User
Pass
2FA
 
 

Dupã 20 de ani de încercãri, fizicienii au observat pentru prima datã spectrul de luminã a

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message549
Summer :)
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 31-12-2016 13:36)
Joined: 13 Dec 2016
Posts: 1136, Topics: 123
Location: Romania

Reputation: -351
Votes: 38

 
Post Posted: 21-12-2016, 22:08:38 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Dupã douã decenii de încercãri, fizicienii de la CERN au putut sã mãsoare lumina emisã de un atom de antimaterie.

Oamenii de ºtiinþã de la CERN au putut sã mãsoare lumina emisã de antimaterie ºi cu aceasta au observat cã atomul de antihidrogen este imaginea în oglindã a atomului de hidrogen.

Acest rezultat a fost prezis de legile fizicii ºi poate ajuta la oferirea unui rãspuns la o problemã încã nerezolvatã: de ce este mult mai multã materie în Univers decât antimaterie?

În afarã de aceastã întrebare (deocamdatã) fãrã rãspuns, cercetãtorii s-au mai confruntat cu o problemã. Este imposibil de gãsit antimaterie în univers. Fizica prezice cã pentru fiecare atom existã un antiatom, iar la întâlnirea acestora se anuleazã reciproc, eliberând energie sub formã de luminã.

Descoperirea este importantã ºi din aceastã perspectivã. Cercetãtorii au fost capabili sã creeze antimaterie ºi sã o menþinã suficient de mult timp pentru a putea observa spectrul de luminã al antiatomilor.

De-a lungul a 20 de ani, echipa experimentului ALPHA de la CERN a ajuns sã creeze suficienþi atomi de antihidrogen (25.000 la fiecare 15 minute), pentru a putea „prinde” 14 dintre aceºtia.

Aceºti antiatomi vor fi apoi bombardaþi cu luminã pentru a forþa pozitronii (corespondentul electronilor la atomi) sã „sarã” de la un nivel de energie scãzut la unul înalt.. Când aceºtia încep sã revinã la nivelul original de energie, cantitatea de luminã a acestora poate fi mãsuratã.

Cu ajutorul acestui experiment, echipa a observat cã atomul de antihidrogen emite exact acelaºi spectru de luminã ca atmul de hidrogen.

Acest experiment deschide multe oportunitãþi de descoperire ºi cercetare, inclusiv întrebarea iniþialã: „De ce existã mult mai multã materie decât antimaterie?”. De asemenea, aceastã întrebare poate avea ºi o altã valenþã care are de a face mai mult cu modul în care punem problema: având în vedere faptul cã avem foarte puþine cunoºtinþe despre Univers ºi despre întinderea acestuia, existã de asemenea o posibilitate ca într-o zonã din vastul spaþiu sã aibã o predominanþã de antimaterie, astfel, sã existe o distribuþie eterogenã a materiei ºi antimateriei.


@Summer

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 27-04-2024, 20:30:53
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x