User
Pass
2FA
 
 

Bucãtãrie Sârbeascã

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy
Author Message865
frid@y

[shamaniancutotemqtro]



Status: Offline
(since 13-06-2020 22:18)
Joined: 02 Jul 2012
Posts: 2161, Topics: 322
Location: Buzau Totem

Reputation: 22.6
Votes: 125

        Battletag: postrow.ID_BATTLE_NET} 
Post Posted: 14-09-2017, 13:53:33 | Translate post to: ... (Click for more languages)





Brutãriile – numite pekara – sunt cam la tot pasul prin centrul orașelor și aici puteți gãsi un bogat sortiment de sandviciuri, pateuri și pizza. Unele sunt deschise non-stop și un mic dejun format dintr-o bucatã de plãcintã și dintr-un iaurt de bãut vã oferã destulã energie pentru vizitarea orașului.

Majoritatea restaurantelor sârbești oferã ro¹tilj, un platou mare cu diferite cãrnuri prãjite la grãtar (mix grill). E posibil sã comandați salate, legume la grãtar sau o simplã omletã, dacã nu vã place carnea. Bucãtãria sârbeascã e faimoasã în privința folosirii legumelor, proaspete sau gãtite.

Alte „chestii” bune de încercat atât de vegetarieni, cât și de cãtre ceilalți sunt kajmak (un fel de cremã grasã de brânzã) și ajvar, un fel de zacuscã (având în compoziție majoritar ardei), excelentã. Un alt soi de zacuscã (mai apropiatã de rețeta noastrã) este și pinður - adesea denumirile fiind „încurcate” între cele douã produse.

Pljeskavica e varianta sârbeascã de hamburger oferitã la orice fast food.

Dar cei mai faimoși acolo sunt æevapèiæi (adicã mititeii lor). De fapt, Æevapi, o porție costã (cu pâine, aivar sau kajmak) între 150 și 500 dinari.

Încercați și Karaðorðeva ©nicla (șnițelul Carageorge). E fãcut din carne umplutã cu kajmak și bacon, prãjitã la tigaie, servit cu sos tartar, fiind de fapt o versiune originalã de cordon bleu.

Burek sunt plãcinte, cu diferite umpluturi - carne, brânzã, spanac, mere etc.

Æevapi (Ћевапи) - „mititei” serviți de obicei câte 5 sau 10 bucãți);

Peèenje (печење) - fripturã de porc sau miel;

Peèenje Ispod Saèa (печење испод сача) - fripturã la capac, din porc, miel sau uneori din vițel. Se preparã întro oalã de lut cu capac, acoperitã cu totul în jar, lãsatã foarte mult la fiert, chiar și o zi întreagã.
Proja (Проја) un fel de pâine fãcutã din fãinã de porumb cu brânzã telemea. Specialitate naționalã, servitã în general în coșul de pâine, alãturi de alte chifle calde.

Pentru mâncãruri fãrã carne, pur și simplu solicitați ceva 'posno' - termenul uzual pentru mâncãruri fãrã carne sau lactate (dar având, posibil, fructe de mare sau pește).

Ca desert, eu unul recomand baclavaua sau tufahija, un mãr copt (sau fiert în compot), umplut cu cremã de nuci și acoperit cu frișcã. Dar au și multe alte dulciuri. Un real pericol pentru cei ce țin dietã. -

Bãutura
Rakija/Ракија/ (rachiu excelent din prune /Шљивовица/, gutui /Дуњевча/, caise /Кајсијевача/, pere /Крушковача/, ienupãr /Клековача/ (asemãnãtor gin-ului).

Loza (din struguri, gen tescovinã);

Slivovica /Шљивовица/ (bãutura lor tradiționalã, având diferite grade de tãrie)

Medovaca rachiu de miere;

Vinuri foarte bune din podgoriile regiunilor: Srem, Oplenac, ®upa, Smederevo, Negotin, Metohija. Sincer, dintre toate soiurile încercate acolo de cãtre mine, cel mai mult mi-a plãcut tãmâioasa lor (demisec, alb) - Tamjanika.

Bere (Пиво). Jelen (Cerbul) și Lav (Leu) sunt douã dintre berile sârbești mai populare; de asemenea, Nik¹iæko din Montenegrul vecin e la fel de popularã.

Apã platã (Вода) sau apã mineralã (Минерална Вода).

Mare atenție cu apa de bãut din unele regiuni din Voivodina, extrem de poluate (Kikinda și Zrenjanin) unde apa este total ne-potabilã!

Bacșișul (prin rotunjirea notei de platã sau adãugarea unei mici sume) dacã mâncarea și / sau serviciul au fost remarcabile e un gest normal și vã asigurã de cea mai bunã servire dacã veți reveni (deși „serviciul” este inclus pe nota de platã).



Sursa



Music





0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy  


The time now is 26-04-2024, 12:20:07
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x