User
Pass
2FA
 
 

Iustin Caprã, inventatorul rucsacului zburãtor

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message341
DirtyS

[Baws Mode]



Status: Offline
(since 03-06-2015 23:41)
Joined: 20 Apr 2011
Posts: 786, Topics: 121
Location: Fangtasia

Reputation: 652.4
Votes: 79

   
Post Posted: 21-01-2015, 07:21:22 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Iustin Caprã, inventatorul rucsacului zburãtor brevetat de americani ºi folosit de cosmonauþi la deplasãrile intercapsulare, a murit, luni searã, la 81 de ani, la Spitalul de Urgenþã Ploieºti, unde se internase cu o zi în urmã, reprezentanþii spitalului spunând cã Iustin Caprã era diabetic.





Conform reprezentanþilor Spitalului Judeþean de Urgenþã Ploieºti, Iustin Caprã a decedat luni searã, în jurul orei 19.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El se afla internat de duminicã în secþia "Iinterne”, fiind cunoscut ca diabetic, necropsia urmând a stabili cauza morþii. În 22 februarie Iustin Caprã ar fi împlinit 82 de ani.

Caprã este unul dintre cei mai cunoscuþi inventatori români, obþinând numeroase premii la saloane internaþionale. Printre distincþiile obþinute se numãrã premiul "Ifia Eco", obþinut la Geneva, în 2008) pentru cea mai bunã invenþie ecologicã, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreunã cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaþional de invenþii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaþional de Inventicã Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.

Printre invenþiile sale se numãrã un rucsac zburãtor, construit în anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bãnuit cã l-a fãcut pentru a fugi din România.

Conform paginii oficiale de pe o reþea de socializare, la trei ani ºi jumãtate de la realizarea rucsacului zburãtor invenþia lui Iustin Caprã a fost brevetatã de americani ºi folositã de cosmonauþi la deplasãrile intercapsulare, iar în anul 2002 americanii au recunoscut oficial cã ideea i-a aparþinut inventatorului român.

Iustin Caprã a construit maºini nepoluante fãrã volan ºi fãrã pedalier, cu comenzi fãcute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de maºini ºi motorete, alimentate de acumulatori.

Caprã, care a fost de profesie inginer ºi a lucrat ca ofiþer de aviaþie, locuia în judeþul Prahova, unde s-a nãscut.

"De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunþa niciodatã, chiar dacã cei din jur mã privesc ca pe un tataie þicnit", scria Iustin Caprã în urmã cu o sãptãmânã pe pagina sa de pe o reþea de socializare.

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 10-05-2024, 04:09:47
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x