User
Pass
2FA
 
 

Codul morse

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash
Author Message303
IsGolanDeMic
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 02-12-2018 00:36)
Joined: 23 Aug 2018
Posts: 254, Topics: 100
Location: Arad

Reputation: 51.6
Votes: 25

       
Post Posted: 04-09-2018, 20:54:30 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Alfabetul Morse este o metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii scurte si lungi - cunoscute in mod comun ca "puncte" si "linii" - pentru litere, cifre si caracterele speciale specifice oricarui mesaj.

Creat original de catre Samuel Morse pe la mijlocul anilor 1830, pentru a fi folosit la transmiterea informatiei cu ajutorul telegrafului electric, al carui inventator a fost, alfabetul Morse a fost folosit intensiv incepand cu perioada timpurie a comunicatiilor radio a anilor 1890. Datorita dezvoltarii ulterioare a comunicatiilor si folosind o gama larga de unde electromagnetice folosind metode mai avansate tehnologic, utilizarea alfabetului Morse a devenit in zilele noastre, intr-un fel, desueta si aproape uitata.

Totusi, exista domenii de utilizare, asa cum ar fi navigarea maritima si aeriana, precum si comunicarea radioamatoare (ce foloseste unde electromagnetice continue), in care folosirea inventiei americanului Morse este de neinlocuit. De fapt, codificarea Morse este singura modalitate digitala de modulare si transmitere a informatiei care poate fi folosita eficient si citita usor de catre oameni, fara a necesita existenta unui computer, fapt care permite transmiterea digitala a informatiei pe canale de comunicare destinate transmiterii sunetelor si deci a vocii umane.

Alfabetul Morse poate fi transmis in mai multe modalitati. Initial a fost transmis ca pulsatii electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi trasmis ca un ton audio, ca un semnal radio avand pulsatii ori tonuri lungi si scurte, sau ca semnale mecanice sau vizuale, utilizand o lanterna, un heliograf sau asa-numita lampa Aldis.

Exista un alfabet Morse international, care este compus din sase elemente diferite:
semn scurt, denumit punct sau dit (•);
semn lung, denumit linie, dash sau dah (--);
un spatiu liber intre caractere (intre puncte si linii);
spatiu scurt (intre litere);
spatiu mediu (intre cuvinte);
spatiu lung (intre propozitii).


Telegrafia
Telegrafia reprezinta modul de transmitere a informatiilor prin impulsuri nemodulate, folosind un anume cod. Cel mai cunoscut cod este cel propus de pictorul Samuel Finley Breese Morse (1791-1872), in anul 1838, cod cunoscut in Romania sub denumirea de Alfabetul Morse.

Sase ani mai tarziu, in 1844, cu sprijinul inginerului Alfred Vail (1807 - 1859), se realizeaza primul telegraf cu care se reuseste prima legatura telegrafica intre Washington si Baltimore.

Sistemul a fost rapid adoptat de serviciile postale si de cai ferate din S.U.A.

In perioada de inceput a telecomunicatiilor fara fir, telegrafia Morse a fost intens folosita. Pe masura ce alte moduri de comunicare au fost dezvoltate, telegrafia a pierdut teren datorita ratei scazute a informatiilor transmise, dar si datorita faptului ca necesita o pregatire speciala a operatorilor.

Principalul avantaj al comunicatiilor in codul Morse ramane faptul ca prin acest mod se pot realiza comunicatii chiar in conditii extrem de dificile (paraziti atmosferici si industriali, bruiaje, trafic aglomerat etc.), semnalul nemodulat fiind mai „penetrant” decat semnalul modulat.

Sursa: http://ro.wikipedia.org



Spoiler:


Curiozitati
Atunci cand Armata Marina a Frantei a incetat sa mai foloseasca codul Morse in 1997, ultimul lor mesaj transmis a fost: "Catre toata lumea. Asta este ultimul nostru strigat inainte de tacerea eterna."

Limbajul morse a fost folosit pentru mai mult de 160 de ani – mai mult decat orice alt sistem electronic de codare inventat vreodata.

Operatorii specializati in cod Morse pot deseori "intelege" codul direct in minte cu o viteza ce depaseste 40 de cuvinte pe minut. Inca se mai organizeaza competitii internationale pe aceasta tema. In 1939 a fost stabilit recordul mondial actual, la un concurs din Statele Unite, cand Ted Elroy a reusit sa traduca instant cod Morse la o viteza de 75,2 cuvinte pe minut.

In competitiile dintre expertii in cod Morse si utilizatorii experti in SMS text messaging, codul Morse a castigat intotdeauna, conducand la speculatii conform carora fabricantii de telefoane mobile s-ar putea sa construiasca intr-o zi interfate pentru scriere in cod Morse. Aceste interfate ar fi capabile sa traduca Morse in text si sa trimita mesajul ca SMS, fara ca destinatarul sa trebuiasca sa invete codul Morse pentru a-l intelege.

Unele telefoane mobile au deja sonerii de apel si de alerta pentru mesaje, sub forma unor sunete intuitive codate in Morse. De exemplu, telefoanele mobile Nokia au optiunea de a suna ori ca "SMS" ori ca sloganul "Connecting people" in cod Morse atunci cand este receptionat un mesaj SMS.

Codul Morse este folosit azi ca tehnologie de asistenta speciala, ajutand oamenii cu dizabilitati sa comunice. Morse poate fi trimis de persoanele cu dizabilitati motorii si control minim. In unele cazuri, persoanele cu dizabilitati senzoriale (de exemplu surzenie sau orbire) pot primi mesaje Morse prin stimuli ai pielii. In astfel de situatii, ei pot avea chiar acces la internet si email electronic prin sistemele de operare controlate prin cod Morse.

Intr-un caz puternic mediatizat la acea vreme, un operator de salupa foarte batran care a suferit un infarct miocardic si si-a pierdut abilitatea de a vorbi, a reusit sa comunice cu medicul (printre altele pasionat de radioamatorim) clipind in cod Morse. Un alt caz a aparut in 1966, cand un prizonier de razboi, Jeremiah Denton, a fost adus la televizor pe canalele publice de catre rapitorii sai nord-vietnamezi, si a clipit din ochi cuvantul "tortura".

La 24 mai 2004, cu ocazia celei de-a 160-a aniversari a transmisiei in cod Morse, a fost inaugurat si caracterul special "@" ("commat") la setul oficial de caractere Morse, folosind secventa "· — — · — ·". Acest nou caracter este menit sa faciliteze trimiterea de mesaje electonice prin email folosind cod Morse si are o importanta deosebita pentru ca este ultima modificare adusa codului din timpul Primului Razboi Mondial.

Codul Morse a fost utilizat frecvent si in muzica, advertising, lucrari de arta, filme, televiziune si romane.

In cantecul "Brown Eyed Girl" al lui Van Morrison, se canta in cod Morse la sfarsit.

Cantecul "London Calling" al trupei "The Clash" foloseste secvente de chitara pentru a crea literele S.O.S. in cod Morse.

In filmul "Executive Decision", regizat de Kurt Russel, eroul semnalizeaza faptul ca este in viata prin aprinderea si stingerea luminilor din coada avionului trimitand astfel un mesaj in cod Morse echipei de salvare.

In filmul "Independence Day", apar operatori radio care folosesc codul Morse pentru a comunica cu alte continente in strategia de eradicare a invadatorilor extraterestri. Extraterestrii erau uituci in fata semnelor simple de punct si linie codate prin Morse. Cu toate astea, operatorii care apareau in film, ca si in multe alte filme de gen, nu stapaneau tehnica telegrafierii; ei tastau din varful degetelor desi corecta este sustinerea cu trei degete de ambele parti ale tastei.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, transmisiunile BBC incepeau intotdeauna cu primele patru note ale Simfoniei a Cincea care insemnau in cod Morse litera V pentru "Victorie".

In filmul Star Trek V, regizorul Ridley Scott a folsit cod Morse pentru a-i informa pe Capitanul Kirk, Mr. Spock si Dr. McCoy, care erau incuiati intr-o brigada, ca apoi sa arunce in aer zidul prin mesajul codificat "Stand back".

In episodul Star Trek Voyager, "The 37's", echipa de cercetare gaseste plutind in spatiu o masina Ford din anii '30 al carei radio receptiona mesaje in cod Morse de pe o planeta extraterestra.

Unele telefoane mobile, ca Nokia, au cuvantul "SMS" ca ton de apel pentru primirea mesajelor scrise. Majoritatea telefoanelor Nokia au tonuri "SMS" numite "Ascending" sau "Special" care se traduc din cod Morse in sloganul companiei "Connecting People", respectiv chiar in cuvantul "SMS".

Luminile din Turnul Capitol Records semnalizeaza in mod obisnuit cuvantul "Hollywood", dar au clipit ca mesaj "Capitol 50", in anul 1992, la aniversarea de 50 de ani a cladirii.


Nu m-a deranja tarfo' nu-mi sta-n fata!
Nu m-a intreba unde m-a duc cand stii ca n-am verdeata!
Corpu' plin de tatuaje, si tatuaj pe fata!
Vreau banii sa-mi iau BLING BLING , Gheata Gheata Gheata!
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash  


The time now is 10-05-2025, 11:23:30
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x