User
Pass
2FA
 
 

Judecãtorul Mircea Aron ºi procurorul Luminiþa Paladesingurii candidaþi la conducerea CSM

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message307
GabrielDrunk

[classy]



Status: Offline
(online 1 week ago)
Joined: 30 Apr 2015
Posts: 10694, Topics: 595
Location: France

Reputation: 1210.6
Votes: 296

     
Post Posted: 05-01-2016, 19:27:17 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Judecãtorul Mircea Aron ºi procurorul Luminiþa Palade, singurii candidaþi la funcþiile de preºedinte ºi vicepreºedinte CSM, vor corectitudine ºi transparenþã în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA ºi ICCJ, consolidarea Inspecþiei Judiciare ºi întãrirea integritãþii sistemului judiciar.

Alegerile au loc în ºedinþa de miercuri a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în condiþiile în care mandatele de un an ale preºedintelui Marius Tudose ºi vicepreºedintelui Bogdan Gabor se încheie.

Judecãtorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 ºi magistrat din 1981, iar procurorul Luminiþa Palade are o vechime de doi ani în Consiliu ºi este magistrat din 1994.

Cei doi candidaþi îºi vor prezenta, pe rând, proiectele de management în faþa membrilor plenului CSM, acestea fiind publicate pe site-ul Consiliului.

Judecãtorul Mircea Aron aratã, în proiectul de management, cã în 2016 CSM va trebui sã gestioneze în cele mai bune condiþii de transparenþã ºi corectitudine procedurile de numiri în funcþiile de conducere de la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, a procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi a procurorului-ºef al Direcþiei Naþionale Anticorupþie.

"Având în vedere cã în anul 2016 vor fi fãcute numiri noi în funcþiile de conducere la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie deoarece expirã mandatul de conducere al persoanelor investite (preºedinte, vicepreºedinþi), dar ºi faptul ca în acest an vor fi derulate examene de promovare în funcþii de execuþie la aceastã instanþã, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui sã gestioneze în cele mai bune condiþii de transparenþã ºi corectitudine aceste proceduri, astfel încât numirile ºi promovãrile sã fie în concordanþã cu capacitãþile profesionale ale candidaþilor. (...) În acelaºi sens, vor trebui gestionate propunerile de numiri în funcþie de conducere ale procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi al procurorului ºef al Direcþiei Naþionale Anticorupþie", aratã magistratul în proiect.

Potrivit lui Mircea Aron, ºi alegerile viitorilor membri ai CSM vor necesita un efort deosebit din partea Consiliului, de corectitudinea acestora depinzând buna funcþionare a Consiliul Superior al Magistraturii în viitor.

De asemenea, Aron este de pãrere cã ministrul Justiþiei "are toate argumentele sã promoveze în Parlament" propunerile de modificare a legilor justiþiei, elaborate de CSM.

"Plenul CSM a constatat cã nevoile sistemului s-au modificat în cei 11 ani de la elaborarea ºi aplicarea legilor justiþiei (...). Dupã consultarea repetatã a sistemului în vederea gãsirii celor mai eficiente soluþii legislative ce-i pot îmbunãtãþi activitatea, plenul Consiliului a considerat necesarã modificarea prevederilor privind evaluarea, promovarea în sistem, numirea în funcþii de conducere, rezolvarea situaþiilor în care magistraþii ajung în imposibilitatea de a-ºi exercita funcþia (…) Consider cã ministrul Justiþiei are toate argumentele sã promoveze în Parlament aceste noi propuneri", se mai aratã în proiectul de management al judecãtorului Aron.

O altã propunere care a stat în atenþia membrilor Consiliului este aplicarea din 2017 a dispoziþiei potrivit cãreia atribuþiile Ministerului Justiþiei referitoare la bugetul instanþelor sã fie preluate de Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie.

"Independenþa financiarã ar reprezenta o garanþie realã a independenþei instanþelor, în acord cu principiile statului de drept. Direcþia de specialitate a CSM poate face un inventar al celor câteva zeci de acte normative ce ar trebui modificate ºi, împreunã cu specialiºti din Ministerul Justiþiei ºi Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, s-ar putea face propuneri concrete în acest sens. Este primul grup de lucru pe care îl propun în acest proiect, dacã nu existã o opoziþie motivatã din partea celor douã instituþii", a precizat Mircea Aron.

De asemenea, candidatul la funcþia de preºedinte al CSM menþioneazã cã se impune, printr-o comunicare mai intensã cu comisiile juridice ale Parlamentului, împreunã cu Ministerul Justiþiei, sã fie deblocate modificãrile articolelor din Codul de procedurã penalã ºi Codul Penal determinate de deciziile de neconstituþionalitate ale Curþii Constituþionale.

Totodatã, Aron propune ca, odatã cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanþelor, CSM sã facã, împreunã cu Ministerul Justiþiei, ºi o analizã de eficienþã financiarã comparativã, bazatã pe cheltuieli la un numãr fix de dosare, "de naturã a-i releva legiuitorului necesitatea raþionalizãrii instanþelor".

Judecãtorul este de pãrere ºi cã s-a dovedit eficientã activitatea organizãrii pe grupuri de lucru în CSM ºi cã aceastã modalitate trebuie continuatã.

"Consider necesar ca în anul 2016 sã constituim un grup de lucru pentru modificarea Codului deontologic al judecãtorilor ºi procurorilor, care conþine dispoziþii ce trebuie clarificate, potrivit unor opinii ale magistraþilor. Personal, apreciez cã acest cod poate suferi modificãri ºi în sensul unor mai bune definiri a obligaþiilor deontologice ale magistraþilor. În Grupul de lucru privind eficienþa activitãþii instanþelor va trebui sã finalizãm etapa ce priveºte implementarea unor indici de calitate ºi standardizarea hotãrârilor judecãtoreºti", se mai aratã în document.

În opinia judecãtorului, trebuie finalizatã activitatea grupului de lucru care elaboreazã Manualul de management judiciar, instrument important în procedura examenelor de numiri în funcþii de conducere, în care managementul sã fie tratat cu aplicaþie la sistemul judiciar, ºi continuatã activitatea grupului de lucru privind impactul noilor coduri.

Potrivit judecãtorului, o componentã importantã a activitãþii CSM va rãmâne cooperarea cu Comisia Europeanã în cadrul Mecanismului de Cooperare ºi Verificare ºi cu celelalte instituþii europene, inclusiv ENJC- Reþeaua Europeanã a Consiliilor Judiciare.

Procurorul Luminiþa Palade susþine în proiectul de management cã se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraþilor în funcþii de conducere ºi de execuþie.

"În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiþiei propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce priveºte evaluarea ºi promovarea magistraþilor. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activitãþii profesionale a judecãtorilor ºi procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativã este de lungã duratã ºi impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraþilor în funcþii de conducere ºi funcþii de execuþie", se aratã în proiectul de management al Luminiþei Palade.

Procurorul este de pãrere cã apãrarea independenþei ºi reputaþiei profesionale a magistraþilor constituie un reper fundamental al activitãþii CSM.

"În ultimii ani s-au înregistrat progrese în activitatea Inspecþiei Judiciare, de cercetare cu celeritate a cererilor de acest tip. Intervenþia rapidã a Consiliului Superior al Magistraturii în apãrarea independenþei magistraþilor este limitatã, în efectele sale, de lipsa unor pârghii reale în reducerea acestui fenomen de atac asupra magistraþilor", se aratã în documentul citat.

În opinia procurorului Luminiþa Palade, consolidarea Inspecþiei Judiciare reprezintã o "prioritate zero" a CSM ºi trebuie sprijintã în ocuparea în condiþii de transparenþã ºi egalitate de ºase a posturilor de inspector vacante.

"Dialogul constant între Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiþiei ºi Parlamentul României, urmãrirea ºi implicarea în procesul legislativ, prin desemnarea unor reprezentanþi în comisiile juridice, rectificarea unor neconcordanþe în procesul de tehnicã legislativã sunt tot atâtea mijloace prin care Consiliul, în calitate de consultant, poate contribui la stabilitatea cadrului legislativ, fãrã a fi necesare modificãri succesive ale codurilor", se mai aratã în proiectul de management al Luminiþei Palade.

Printre prioritãþile candidatului pentru funcþia de vicepreºedinte se mai numãrã ºi consolidarea CSM, a Institutului Naþional al Magistraturii ºi a ªcolii Naþionale de Grefieri, întãrirea integritãþii sistemului judiciar, calitatea ºi transparenþa actului de justiþie.

Judecãtorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 ºi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeº, Procuratura Sectorului 2 Bucureºti, la Procuratura Generalã, iar din 1990 pânã în 1992 a fost procuror militar la Direcþia Parchetului Militar din Procuratura Generalã. Din 1992 pânã în 1998, Aron a fost judecãtor la Curtea Supremã - Secþia Militarã, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului sãu, judecãtorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureºti, iar în 1998-iunie 2004 ºi decembrie 2004 - 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie.

Procurorul Luminiþa Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistraturã în 1994 ºi a fost procuror la Parchetul Judecãtoriei Sectorului 6 Bucureºti, Parchetul Tribunalului Bucureºti ºi Parchetul Curþii de Apel Bucureºti. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecþiei judiciare pentru procurori al Inspecþiei Judiciare ºi mai pânã în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiþiei. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 - iunie 2013, Luminiþa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Bucureºti.

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 27-04-2024, 21:09:15
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x