User
Pass
2FA
 
 

Pe Pãmânt au existat doi ani de noapte continuã. Fenomenul extrem care a dus la aceastã catastrofa

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message584
ShiftFTW

[Assasin]



Status: Offline
(since 11-02-2022 21:05)
Joined: 03 Jul 2012
Posts: 4002, Topics: 505
Location: Bucuresti

Reputation: 448.8
Votes: 205

 
Post Posted: 01-09-2017, 15:26:09 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Impactul Pãmântului cu asteroidul de acum 66 de milioane de ani, care a exterminat dinozaurii, a aruncat în atmosferã o cantitate enormã de detritus, iar acum o nouã simulare computerizatã a arãtat amploarea cu care planeta a fost afectatã de acest eveniment, scoþând la ivealã cã pe Terra ar fi existat doi ani de noapte continuã.
Noile rezultate au venit de la o echipã de cercetare de la National Centre for Atmospheric Research (NCAR) cu ajutorul NASA ºi al Universitãþii Colorado, Boulder, scrie Daily Mail.

Echipa a utilizat computere pentru a crea Pãmântul ºi condiþiile de acum 66 de milioane de ani. Impactul care a avut loc în ceea ce astãzi este Peninsula Yucatan, a cauzat cutremure, tsunami-uri ºi chiar erupþii vulcanice.

Charles Bardeen, savant la NCAR ºi autorul principal al acestui studiu, a precizat cã „noi am început povestea dupã efectele iniþiale, adicã dupã cutremure ºi tsunami-uri”. Acesta mai adaugã ºi cã „am vrut sã observãm consecinþele pe termen lung cauzate de cantitatea enormã de funingine ºi ce a însemnat aceasta pentru creaturile care au supravieþuit impactului ºi evenimentelor iniþiale”.

În urma simulãrilor, cercetãtorii au ajuns la concluzia cã au existat 15.000 milioane de tone de funingine trimise în atmosferã, formând o barierã între Pãmânt ºi Soare.

Owen Toon, cercetãtor la Universitatea Colorado Boulder ºi coautor al acestui studiu, a precizat cã, „la început, ar fi fost întuneric ca noaptea”. Gradual, statul de funingine s-ar fi subþiat, dar fotosinteza a fost imposibilã pentru mai mult de un an ºi jumãtate. Deoarece plantele la suprafaþã au fost deja foarte afectate de lipsa luminii, aceste condiþii vitrege ar fi afectat cel mai mult fitoplanctonul din oceane.

De asemenea, lipsa luminii ar fi dus la scãderea temperaturii cu 28 de grade Celsius în mediul terestru ºi cu 11 grade Celsius în oceane.

În schimb, în straturile superioare ale atmosferei, temperatura ar fi crescut, iar vaporii de apã ar fi produs hidrogen care a cauzat distrugerea stratului de ozon.

Sursa



Dau reputatie

Free

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 27-04-2024, 20:41:03
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x