User
Pass
2FA
 
 

Prima floare cultivatã în spaþiu a înflorit la bordul Staþiei Spaþiale Internaþionale

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message322
Urazion

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 31-12-2020 17:59)
Joined: 26 May 2008
Posts: 14055, Topics: 657
Location: Romania

Reputation: 177.7
Votes: 300

 
Post Posted: 22-01-2016, 21:54:06 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Prima flore cultivatã de oameni în spaþiu a înflorit de curând la bordul Staþiei Spaþiale Internaþionale (ISS), informeazã site-ul 20minutes.fr.

Micuþa plantã coloratã, o varietate de Zinnia (cârciumãreasã, n.r.) comestibilã, a fost prezentatã de astronautul american Scott Kelly, weekendul trecut, pe Twitter. Astronautul american, aflat într-o misiune de un an la bordul ISS, a publicat pe Twitter câteva fotografii cu prima plantã care a crescut ºi a înflorit în spaþiu.

"Da, existã alte forme de viaþã în spaþiu", a declarat Scott Kelly, într-unul dintre mesajele sale de pe Twitter.

Anterior, echipajul de pe ISS reuºise sã cultive salatã la bordul staþiei, dar pânã acum, nicio floare nu reuºise vreodatã sã creascã ºi sã înfloreascã în afara atmosferei terestre.

Evenimentul s-a produs în cadrul proiectului "Veggie", ce vizeazã obþinerea de culturi viabile în spaþiu.

"Aceste plante sunt foarte fragile ºi a fost foarte complicat sã le facem sã creascã", a explicat Trent Smith, coordonatorul proiectului "Veggie".




În decembrie, astronauþii de pe ISS începeau sã îºi piardã speranþele legate de culturile lor. "Plantele noastre nu par a fi în formã. Va trebui sã îl trezesc pe Mark Watney din mine", a declarat, în glumã, astronautul Scott Kelly, pe Twitter, referindu-se la personajul interpretat de actorul american Matt Damon în filmul "Marþianul", care a reuºit sã cultive cartofi pe planeta roºie.

Însã acele momente dificile au trecut, florile comestibile au fãcut boboci care au înflorit în spaþiu, iar echipajul intenþioneazã sã cultive în viitorul apropiat ºi tomate. "Dacã asta va funcþiona, vom reuºi poate, în viitor, sã ne cultivãm propriile roºii în spaþiu", a declarat Scott Kelly.

Dacã acest proiect va avea succes, el va marca debutul unor misiuni mai lungi ºi mai îndepãrtate în spaþiu, care vor permite viitorilor astronauþi sã descifreze noi mistere ale Universului.

ISS este un proiect spaþial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanþat în principal de Statele Unite ale Americii ºi la realizarea cãruia participã 16 þãri. Staþia este ocupatã în permanenþã, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se aflã pe orbita terestrã la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaþie completã în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ orã. Cântãrind peste 408 tone, ISS oferã un spaþiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

sursa : mediafax

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 09-05-2024, 23:41:10
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x