User
Pass
2FA
 
 

Fabiola Gianotti, PRIMA FEMEIE care va conduce CERN

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message403
lOl ^_*

[123]



Status: Offline
(since 06-12-2021 09:45)
Joined: 09 Mar 2011
Posts: 19872, Topics: 704
Location: Romania

Reputation: 224
Votes: 1772

   
Post Posted: 05-11-2014, 22:40:47 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Fabiola Gianotti, care a devenit cunoscutã în 2012, datoritã rolului sãu în conducerea cercetãrilor de la CERN care au dus la descoperirea mult cãutatului boson Higgs, va prelua funcþia de director al Organizaþiei Europene pentru Cercetare Nuclearã (CERN) în ianuarie 2016.

Numirea lui Gianotti a fost decisã la o întâlnire a consiliului director al centrului, alcãtuit din reprezentanþii celor 20 de state membre, potrivit unui comunicat al CERN. Decizia va fi oficializatã în cadrul unei întâlniri care va avea loc în decembrie.

Gianotti, în vârstã de 52 de ani, cercetãtoare la centrul de lângã Geneva din 1987, când s-a alãturat fizicienilor din oraºul elveþian ca doctorand al Universitãþii din Milano, îl va înlocui în funcþie pe Rolf Heuer, care a asigurat conducerea centrului în perioada de început, nelipsitã de probleme, a instalãrii acceleratorului LHC (Large Hadron Collider).

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost construit, în principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particulã ºi un câmp energetic a cãror existenþã fusese prezisã cu decenii înainte ºi despre care fizicienii spun cã a permis formarea Universului conferind masã materiei.

În LHC, care va fi repornit în primãvara anului 2015, cu de douã ori mai multã putere, particule elementare sunt ciocnite unele de altele, la viteze apropiate de cea a luminii, dând naºtere la miliarde de mici "big bang-uri", pe care fizicienii le studiazã.

În 2009, Fabiola Gianotti a devenit ºef de proiect pentru experimentul Atlas, una dintre cele douã echipe de cercetãtori care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs ºi câmpul sãu energetic în datele obþinute cu ajutorul LHC.

Alãturi de colegii sãi, Gianotti a detaliat descoperirea particulei numite dupã fizicianul britanic care i-a prezis existenþa în 1964, în faþa camerelor de filmat care transmiteau în direct, la nivel mondial, conferinþa din iulie 2012.

Descoperirea realizatã de CERN cu ajutorul acceleratorului i-a adus lui Peter Higgs premiul Nobel pentru fizicã în 2013, alãturi de Francois Englert, un fizician belgian care a lucrat, împreunã cu alþi doi colegi, la începutul anilor 1960, la aceeaºi idee ºi care a postulat existenþa bosonului.

Gianotti, care este o pianistã desãvârºitã ºi care s-a gândit în trecut sã-ºi dedice viaþa muzicii, s-a declarat onoratã sã fie numitã în fruntea institutului de cercetare, care reuneºte circa 10.000 de savanþi de la graniþa italiano-elveþianã ºi de la nivel mondial.

"CERN este un centru de excelenþã ºtiinþificã ºi o sursã de mândrie ºi inspiraþie pentru fizicieni din lumea întreagã, un leagãn pentru tehnologie ºi inovaþie ºi un exemplu concret ºi strãlucitor de cooperare ºtiinþificã ºi pace", a spus Fabiola Gianotti.

Reluarea activitãþii LHC de la Geneva va permite savanþilor sã caute rãspunsuri pentru rezolvarea altor întrebãri majore ale ºtiinþei, inclusiv legate de materia întunecatã, despre care se crede cã reprezintã un sfert din Univers, ºi energia întunecatã, care ar reprezenta circa 70% din Univers.


sursa

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore




 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 10-05-2024, 18:27:32
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x