User
Pass
2FA
 
 

Cum îți dai seama cã ai un deficit de vitamina D

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone
Author Message471
vyrus|2009

[Șeful ]



Status: Offline
(since 17-04-2019 23:03)
Joined: 18 Mar 2010
Posts: 3486, Topics: 292
Location: Cartierul de valorosi $$$

Reputation: 53.5
Votes: 261

            Battletag: postrow.ID_BATTLE_NET} 
Post Posted: 25-03-2015, 22:48:15 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Un numãr tot mai mare de studii aratã cã vitamina D, supranumitã și „vitamina soarelui”, joacã un rol vital pentru protejarea organismului nostru de o serie de afecțiuni cronice. De aceea, este esențial sã cunoaștem atât simptomele unui deficit al acestei substanțe în corp, cât și sursele valoroase care ne asigurã necesarul zilnic.

Un nivel insuficient de vitamina D în organism poate cauza dureri la nivelul oaselor și slãbiciune în mușchi, scrie Web MD. Cel mai adesea, astfel de semnale sunt resimțite în perioada iernii, când „adulții simt un disconfort în oase și mușchi și articulațiile sunt un pic mai rigide când se trezesc dimineața”, a explicat dr. Michael Holick, profesor de medicinã și biofizicã la Centrul Medical al Universitãții Boston, pentru HuffPost.

Chiar și starea de spirit poate fi un indiciu cã organismul tãu nu primește suficientã vitamina D. Un grup de experți a observat acest fenomen în cadrul unui studiu în care o parte din voluntari a primit suplimente de vitamina D timp de cinci zile în perioada iernii, iar un alt grup nu. În final, cei care au luat suplimentele au înregistrat o stare emoționalã pozitivã mai puternicã decât ceilalți participanți.

De asemenea, transpirația excesivã poate fi unul dintre primele semne ale unui deficit de vitamina D, adaugã dr. Holick.

Deficitul acestei substanțe în organism poate fi pus pe seama mai multor cauze. În primul rând, poate fi vorba de expunerea insuficientã la soare sau de lipsa din dietã a alimentelor care conțin vitamina D.

Totodatã, persoanele care se confruntã cu problema kilogramelor în plus și al cãror indice de masã corporal depãșește valoarea 30, pot suferi de un deficit de vitamina D.

Anumite afecțiuni și probleme de sãnãtate pot, de asemenea, sã influențeze nivelul acestei substanțe în organism. Este, de exemplu, cazul celor care suferã de fibrozã chisticã, enteropatie glutenicã (boala celiacã sau intoleranțã la gluten), boala Chron sau alte afecțiuni care împiedicã tractul digestiv sã absoarbã vitamina D. De asemenea, un deficit al acestei substanțe poate apãrea și în cazul în care rinichii nu pot converti vitamina D în forma ei activã. Adesea aceastã situație apare odatã cu înaintarea în vârstã, scrie Web MD.

Vitamina D este importantã pentru oase, deoarece ajutã la absorbirea și fixarea calciului și fosforului, scriu experții de la Harvard. Mai mult, „vitamina D activatã este unul dintre cei mai puternici inhibitori ai creșterii celulelor canceroase. De asemenea, stimuleazã pancreasul pentru a produce insulinã. Îți regleazã sistemul imunitar”, a declarat dr. Holick pentru Web MD. Alte dovezi aratã cã vitamina D joacã un rol important în reducerea riscului de diabet, sclerozã multiplã, infarct sau artritã reumatoidã.

Riscurile la care suntem expuși din cauza lipsei acestei substanțe nutritive din corp sunt îngrijorãtoare. „Deficitul de vitamina D, în special la o vârstã înaintatã, poate conduce la osteoporozã și osteomalacie (decalcifierea oaselor)”, puncteazã dr. Lona Sandon, de la Universitatea din Sud-Vestul Texasului, Dallas. De asemenea, poate crește riscul dezvoltãrii cancerului și chiar a tuberculozei, noteazã experții de la Harvard.

Vitamina D poate fi gãsitã în alimente precum peștele gras (ton, somon, pãstrãv), lapte, suc de portocale și cereale fortificate sau gãlbenușuri de ou, scrie publicația Health. De asemenea, poți apela și la suplimentele alimentare. Nu în ultimul rând, expunerea la soare te poate ajuta sã atingi nivelul necesar de vitamina D pe zi. Dr. Holick recomandã cinci pânã la 10 minute petrecute sub razele soarelui, dupã care recomandã aplicarea unei creme cu factor de protecție UV 15. Este importantã evitarea perioadelor prelungite în soare puternic, deoarece astfel crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele.

2 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone  


The time now is 03-05-2024, 09:09:25
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x