User
Pass
2FA
 
 

Gradina Romei

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash
Author Message307
Optikall

[Ceapa-i Dumnyezo']



Status: Offline
(since 25-01-2018 16:18)
Joined: 27 Feb 2012
Posts: 666, Topics: 66
Location: SM - BM

Reputation: 84.4
Votes: 35

        Optiskillz 
Post Posted: 28-05-2015, 01:05:57 | Translate post to: ... (Click for more languages)




Grãdina Romei – de la Casa de Tir la oaza de liniºte de astãzi



Puþini dintre cei care se plimbã pe cãrãrile umbrite de arborii sãdiþi cu multe decenii în urmã a Grãdinii Romei, cunosc trecutul acestui loc. Terenul plin de gropi ºi neamenajat, aºa cum arãta la începutul veacului al XIX-lea a devenit mai apoi locul de distracþie al sãtmãrenilor. Casa de Tir, Baia cu aburi, Chioºcul dar ºi un mic restaurant, „rãsãrite” pe la mijlocul anilor 1800, au atras „lumea bunã” a oraºului. Practicanþii de tir, unul dintre sporturile la modã la acea vreme, s-au retras aici pentru a se relaxa departe de tumultul oraºului. Însã nu pentru multã vreme. La sfârºitul veacului al XIX-lea, o hotãrâre votatã de consilierii orãºeneºti îi silesc sã pãrãseascã vechea locaþie, fãrã ca Societatea Practicanþilor de Tir sã beneficieze de un alt spaþiu. Clãdirile ºi grãdina au fost apoi reamenajate atribuindu-se o arhitecturã aparte, gânditã pentru a deveni un loc de relaxare pentru orãºeni. Unde a fost amenajat primul parc din Satu Mare? Cine sunt „pãrinþii” Grãdinii Romei? De numele cui se leagã arhitectura peisagisticã a locului? Sunt doar câteva dintre întrebãrile la care veþi gãsi rãspunsurile în rândurile care urmeazã. Vã invit sã pãtrundem în lumea Sãtmarului veacului al XIX-lea ºi sã urmãrim naºterea ºi dezvoltarea unuia dintre cele mai populare locuri din oraº – Grãdina Romei.





Pentru început trebuie spus cã, primul parc public al oraºului Satu Mare, Promenada, a fost înfiinþat pe actualul Bulevard Vasile Lucaciu, iar creatorul acestuia a fost Kiss Gedeon, cãpitanul de atunci al oraºului. De curând, bustul acestuia a fost amplasat în faþa Casei Verzi din Grãdina Romei. Datoritã construirii clãdirii Teatrului de Nord, în 1891, pe B-dul Vasile Lucaciu a fost mutat cercul estival de teatru, fapt care a pecetluit soarta Promenadei. Locul a fost tot mai puþin frecventat de cãtre orãºeni, ceea ce a impus gãsirea unei soluþii pentru amenajarea unui spaþiu verde ca loc de relaxare pentru citadini.



Care va fi viitorul grãdinii?



Apoi, în a doua jumãtate a anilor ‘70, grãdina a primit denumirea de Parcul Pionierilor. De altfel, de la sfârºitul rãzboiului ºi pânã în 1964, grãdina a fost locul preferat de comuniºti pentru a-ºi organiza ceremoniile. Din 1989, parcul a devenit din nou Grãdina Romei, respectiv Kossuth Kert, potrivit inscripþiei bilingve dãltuitã în piatra de la intrare instalatã în 2004. De curând, clãdirea Bãii comunale a fost renovatã, câºtigându-ºi o altã utilitate legatã de pãrotecþia mediului.

Care va fi viitorul grãdinii? Locul, atât de îndrãgit odinioarã de sãtmãreni se pare cã începe din nou sã atragã atenþia sãtmãrenilor. Hidrobicicletele sub formã de lebãdã ce brãzdeazã apele lacului ºi trenuleþul ce-ºi urmeazã calea pe aleile grãdinii constituie o atracþie în rândurile copiilor ºi … nu numai. Tot mai mulþi plimbãreþi ºi îndrãgostiþi aleg sã petreacã câteva clipe în umbra arborilor, martorii vii al trecutului unei grãdini cu o istorie atât de interesantã.




Cateva fotografii din interiorul Gradinii Romei



Spoiler:


Spoiler:


Spoiler:


Spoiler:


Cumpar Cioara neagrã / Corb



1 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash  


The time now is 29-03-2024, 04:11:05
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x