User
Pass
2FA
 
 

Dupã excesul de mâncare, urmeazã excesul de salã

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone
Author Message2010
Fl3r
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 22-02-2013 14:19)
Joined: 20 Jun 2012
Posts: 215, Topics: 32
Location: [ Iasi ]

Reputation: 46.7
Votes: 4

 
Post Posted: 18-08-2012, 14:46:06 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Sãlile de fitness au cu 40% mai mulþi clienþi imediat dupã sãrbãtori

Nevoia de a slãbi, dictatã de trendul fixat de mass-media


Pentru tot mai mulþi români, mesele bogate de sãrbãtori se transformã în exerciþii de matematicã. Friptura de porc – 400 de calorii, cârnaþii 450 de calorii, un pahar de vin 100 de calorii, mirosul sarmalelor 2-3 calorii... Toate aceste calcule se cuantificã la cântarul oficial de dupã sãrbãtori, când sunt calculate kilogramele în plus: douã-trei, în cel mai bun caz, ºapte-opt, în cazul în care ai fãcut-o latã. Urmeazã primele zile de muncã în care angajaþii se adunã care mai de care lipsit de vlagã ºi de chef de lucru. Lipsa de tonus ºi surplusul de kilograme fac ca sãlile de fitness sã se umple imediat ce vacanþa s-a sfârºit. „Statisticile pe care le-am fãcut noi aratã cã imediat dupã sãrbãtori vin cam cu 30-40% mai mulþi clienþi la salã decât în cursul anului. Lumea îºi dã seama cã s-a îngrãºat ºi vine la salã sã dea kilogramele jos”, spune ªerban Rãdulescu, fitness manager. Totuºi, entuziasmul de la început se stinge repede.

Dintre cei veniþi sã dea jos repede kilogramele, doar un sfert se mai þin de treabã, restul bãtând în retragere când li se spune cã a trage de fiare nu este suficient ºi nici mãcar indicat, iar sala nu ajutã mai deloc dacã nu este combinatã cu dieta. „Cam 70% din finalitatea acestei perioade de slãbire o constituie dieta. Mulþi se reped sã facã tot felul de diete foarte drastice, ceea ce duce la o dezechilibrare a organismului. Dietele cu varzã foarte multã, cu ciorbe de nu ºtiu mai ce, sunt lipsite de sens din douã motive.

Unul anatomic, pentru cã dietele drastice duc la lipsa aportului de nutrimente necesare. Apoi este ºi partea psihologicã. Sã zicem cã ducem o dietã din aceasta foarte strictã timp de douã luni de zile. În prima sãptãmânã totul merge ok, dar la un moment dat creierul nu mai suportã, clacheazã, iar cam 70% din cei ce au þinut o astfel de dietã au renunþat pe parcurs”, spune ªerban Rãdulescu, adãugând cã pe termen lung dietele drastice fac mai mult rãu. „Efectele sunt dezastruoase, pentru cã organismul suferã în perioada asta. Existã o slãbire aparentã, dar în momentul în care renunþãm la dietã organismul acumuleazã de douã ori mai mult. Se întâmplã des ca cineva sã slãbeascã 7 kilograme, sunt foarte fericiþi, renunþã la dietã, iar în douã sãptãmâni pun la loc 8-9 kilograme”.

Burta nu se dã jos cu „abdomene”

ªerban Rãdulescu spune cã entuziasmul clienþilor care îi vin la salã deciºi sã se supunã la exerciþii grele trebuie temperat ºi înlocuit cu politica paºilor mãrunþi. “Mulþi vin ºi mã întreabã câte abdomene trebuie sã facã, ca sã scape de burtã? Este cea mai mare prostie pe care o poate face, pentru cã burta nu se dã jos fãcând abdomene. Nu faci decât sã tonifici muºchii abdominali, în timp ce grãsimea rãmâne acolo. Cel mult îþi face burta sã parã ºi mai proeminentã. În plus, a te apuca de exerciþii intense imediat este periculos. Vor apãrea imediat accidentãrile articulare, musculare ºi o obosealã cronicã din care nu scapi foarte uºor. Dorinþa e foarte mare sã dai kilogramele jos, dar nu este uºor. Ca sã poþi sã dai 10 kilograme jos, într-un mod normal ºi sã poþi menþine noua greutate, îþi trebuie trei luni de zile în care sã lucrezi constat, sã ai o dietã corespunzãtoare”, spune ªerban Rãdulescu. Dieta trebuie sã fie însã una moderatã, dar de care sã te þii. „Sã nu mai mâncãm cât mâncam înainte, sã mâncãm pânã în ora 12 cât mai multe fructe, pentru cã au mult zahãr ºi ne ajutã, legume, carne albã ºi totul va merge bine.

Foarte important e sã mãnânci ºi la intervale de ore bine stabilite. Dimineaþa întotdeauna, la prânz - carne de pui sau de vitã, fãrã sosuri, care deºi sunt foarte gustoase nu ne ajutã deloc, iar pe la cinci-ºase un iaurt dietetic ºi pe urmã þinem post pânã dimineaþã”, recomandã instructorul de fitness. ªi în privinþa exerciþilor, moderaþia este cuvântul de ordine. „În primele douã trei sãptãmâni ar trebui sã lucreze cam o orã, o orã ºi 20 de minute la salã, pentru a slãbi.

Cam 60 – 65% din lucrul la salã va fi un antrenament cardio. În prima sãptãmânã, frecvenþa lui cardiacã nu trebuie sã depãºeascã 60 – 70% din capacitatea lui maximã. La o persoanã de 30 de ani undeva la 120 – 130 de pulsaþii pe minut. Omul vine cu kilograme în plus, articulaþile sunt slãbite, coloana, în zona lombarã, este foarte slãbitã.

Lucrând pe bicicletã, de exemplu, greutatea se distribuie mai uºor. Dupã ce am lucrat la bicicletã timp de o sãptãmânã, putem începe ºi lucrul cu greutãþi. În momentul în care persoana intrã într-o anumitã formã, putem face ºi altceva”, spune ªerban Rãdulescu.

Efortul care alungã oboseala

Instructorul avertizeazã cã rezultatele din primele sãptãmâni nu trebuie sã te entuziasmeze prea mult. „O persoanã care a luat în greutate 6-7 kilograme într-un interval de douã luni ar trebui sã slãbeascã cam 1-1,5 kilograme pe sãptãmânã. Astfel, într-o lunã poate sã dea jos cinci kilograme. La început e mai uºor, pentru cã organismul nu este obiºnuit cu efortul ºi va arde grãsimile pentru a face faþã. Dupã o lunã, lucrurile se schimbã. Organsmul începe sã opunã rezistenþã, moment în care începem sã lucrãm mai complex”. Miºcarea nu ajutã doar la îndepãrtarea kilogramelor, ci ºi la alungarea stãrii de obosealã.

„Sedentarismul este boala secolului 21. Musculatura nu mai e pusã în miºcare. Circulaþia sanguinã perifericã este lentã. Stând tot timpul la televizor, mâncând mult, musculatura începe sã se atrofieze. Apare o stare de obosealã continuã, o stare de nervozitate. Fãcând miºcare, sângele se oxigeneazã, circulã mult mai repede ºi de aici apare ºi starea de vivacitate. Clienþii noºtri sunt foarte surprinºi cã dupã ce vin foarte obosiþi de la serviciu, când terminã lucrul la salã sunt foarte vioi. Asta pentru cã sângele se oxigeneazã dându-ne astfel mult mai multã energie”, spune ªerban Rãdulescu.

Augustin Cambosie: „Nu mai e la modã sã fii gras”

Psihologul Augustin Cambosie spune cã numãrul tot mai mare de oameni care merg la salã este explicabil, având în vedere cã modelul persoanei slabe este dat drept exemplu de toate mediile de informare. „Nu mai este în modã sã fii gras. Nu se mai poartã burta ºi toate mediile de informare lanseazã modelul persoanei slabe, al omului aºa-zis sãnãtos, toatã lumea recomandã sã nu facem excese, nici mãcar în perioada sãrbãtorilor, sau sã facem miºcare. Oamenii încearcã sã rãmânã în trend. Pe de altã parte, dacã ai ajuns sã te obiºnuieºti cu un anumit look, câteva kilograme în plus încep sã te deranjeze. Nu te simþi bine ºi, nesimþindu-te bine, ai tendinþa sã faci ceva sã scapi de ele”, spune Augustin Cambosie, adãugând cã exemplul celor din jur îi motiveazã ºi pe cei care ar evita în mod normal sala de fitness. „Normal sã sunt afectaþi ºi cei care „au rãmas de cãruþã”. Existã ºi riscul ruºinii de a fi arãtaþi cu degetul. Mai ales cã toþi spun: dacã nu slãbeºti înseamnã cã nu vrei tu sã slãbeºti, pentru cã acum sunt atâtea lucruri care pot sã te ajute. Dar în principiu, mersul la salã trebuie încurajat” spune Augustin Cambosie.


Quote:
"[...]But just because it burns
Doesn't mean you're gonna die
You've gotta get up and try "



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
datFeel

[Mentally Stable]



Status: Offline
(since 21-04-2013 22:24)
Joined: 31 Aug 2012
Posts: 97, Topics: 5
Location: Romania

Reputation: 41.2
Votes: 6

Post Posted: 25-09-2012, 14:45:37 | Translate post to: ... (Click for more languages)

tl;dr
Data viitoare cand mai postezi carnati lungi, pune si sursa, sa citim si noi un text mai frumos structurat.

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
Cm.PuNky

[370HSSV 0773H]



Status: Offline
(online 1 week ago)
Joined: 05 May 2012
Posts: 32814, Topics: 382
Location: Partea radioactiva a Raiului

Reputation: 5160.1
Votes: 729

    Battletag: postrow.ID_BATTLE_NET} 
Post Posted: 07-10-2012, 12:40:42 | Translate post to: ... (Click for more languages)

pai din ce ai scris tu nam inteles decat ca suntem un secol de grasi care vor disperati sa slabeasca,asta ai vrut sa ne explici?

~Iert dar nu uit~
Life is movement. Once you stop moving, you're dead. Choose life.
- Eugen Sandow
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore




 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Health zone  


The time now is 05-05-2024, 21:02:52
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x