User
Pass
2FA
 
 

Clapon umplut la cuptor

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy
Author Message88
Zozohun

[C20H25N3O]



Status: Offline
(since 08-09-2019 17:04)
Joined: 04 Dec 2015
Posts: 2506, Topics: 552
Location: Romania

Reputation: 75.5
Votes: 393

Post Posted: 15-01-2016, 17:07:40 | Translate post to: ... (Click for more languages)



Ingrediente
•1 clapon de 2,5 kg
•300 g castane coapte sau fierte
•150 g carne tocata de pui sau vitel
•1 mar
•2 trufe negre
•200 g prune deshidratate
•1 pahar mic marsala
•2 oua
•2 felii de paine inmuiate in lapte (fara coaja)
•50 g unt
•1-2 pahare de apa
•1 pahar vin alb
•sare
•piper

Coacem castanele, le lasam sa se raceasca si apoi le curatam. Punem prunele intr-un vas si turnam peste ele paharul de marsala. Le lasam cca 30 minute sa se hidrateze si parfumeze.

Intr-un alt vas, amestecam castanele curatate si taiate in bucatele mai mari, prunele taiate si ele in bucati mari, marsala, 1 mar curatat de coaja si taiat in patratele mici, carnea tocata de pui sau vitel, miezul de paine stors bine, ouale, trufele date prin razatoare, sarea si piperul. Amestecam toate ingredientele foarte bine,


Spalam claponul, scoatem organele interne ( ficatul, dupa ce i-am indepartat fierea, il tocam si il punem in umplutura) curatam tartita, taiem varful aripilor ( eu eram f obosita si efectiv am uitat sa le tai) si il trecem prin flacara.

Il umplem si apoi il coasem. Il ungem cu unt pe sub piele si pe deasupra, il pudram cu sare si piper si il legam astfel incat sa nu se deformeze in timpul coacerii,

Il asezam intr-o forma incapatoare in care adaugam 1 pahar mic cu apa si un pahar cu vin alb de buna calitate.

Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180°C. Coacem claponul pentru 2 ore acoperit. Din 30 in 30 minute, verificam daca mai exista lichid in tava. In cazul in care mai este nevoie, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.

In ultimele 30 minute, eliminam folia de aluminiu si lasam claponul sa se rumeneasca frumos. Din 10 in 10 minute, deschidem usa cuptorului si ungem suprafata claponului cu sosul format in tava.

Pentru sos avem nevoie de:
•sosul degresat ramas de la clapon
•1-2 lingurite rase de amidon
•1/2 pahar apa
•30 ml marsala
•sare
•piper alb

Dupa ce claponul s-a rumenit uniform, il scoatem pe o farfurie, il acoperim cu folie de aluminiu si degresam sosul format in tava. Dizolvam 1-2 lingurite rase de amidon de porumb in sosul degrasat, adaugam 1/2 pahar cu apa, 30 ml marsala, sare si piper alb. Punem sosul intr-o craticioara pe foc mic si il lasam sa se ingroase ( cca 2-3 minute).

Pentru garnitura avem nevoie de:
•3-4 cartofi
•150 g mazare
•100 g fasole verde
•50 g unt
•sare
•piper alb

Curatam cartofii, ii taiem in cubulete potrivite pe care le fierbem in apa cu sare. In alte doua craticioare fierbem separat, al dente, mazarea si fasolea verde. Punem 50 gr unt intr-o tigaie iar cand este incins adaugam legumele scurse bine. Le calim pentru 5-6 minute, le condimentam cu sare si piper alb.

Servim claponul cu garnitura de legume si sos,

Pofta buna!!
Am uitat sa va spun sa nu aruncati grasimea care se gaseste in partea interna a claponului. Inainte de a-l curata de organele interne, curatati cu grija grasimea care se afla la intrarea in partea inferioara a carcasei claponului.

O spalam bine si apoi o punem intr-o carticioara pe foc mic. Adaugam o lingura cu apa si o topim. Cand este complet topita, stingem focul, o lasam sa se racoreasca cca 10-15 minute dupa care o strecuram direct intr-un borcan. Inchidem ermetic borcanul si il pastram in frigider.

Puteti preparara in acest fel si grasimea culeasa cu grija de la gaini, gaste sau rate. Cand facem o supa de pui, adaugam 1-2 lingurite de untura de clapon. O sa capete un gust delicios.

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy  


The time now is 14-08-2025, 21:12:45
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password