User
Pass
2FA
 
 

Originea Stonehenge-ului a fost identificatã.

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message255
Urazion

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 31-12-2020 17:59)
Joined: 26 May 2008
Posts: 14055, Topics: 657
Location: Romania

Reputation: 177.7
Votes: 300

 
Post Posted: 12-12-2015, 22:48:45 | Translate post to: ... (Click for more languages)



Originea monumentului Stonehenge constituie ºi în momentul de faþã un subiect intens dezbãtut de arheologii specializaþi în epoca preistoricã.

Pânã în momentul de faþã, se considera cã piatra folositã la construirea structurii megalitice a fost extrasã dintr-o carierã amplasatã în zona dealurilor Preseli, din comitatul englez Pembrokeshire. Noi dovezi par sã contrazicã acest fapt.



O echipã de arheologi, condusã de Mike Praker Pearson, profesor în cadrul University College London, a descoperit o serie de cavitãþi în interiorul dealurilor Garn Goedog ºi Craig Rhos-y-felin din Þara Galilor. Conturul scobiturilor se potriveºte perfect cu forma pietrelor folosite la ridicarea monumentului din câmpia Salisbury. De asemenea, au mai fost identificate roci similare celor din structura Stonehenge-ului, dar care au fost abandonate în carierã.



Pentru a identifica perioada aproximativã în care pietrele au fost extrase, arheologii au analizat prin metoda datãrii cu radiocarbon coji carbonizate de alune ºi cãrbune rezultat din arderea lemnului. Rezultatele au fost impresionante: probele analizate datau din anii 3400-3200 î.Hr., deci cu aproximativ 500 de ani înainte ca Stonehenge-ul sã fie construit.



Prima concluzie la care au ajuns cercetãtorii a fost cã pietrele folosite pentru ridicarea monumentului au fost extrase din carierele galeze cu 500 de ani înainte ca acestea sã fie asamblate pe câmpia Salisbury. O altã teorie formulatã de arheologi se referã la faptul cã pietrele folosite la Stonehenge au fost montate mai întâi într-un monument construit în apropierea carierelor. Existã, de asemenea, posibilitatea ca rocile sã fi fost aduse în câmpia Salisbury în jurul anilor 3200 î.Hr., iar monumentul sã fi fost finalizat de-abia dupã 500 de ani.



Oricare ar fi metoda prin care Stonehenge-ul a fost construit, este remarcabil faptul cã în epoca neoliticã o astfel de structurã a putut fi realizatã. Acesta este doar un motiv pentru care monumentul ar trebui mai bine protejat de trecerea timpului.

Sursa : descopera.ro / theguardian.com

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 13-05-2024, 08:31:14
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x