User
Pass
2FA
 
 

10 Mistere MARI ale lumii antice care tocmai au fost elucidate

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message410
Urazion

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 31-12-2020 17:59)
Joined: 26 May 2008
Posts: 14055, Topics: 657
Location: Romania

Reputation: 177.7
Votes: 300

 
Post Posted: 04-01-2016, 14:00:18 | Translate post to: ... (Click for more languages)

10. Animalele egiptene



La vechii egipteni, iconografia animalelor a fost un motiv comun, precum ºi sortimentul de ''fiare'' locale au fost pãstrate printr-o varietate de iscripþii, sculpturi, pictura pe piatrã, piese de ceremonie ºi picturi murale de pe pereþii mormintelor.

Combinate, aceste surse oferã o înregistrare detaliatã a faunei egiptene ºi un memento despre faptul cã din cele 37 de specii de mamifere mari care populau odatã Pãmântul, doar opt mai sunt ºi astãzi. Din pãcate, un numãr bun din creaturile antice s-au pierdut în timpul perioadelor de secetã, deºi concurenþa umanã ºi pierderea habitatului sunt, de asemenea, responsabile de acest lucru.

9. Prãbuºirea din Cahokia



În urmã cu aproximativ 1.000 ani, Cahokia a fost cel mai mare oraº din America de Nord, compus din 120 de movile dispersate pe 15 kilometri pãtraþi din lunca adiacentã Mississippi. La un moment dat, oraºul avea o populaþie mai mare de 20.000 de persoane, mai mare decât Londra ºi alte centre europene importante de atunci. Oraºul a înflorit pânã acum aproximativ 600-700 de ani, când populaþia, deja în declin din cauza luptelor politice inerente ale civilizaþiilor, a fost aparent distrusã de unele evenimente naturale misteriose are au provocat dezastru. Acum s-a descoperit cã o serie de inundaþii au fost responsabile de distrugrea oraºului.

8. Misterul artei murale din peºteri



Arheologii care lucrau în Neolitic, punct în apropiere de oraºul turc Konya, au fost uimiþi de o picturã muralã dintr-o peºterã ce reprezenta ceea ce pare a fi o vastã colecþie de gravuri ºi schiþe consacrate, ascunse sub un covor din piele de leopard. Unii cercetãtori considerau cã era reprezentatã cea mai veche hartã a lumii, care reprezenta comunitatea veche Çatalhöyük în timpul apogeului sãu ce a avut loc urmã cu aproximativ 9.000 ani.

Cercetatorii cred acum cã au spart enigma: fresca a înregistrat o erupþie vulcanicã anticã. Celulele reprezintã aºezarea privitã de sus, obiectul reperat ciudat se aflã în apropiere Mount Hassan, iar liniile anterior neinteligibile ramificate acestea sunt fluxuri de magmã ºi stâlpi de fum. În plus, piese de piatrã ponce (rocile vulcanice ejectate) gãsite în zonã sugereazã cã o erupþie a avut loc în urmã cu aproximativ 8.900 ani, atunci când a fost Çatalhöyük înfloritor.

7. *** de cranii



În 1480, oraºul italian Otranto a fost invadat de forþele otomane, care au jefuit oraºul ºi au ucis cu nemiluire cei mai mulþi dintre bãrbaþii adulþi. Celor 800 de bãrbaþi rãmaºi le-a fost sugerat sã renunþe la credinþa lor creºtinã. Dupã ce ei au refuzat, ei au mãrºãluit în afarã, unde au fost decapitaþi.

Cele mai multe femei ºi adolescenþi au fost, de asemenea, sacrificaþi, iar restul au fost luaþi în sclavie. În 1771, aceºtia au fost beatificatþi ca "martirii de Otranto" ºi sunt acum onoraþi ca sfinþii patroni ai acelui oraº asediat. Iar recent, în 2013, craniile au fost canonizate.

6. Misterioasele monede




Antropologii au descoperit un anacronism al lumii antice, atunci când au dezgropat o mulþime de monede în Ziyaret Tepe, Turcia. Cu forme asemãnãtoare cu cele ale pãlãriilor piramidelor, monedele de lut au servit ca indicatori a celor care intrau în oraºul antic Tushan.

Monedele dateazã din anul 3.000 î.Hr., dar au dispãrut din istorie. Cu toate acestea, stocul recent descoperit în Turcia dateazã din jurul anilor 1000 î.Hr., atunci când scrierea cuneiformã era în plinã desfãºurare. Se pare cã oamenii încã schimbau aceste monede în loc de tranzacþii doar pe o înregistrare textualã.

5. Seashells ºi El Nino




Ciclul El Nino este agentul cel mai influent pe termen scurt, de la an la an, ale schimbãrilor climatice. Pânã de curând, cercetãtorii au crezut cã au trasat cu precizie erorile sale anterioare. Cu toate acestea, un numãr modest de scoici aratã cã ciclurile anterioare au fost similare cu cele pe care le avem astãzi ºi propune un nou grad de imprevizibilitate pentru cei urmeazã sã vinã dupã noi.

El Nino se produce atunci când vânturile care bat în mod normal, apele calde de est peste Pacificul ecuatorial îºi schimbã direcþia, permiþând creºterea temperaturii medii a apei marine. Schimbãrile acestea semi-neregulate în cele din urmã inverseazã ºi, uneori, conduce la cãderea temperaturii marine sub valorile medii, iar acest proces e cunoscut sub numele de La Nina-astfel finalizarea unei rotaþii.

Cercetãtorii El Nino de Sud pot prezice, oarecum, aceste oscilaþii capricioase ale vânturilor, astfel modelele noastre climatice presupun cã El Nino a fost mult mai slab în trecut, în special acum 10.000 de ani.

4. Stonehenge Stones dezvãliue un monument precedent



Cât de mult a fost studiat, totuºi misteriosul Stonehenge continuã sã divulge taine. Oamenii de ºtiinþã au identificat cã plãcile din piatrã albastrã îºi au originea dintr-un ºantier vechi în Preseli Hills, Pembrokeshire, Wales.

Stonehenge este format din douã tipuri de piatrã. Marile bucãþi de sine stãtãtoare, sunt din gresie localã numitã sarsen. Celelalte bucãþi, din piatrã albastrã (Bluestone) menþionatã mai sus, sunt influenþate de procese vulcanice ºi vin în douã arome: riolit ºi dolerit.

Datãrile sugereazã cã acestea s-au stabilit aproximativ 400 de ani înainte de megaliþii beefier. Cercetatorii cred acum cã un Stonehenge Lite a fost ridicat undeva aproape de site-ul carierei în Þara Galilor.

3. Codul Jotunvillur

Cripto-antropologii au descoperit un cod al Vikingilor la sfârºitul Evului Mediu, care a rãmas nerezolvat mai mulþi ani. Acest lucru s-a întâmplat datoritã unei miniaturi Rosetta Stone, o gravurã simplã pe care douã persoane au înregistrat numele lor în diferite coduri.

Unele simboluri codificate de bazã au fost descifrate ºi mesajul era: "Sãrutã-mã." Descrifrarea ruinelor a fost extrem de complicat de fãcut, iar prin codul jotunvillur, care, prin natura sa face mesajele complet ambigue, a fost ºi mai greu. Caracterele dorite (Runele) sunt schimbate pentru ultimul sunet. De exemplu, Maor (sau "m") devine "R". În ansamblu, codul jotunvillur nu dezvãluie nimic deosebit de important.

2. Acra Cetãþii



Arheologii au anunþat cã încearcã sã recupereze ceea ce ei sperã sã fie Acra cetãþii. Aceasta a fost fondatã cu douã milenii în urmã de conducãtorul grec Antioh Epifanul ºi descrisã în cartea Macabeilor, precum ºi de istoricul Josephus Flavius. Aceste douã surse o plasau în oraºul lui David, idee care a condus la numeroase expediþii eºuate ºi multe frustrãri în ultimul secol.

Cercetãtorul Beneath Gunk a acumulat rãmãºiþele unui turn, ale unui perete impunãtor ºi un rambleu exterior abrupt folosit pentru o mãsurã defensivã. Aceastã descoperire este cea mai de preþ, pentru cã ne-a dat o imagine clarã a aºezãrii, astfel cum era în 167 î.Hr., în ajunul revoltei Macabeilor.

1. Betonul roman



Misterul modului în care romanii au inventat celebrul beton poate fi în cele din urmã rezolvat de cãtre Campi Flegrei, un vulcan inactiv intermitent în oraºul antic Pouzzoli, care a fost descris de cãtre aventurieri greci în 600 î.Hr.

Fostul rezident Tiziana Vanorio, acum un geofizician experimental la Stanford, e posibil sã fi rezolvat din greºealã un mister. Vulcanul vechi ce dormita sub cetatea condamnatã, era un depozit de apã caldã, de minerale bogate în calciu ºi care producea var hidratat. Pentru a crea beton natural ei combinau varul cu cenuºa.

Sursa : descopera.ro

1 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 24-07-2025, 18:17:09
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password