User
Pass
2FA
 
 

Alegeri prezidentiale 2009

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message1039
Shocker

[Freakz owner]



Status: Offline
(since 08-02-2020 12:17)
Joined: Momentul zero
Posts: 33986, Topics: 1350
Location: localhost

Reputation: 6485.6
Votes: 829

   
Post Posted: 19-11-2009, 20:14:24 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Alegerile prezidentiale au loc duminica, 22 noiembrie, iar daca niciunul dintre candidati nu va obtine 50% plus unu din voturi, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie.

Alegatorii se pot prezenta la urne incepand cu ora 7.00 si pot sa voteze pana la ora 21.00.

Alegatorii vor vota in localitatea de domiciliu, la sectia de votare la care sunt arondati.

SUMAR

  • Referendum
  • Cum votam
  • Unde votam
  • Diaspora
  • Observatori ai alegerilor
  • Cine face parte din BEC


Referendum
Presedintele Traian Basescu a decis prin decret sa convoace in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale un referendum national pentru consultarea populatiei in privinta reducerii numarului de parlamentari de la 471 la maximum 300 si la transformarea Parlamentului in unul unicameral.

Parlamentul a avizat negativ aceasta propunere a presedintelui, insa Traian Basescu nu a luat seama de opinia parlamentarilor.

Referendumul va fi organizat pe 22 noiembrie si va avea doua intrebari la care poporul este chemat sa raspunda cu DA sau NU.

Prima intrebare scrisa pe buletinul de vot va fi "Sunteti de acord cu trecerea la un parlament unicameral in Romania?" iar cea de a doua va fi "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?".

Cum votam
La sectia de votare romanii trebuie sa se prezinte cu buletinul sau cartea de identitate. Buletinele de vot pentru alegerile din 22 noiembrie vor fi tiparite in doua culori, negru si albastru, iar cetatenii care isi vor exprima optiunea si la referendum vor trebui sa raspunda la doua intrebari.

Astfel, cetatenii cu drept de vot pot opta, in momentul in care se prezinta la sectia de votare, atat pentru alegerea presedintelui Romaniei, cat si pentru referendum, sau numai pentru unul din aceste scrutine.

Alegatorul care va dori sa-si exercite dreptul de vot la referendum va primi ambele buletine de vot corespunzatoare celor doua intrebari, neavand posibilitatea de a opta doar pentru o intrebare sau alta.

Alegatorul care va dori sa-si exprime optiunea atat pentru alegerea presedintelui Romaniei cat si pentru referendumul national va primi trei buletine de vot, iar primarii si prefectii au obligatia sa asigure dotarea fiecarei sectii de votare cu trei urne.

Buletinele de vot continand cele doua probleme supuse referendumului vor fi tiparite in culori diferite, respectiv buletinul de vot nr. 1 in culoarea negru iar buletinul de vot nr. 2 in culoarea albastru.

Stampila cu mentiunea 'VOTAT' se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pe care fiecare cetarean doreste sa-l aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul.

Dupa ce au votat, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului.

Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea 'votat'.

In acest an se vor introduce stampile de vot personalizate, pe care scrie numarul sectiei de vot, judetul in care s-a votat si chiar daca stampila este pierduta si nu mai poate fi folosita in alta parte.

Unde votam
Fiecare cetatean al Romaniei are dreptul sa voteze o singura data, la sectia de votare de care apartine potrivit adresei din buletin.

Peste 3.500 de sectii speciale vor fi infiintate la nivelul intregii tari, unde isi vor exercita functia de vot doar cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu. Cetateanul care voteaza in aceste sectii speciale va depune o declaratie pe propria raspundere, prin care spune ca a luat la cunostinta ca daca mai voteaza inca o data pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani de inchisoare.

In ceea ce priveste buletinul de vot, Executivul a decis ca se va aplica stampila doar pe paginile din mijloc, astfel incat sa fie evitata imprimarea tusului pe partea vizibila a buletinului.

Persoanele internate intr-o unitate spitaliceasca si aflate in imposibilitatea de a se deplasa la urne vor face o cerere catre presedintele biroului celei mai apropiate sectii de votare, insotita si de acte medicale oficiale sau copii care sa ateste starea de invaliditate. Acesta va decide daca trimite urna mobila.

De asemenea, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale si cele arestate preventiv voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Acestea pot formula o cerere catre conducerea penitenciarului, indicandu-si domiciliul si datele personale.

Diaspora
La acest scrutin, poate vota orice cetatean roman aflat in strainatate (care are domiciliul sau resedinta in strainatate sau care se afla ocazional in strainatate). Asadar, pot vota si turistii.

Pentru a vota, cetatenii romani au nevoie de acte de identitate valabile.

Pentru alegerile prezidentiale în strainatate se poate vota si pe baza titlului de calatorie.

Pentru mai multe informatii referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate, consultati sectiunea Alegeri prezidentiale de pe site-ul Ministerului de Externe.

Observatori ai alegerilor
Acreditarile observatorilor propusi de organizatiile neguvernamentale si ale reprezentantilor interni ai mass-media vor fi eliberate de catre birourile electorale judetene, de sectoarele municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

Astfel, acreditarile pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie la functia de presedinte al Romaniei se vor face dupa ce Autoritatea Electorala Permanenta a stabilit ca organizatiile neguvernamentale sau institutiile mass-media indeplinesc conditiile cerute de lege.

Cine face parte din BEC
Cei cinci judecatori care vor forma Biroul Electoral Central au fost trasi la sorti de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu.

Cei cinci judecatori ai instantei supreme ce vor face parte din BEC sunt: Ana Hermina Iancu de la Sectia Penala, Gheorghita Nutac de la Sectia Contencios Administrativ-Fiscala, Georgeta Teodorescu de la Sectia Comerciala, Maura Olaru de la Sectia Comerciala si Danut Cornoiu de la Sectia Civila.


FREAKZ COMMUNITY @ Facebook
WOW FREAKZ @ Facebook
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore




 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 18-10-2024, 12:24:58
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password