User
Pass
2FA
 
 

Bananele, fructul adorat de mulþi români, sunt pe cale de dispariþie. Cu ce ar putea fi în

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message638
tenegabi

[Freakazoid]



Status: Offline
(since 09-05-2022 16:18)
Joined: 09 Oct 2010
Posts: 1794, Topics: 68
Location: Maldaeni

Reputation: 42.2
Votes: 35

           
Post Posted: 20-01-2016, 18:07:03 | Translate post to: ... (Click for more languages)

În întreaga lume, milioane de oameni încep ziua cu o bananã, fie în cereale ºi terci de ovãz, fie la clãtite.

Dar asta se întâmplã dacã eºti un norocos, fiindcã în multe pãrþi ale lumii, bananele sunt sursa principalã de nutriþie, care se aflã în pericol.

În þãrile de unde bananele ajung pe rafturile marketurilor ele sunt foarte ieftine, disponibile pe scarã largã ºi de multe ori sunt luate drept gaj.

Bananele, aproape toate care merg spre export, din toatã lume sunt rapid perisabile ºi de un singur soi – Cavendish. Agricultorii trebuie sã cloneze fiecare plantã, rezultând într-o lipsã de diversitate geneticã, care lasã lumii fructul care e extrem de vulnerabil la boli.
Dar o ciupercã - fusarium, cea care a nimicit predecesorul Cavendish prin anii 1950, banana The Gros Michel, este în contrinuã expansiune. Agricultura monoculturalã a permis ciupercii fusarium sã se rãspândeascã în întreaga Asie ºi în unele pãrþi din Africa. Acum, însã, ciuperca ofileºte plantele de banane din Australia. Acesta încã nu a atins Ecuadorul, care e exportatorul mondial de banane, dar oamenii de ºtiinþã spun ca este doar o chestiune de timp. O altã ciupercã - Black Sigatoka - a devastat deja ferme de banane în Caraibe.

Dar în timp ce acest lucru poate însemna sfârºitul bananelor Cavendish, nu înseamnã nici pe departe mai puþine banane. Sute de soiuri de banane sunt cultivate ºi consumate local, în zonele tropicale ºi subtropicale. Mai mari ºi mai mici, dulci ºi amare, roºii, maro ºi violete, bananele au o varietate de soiuri. Cu toate acestea, unele dintre acestea sunt mult prea perisabile pentru a se exporta, pe lângã asta, soiurile sãlbatice sunt adesea nedorite sau chiar necomestibile pentru cã sunt pline de seminþe.
Cercetatorii sperã cã în locul acestor soiuri diferite ºi sãlbatice vor putea ajuta la dezvoltarea unui nou tip de banane mai rezistente la boli ºi suficient de rezistente pentru producþia de masã.

Sursã Descoperã



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 23-04-2024, 20:25:57
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x