User
Pass
2FA
 
 

NASA va utiliza mini-navete în cadrul flotei de vehicule spaþiale care vor aproviziona ISS

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message317
GabrielDrunk

[classy]



Status: Offline
(online 7 hours ago)
Joined: 30 Apr 2015
Posts: 10694, Topics: 595
Location: France

Reputation: 1210.6
Votes: 296

     
Post Posted: 15-01-2016, 17:12:39 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Anunþul a fost fãcut, joi, de agenþia spaþialã americanã. Sierra Nevada Corp, o companie privatã, se alãturã astfel celorlalte douã firme private - Space Exploration Technologies (SpaceX) ºi Orbital ATK - cu care NASA a încheiat contracte ce prevãd construirea unor noi vehicule de tip cargo, ale cãror lansãri sunt prevãzute pentru sfârºitul anului 2019.

Termenii contractelor nu au fost deocamdatã dezvãluite, însã NASA a precizat anterior cã intenþioneazã sã aloce anual o sumã cuprinsã între 1 miliard ºi 1,4 miliarde de dolari pentru acest program.

Fiecare contract prevede includerea unui numãr de pânã la ºase vehicule de tip cargo în viitoarea flotã spaþialã de aprovizionare a ISS.

Mini-naveta ce va fi construitã de compania Sierra Nevada se va numi Dream Chaser ºi va decola de pe spatele unei rachete convenþionale. La coborâre, mini-neveta Dream Chaser va ateriza în poziþie orizontalã, pe o pistã platã, la fel ca un avion.

Compania Orbital ATK construieºte capsule din gama Cygnus, care sunt lansate pe orbitã cu ajutorul rachetelor de tip Antares. Capsulele Cygnus, dupã ce rãmân conectate la ISS pentru o perioadã, sunt încãrcate cu reziduri, se desprind de staþie ºi plonjeazã în atmosfera terestrã, unde ard în totalitate.

SpaceX, cealaltã companie privatã americanã care a încheiat contracte cu NASA în ceea ce priveºte misiunile de reaprovizionare a ISS, produce capsulele spaþiale Dragon, care sunt lansate cu ajutorul rachetelor din gama Falcon. Compania SpaceX dezvoltã în aceastã perioadã o versiune a capsulei Dragon care va fi capabilã sã transporte ºi astronauþi. Zborurile de testare a acelui nou vehicul spaþial vor începe în 2016.

Staþia Spaþialã Internaþionalã va rãmâne operaþionalã pânã în 2024. Dupã retragerea din activitate a navetelor spaþiale americane, NASA este dependentã de Rusia pentru a transporta astronauþi americani pe ºi dinspre ISS. Rusia taxeazã agenþia spaþialã americanã cu 70 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut american transportat la bordul staþiei.

În ceea ce priveºte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseºti Progress, europene (ATV) ºi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singurã datã ºi se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestrã, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaþial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanþat în principal de Statele Unite ale Americii ºi la realizarea cãruia participã 16 þãri. Staþia este ocupatã în permanenþã, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se aflã pe orbita terestrã la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaþie completã în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ orã. Cântãrind peste 408 tone, ISS oferã un spaþiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Sursa

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 10-05-2024, 20:18:54
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x