User
Pass
2FA
 
 

Un ocean cald sub gheaþa lui Enceladus

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message490
Liltwixx

[Mr. The Best In All]



Status: Offline
(since 27-12-2018 07:33)
Joined: 26 Jan 2014
Posts: 4228, Topics: 276
Location: Cluj

Reputation: 3125.5
Votes: 182

         
Post Posted: 18-04-2015, 11:33:58 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Enceladus este una din lunile de gheaþã ale lui Saturn. Acesta se gãseºte în inelul E, ultimul inel al planetei Saturn. De câteva decenii oamenii de ºtiinþã au suspectat cã ar exista o relaþie de înrudire între Enceladus ºi inelul E, deoarece inelul este mai gros în locul în care Enceladus orbiteazã. Acest mic satelit este remarcabil prin activitatea neobiºnuitã de la polul sãu sudic. Jeturi de apã îngheþatã ºi gaze sunt expulzate din interiorul satelitului prin aºa numitele “tiger stripes” (dungi de tigru). Nu am fi ºtiut nimic despre aceastã activitate spectaculoasã dacã nu ar fi fost misiunea Cassini.



  • Sonda spaþialã Cassini-Huygens a fost lansatã în 1997 ºi a ajuns în apropierea planetei Saturn în 2004. Obiectivele principale ale misiunii sunt observarea structurii inelelor lui Saturn, identificarea compoziþiei de suprafaþã a sateliþilor, studierea magnetosferei ºi a atmosferei lui Saturn. Toate observaþiile realizate de sonda Cassini ne vor ajuta sã înțelegem mai bine formarea, geologia ºi evoluþia planetei Saturn, a inelelor ºi a sateliþilor acestuia.

  • Cassini ne-a arãtat cã la polul sudic al lui Enceladus sunt prezente în jur de 100 de erupþii foarte asemãnãtoare cu gheizerele de pe Pãmânt. Acestea aruncã particule de gheaþã cu sare ºi gaz la altitudini foarte mari datoritã gravitaþiei reduse. Prezenþa sãrii în gheaþã indicã o posibilã interacþiune a apei cu roca.

  • Acest praf expulzat din interiorul lui Enceladus este împrãștiat pe orbita acestuia, formând astfel inelul E. La fiecare trecere prin propriul sãu praf, Enceladus se acoperã cu un strat nou ºi foarte fin de gheațã. Temperaturile de la suprafaþã sunt foarte scãzute (- 200° C) din cauza reflectivitãþii ridicate a gheþii. Aproape toatã lumina care atinge suprafaþa lui Enceladus este reflectatã înapoi în spaþiu.

  • Structura internã a lui Enceladus este foarte diferitã de cea a Pãmântului sau a Lunii. Enceladus are o crustã de gheaþã cu sãruri, sub care la polul sudic se aflã un ocean de apã lichidã, ºi un nucleu de rocã.

  • In lucrarea lor Hsu et al., 2015 publicatã în Nature, Hsu ºi colegii sãi analizeazã date obþinute de Analizatorul de Praf Cosmic (Cosmic Dust Analyser = CDA) montat pe Cassini ºi descoperã noi particule în gheizerele de pe Enceladus.

  • Analizând datele trimise de CDA Hsu et al., ajung la concluzia cã aceste jeturi conþin, pe lângã gheaþa bogatã în sare, ºi particule bogate în silicon ºi oxigen. Totuºi, în majoritatea cazurilor siliconul se gãseºte în silicaþi, adicã în compuºi ce conþin siliciu, oxigen ºi cationi. Cele mai rãspândite compoziþii silicatice din sistemul solar sunt piroxenii (Fe,Mg)SiO3 ºi olivina (Fe,Mg)2SiO4, cu toate acestea CDA nu a detectat cantitãþi semnificative de metale (Fe sau Mg), deci, cel mai probabil nanoparticulele bogate în siliciu expulzate de Enceladus sunt particule de SiO2.

  • Știind ca pe Pãmânt nanoparticulele de SiO2 din sisteme hidrotermale, cele care produc gheizere, pot lua naºtere numai în condiþii speciale, Hsu ºi colegii sãi duc povestea un pic mai departe ºi folosesc aceste particule pe post de termometre pentru a putea estima temperaturile de pe fundul oceanului subcrustal. Cum foloseºti o particulã de praf pe post de termometru? Simplu, faci un experiment ºi încerci mai multe soluþii apoase de diferite compoziþii ºi temperaturi pe care le pui în contact cu olivinã și piroxeni panã când obþii particule de SiO2 asemãnãtoare cu cele de pe Enceladus. Exact asta au fãcut Hsu ºi colegii sãi. ÃŽn urma experimentelor, echipa condusã de Hsiang-Wen Hsu a ajuns la concluzia cã temperatura minimã de la fundul oceanului subcrustal este de aproximativ 90 de grade Celsius.

  • Cercetãtorii au trans concluzii foarte interesante despre activitatea internã a satelitului Enceladus:
    - Sub crusta îngheþatã se gãseºte un ocean de apã care, cel puþin la fundul sãu este destul de cald, minimum 90 de grade Celsius.
    - Datoritã diferenþelor de temperaturã dintre fundul ºi partea superioarã a oceanului subcrustal, în interiorul oceanului se formeazã curenþi de convecþie care agitã încontinuu oceanul.
    - Acest ocean subcrustal interacþioneazã cu nucleul de rocã suficient de mult încât sã il dizolve ºi sã producã particule de silice nanometrice.
    - Datoritã dimesiunilor foarte mici ale particulelor timpul de interacþiune nu este foarte îndelungat, de oridnul lunilor.
    - Salinitatea maximã a oceanului este de 4% ºi cel mai probabil nu este uniformã în interiorul acestuia, existând diferenþe pe verticalã.

  • Lucrarea lui Hsu demonstreazã existenþa interacþiunii apei lichide cu roca la temperaturi ridicate în interiorul lui Enceladus, aducând cu certitudine micuþa lunã a lui Saturn în rândul corpurilor din sistemul solar care posedã oceane calde.

  • Pe lângã aspectele geologice interesante observate de Hsu, lucrarea lor deschide o nouã fereastrã cãtre posibilitatea existenþei vieþii pe sateliþii naturali ai lui Saturn. Existenþa unui ocean cald ºi a interacþiunii apei cu substratul de rocã este foarte asemãnãtoare cu niºele extreme de pe Pãmânt, precum dorsala medio-Atlanticã, care sunt pline de viaþã.




Check my WoW Shop.
_____________________________________

1 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 13-05-2024, 13:47:43
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x