasimea se depune cel mai rapid si inestetic. Arderea grasimilor prin miscare (de pilda mersul pe jos cativa kilometri zilnic) va imbunatati constant si considerabil functionarea organismului.

26. Folositi alimente specifice sezonului


Fiecare anotimp are legumele si fructele sale. Chiar si iarna, puteti consuma alimente pastrate la congelator sau alte produse proaspete din "tarile calde", cum ar fi de exemplu fructele exotice.

27. Ganditi pozitiv, spuneti-va cat mai des "sunt un invingator!"


"Sunt cel mai bun" – nu este doar o strategie motivationala, inseamna mult mai mult, este un mod de a fi. Setati-va mintea sa vada "partea plina a paharului" mai ales atunci cand demarati o activitate noua sau cand va implicati intr-un proiect pe termen lung. Modul in care abordati o problema va influenta covarsitor rezultatele. Se spune ca, de multe ori, conteaza cum facem ceva mai mult decat ceea ce facem.

28. Limitati cat mai mult nivelul de stres


Alungati stresul. Este inamicul cel mai de temut al sanatatii fizice si mentale. Stresul ingrasa. El activeaza hormonii care produc senzatia de foame. Strategiile anti-stres sunt si cele mai bune strategii aplicabile intr-o cura de slabit.

29. Fiti perseverent in tot ceea ce faceti


Ganditi cand mancati. Ingrasatul este irational. Acordati mai multa atentie la ce, cand si cum mancati!



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
darkbullet
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 23-12-2018 19:37)
Joined: 27 Jan 2016
Posts: 1928, Topics: 98
Location: Freakz Comunity

Reputation: 1512.5
Votes: 73

           
Post Posted: 14-04-2018, 23:17:09 | Translate post to: ... (Click for more languages)

1. Alimentatie sanatoasa
Putine lucruri sunt mai importate pentru sanatate decat o alimentatie sanatoasa. Consumati minim cinci portii de fructe si legume pe zi, preferabil crude, de toate culorile si sortimentele. Putina carne, multi carbohidrati vegetali, leguminoase din plin, produse lactate slabe in grasimi si putina grasime – acestea nu doar ca va vor mentine functiile vitale, dar va vor intari sistemul imunitar.

2. Hidratare din plin
Lipsa apei afecteaza organismul uman: apa este un element important din continutul celulelor, componenta principala a sangelui. O hidratare necorespunzatoare va afecta fluxul sangelui. Intregul corp va fi alimentat mai putin, capacitatea creierului si puterea de concentrare vor avea de suferit. Pentru hidratare, folositi apa, sucuri de fructe sau ceai din plante. Societatea germana pentru alimentatie recomanda adultilor un consum de minim doi litri de lichide zilnic.

3. Miscare regulata
Practicarea regulata a unui sport de anduranta este benefica atat pentru fizic cat si pentru psihic, fiind metoda optima de mentinere a corpului in forma. Sportul ajuta in intarirea fortelor de aparare ale corpului, in reducerea simptomelor de stres si previne aparitia bolilor de inima si circulatorii, a diabetului, a supraponderalitatii si a osteoporozei. Cu avansarea in varsta, inclusiv capacitatea mentala are de beneficiat de pe urma practicarii unui sport.
Orice forma de miscare fizica ajuta la cresterea starii dumneavoastra de bine: pentru evitarea afectiunilor, se recomanda un minim de miscare lejera de 30 de minute de 5-7 ori pe saptamana. Nu este niciodata prea tarziu sa incepeti practicarea unui sport. Chiar si persoanele care incep la varste inaintate profita imediat de efectele pozitive ale miscarii.

4. Mult aer curat si lumina
Oxigenul trezeste spiritul vital si mobilizeaza puterea de rezistenta a corpului. De aceea este important sa iesiti in aer liber in fiecare zi, inclusiv iarna. Un alt efect benefic al plimbarilor in aer liber: ne expunem luminii, fapt care ne influenteaza pozitiv dispozitia. Prin expunerea la lumina, producem un transmitator neuronal, numit serotonina, care ne ajuta la imbunatatirea starii generale. Chiar si in zilele cu vreme mohorata, lumina naturala este mult mai puternica decat cea din interior. In plus, lumina este importanta pentru productia de vitamina D – indispensabila pentru oase rezistente.

5. Relaxare pentru gasirea echilibrului
Stresul, haosul si presiunile psihice afecteaza puterea de rezistenta. Distrugerea echilibrului intre stres si relaxare poate conduce la afectiuni psihice si fizice severe. Asadar, cel tarziu atunci cand stresul si agitatia scapa de sub control este cazul sa faceti un pas inapoi. Tehnicile de relaxare, cum ar fi antrenamentul autogen, destinderea progresiva a muschilor folosind metoda Jacobsen (incordarea si relaxarea alternativa a diferitelor grupe musculare produce o stare de relaxare profunda) sau Yoga va vor ajuta sa regasiti echilibrul si starea de liniste.

6. Program de somn suficient si regulat
Somnul reprezinta o necesitate de baza, pe care trebuie sa o satisfacem regulat la fel ca si alimentatia si hidratarea. Somnul este indispensabil vietii si reprezinta o conditie de baza pentru dezvoltare, starea de bine si de sanatate. In timpul somnului, metabolismul se reduce, lasand loc mecanismelor de refacere sa preia conducerea.
Sistemul imunitar, digestia, sistemul circulator si inima, sistemul nervos si creierul au nevoie de somn pentru a se regenera. Astfel, studiile actuale indica faptul ca persoanele care dorm putin in mod regulat, sunt predispuse unui risc mai mare de a suferi un infarct.

7. Jogging mental regulat
"Munca lungeste viata, lenea o scurteaza” acest proverb se aplica atat corpului nostru, cat si psihicului. Pentru ca la fel ca si musculatura, si creierul trebuie mentinut activ pe intreg parcursul vietii. Daca materia cenusie nu este mentinuta in miscare, acesta incepe sa se descompuna. Si invers, creierul poate fi antrenat ca un muschi. Pentru a va mentine in forma din punct de vedere mental, trebuie sa va antrenati zilnic materia cenusie.

8. Substante nocive, riscuri pentru sanatate
Fumatul dauneaza sanatatii si anume fiecare tigara in parte! Cu toate acestea, nu este niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat. Sanatatea dumneavoastra va avea de castigat, chiar daca renuntati la fumat dupa ani de zile de dependenta de nicotina. Astfel, dupa 10 ani de la renuntarea la fumat, riscul cancerului de plamani este egal cu cel al nefumatorilor. La fel si in cazul afectiunilor sistemului de circulatie si a bolilor de inima, dupa 15 ani.
Consumul moderat de alcool nu este, in principiu, daunator. Consumat cu masura acesta poate avea chiar efecte pozitive. Asigurati-va insa ca nu consumati mai mult de un pahar mic de alcool, urmat de cateva zile de pauza, deoarece un consum de alcool fara riscuri nu exista.

9. Relatii sanatoase
Indiferent ca ne place sau nu, fiecare dintre noi facem parte dintr-o retea de relatii. Relatiile interumane de succes reprezinta un factor important pentru calitatea vietii, pentru sanatatea psihica si fizica. Relatiile vii si implinite incep dintr-o relatie sanatoasa cu sine si cu viata.

10. Atitudine pozitiva
Persoanele cu o atitudine pozitiva in viata detin strategii psihice mai bune de supravietuire. Accepta mai putin stres, protejandu-si astfel puterea de aparare. In plus, persoanele cu o atitudine pozitiva sunt mai dispuse sa practice autoironia, aratand astfel suveranitate si calm.
Deschiderea, spre exemplu in relatie cu persoanele cu experiente si stiluri de viata diferite, va va ajuta sa ramaneti flexibili. Pentru ca cei care sunt prinsi in aceleasi modele de viata repetitive, isi limiteaza posibilitatile de expunere la experiente, acestia isi pierd astfel sansa de a-si mentine creierul activ.



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
Mihai89Sakalu

[Never back down]



Status: Offline
(since 30-09-2019 14:11)
Joined: 13 Jan 2018
Posts: 1211, Topics: 78
Location: Frastanz 6820

Reputation: 17737.2
Votes: 40

       
Post Posted: 25-04-2018, 23:54:04 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Este adevart !


0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
-[N!cola$]-

[Fondator ZP ]



Status: Offline
(since 24-03-2023 22:07)
Joined: 07 Mar 2017
Posts: 2812, Topics: 85
Location: Floresti

Reputation: 252.1
Votes: 152

 
Post Posted: 26-04-2018, 08:48:35 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Corect.



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
Paragon

[The Chosen One]



Status: Offline
(since 17-07-2022 05:43)
Joined: 21 Jun 2008
Posts: 23706, Topics: 796
Location: Bulgaria

Reputation: 2597.9
Votes: 215

Post Posted: 20-05-2018, 06:14:58 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Daca lumea ar urma sfaturile astea, nu s-ar mai plange ca au tona pe ei. Sunt oameni ipocriti care nu se pot ridica din pat fara ajutor, zic ca isi urasc corpul, dar apoi ei continua sa manance. Nu merge asa. Vrei corp de invidiat? Dieta + miscare.


0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone  


The time now is 29-03-2024, 14:39:03
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x