Existing user? Sign in
Sign up
Games
Servers
Useful
User
Pass
2FA
Tort aniversar cu ciocolata si caramel
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
->
Gastronomy
Author
Message
94
scipioaa
[Wicked Sick]
Status: Offline
(since 18-12-2021 07:57)
Joined: 29 Dec 2014
Posts: 10134
,
Topics: 1804
Location:
Romania
Reputation:
1658.2
Votes
: 601
Posted: 14-01-2016, 18:50:16
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Ingrediente
Pentru blatul alb:
4 oua
4 linguri zahar pudra
2 linguri ulei
4 linguri faina
esenta de vanilie
1/2 lingurita praf de copt (optional)
Pentru blatul maro:
4 oua
4 linguri zahar pudra
2 linguri ulei
4 linguri faina
1 lingura cacao neagra
esenta de rom
1/2 lingurita praf de copt (optional)
Pentru crema de ciocolata cu caramel:
180 g ciocolata cu caramel (4 batoane a cate 45 g)
200 ml smantana pentru frisca
5 g gelatina
Pentru crema de ciocolata:
150 g ciocolata
200 ml smantana pentru frisca
5 g gelatina
Pentru ornat:
250 g mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
100 g zahar pudra
esenta de vanilie
Pentru banda de ciocolata:
100 g ciocolata
Mod de preparare Tort aniversar cu ciocolata si caramel:
Blat alb:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si se tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se taie in 2 parti.
Blat maro:
Procedam intocmai ca la blatul alb doar ca inlocuim esenta de vanilie cu cea de rom si cernem si cacao odata cu faina si praful de copt.
Crema de ciocolata cu caramel:
Gelatina o hidratam in apa rece. Atata cat sa acopere bine gelatina.
Ciocolata o taiem bucatele, o punem intr-un vas si adaugam smantana pentru frisca.
Punem vasul la foc mic si fara a da in clocot, topim ciocolata. Omogenizam si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si amestecam energic pana ce se topeste. Se da putin la rece pana crema incepe sa se lege.
Crema de ciocolata:
Acelasi procedeu ca si la crema de ciocolata cu caramel.
Pentru ornat:
Smantana pentru frisca o mixam cu o parte din zahar, pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana.
Separat mixam si mascarponele cu restul de zahar si esenta de vanilie dupa gust. Adaugam frisca batuta si mixam pana compozitia se omogenizeaza si devine ferma. Pastram la frigider pana la utilizare.
Asamblare:
Vom decupa blaturile cu o forma rotunda mai mica decat diametrul blatului, apoi inlocuim ce-am decupat cu blat de alta culoare. Vom avea astfel doua blaturi cu mijloc maro si doua blaturi cu mijloc alb
Daca blatul ar fi copt intr-o forma mai mare s-ar putea taia mai multe cercuri si la taiere felia va arata foarte frumos, ca o tabla de sah.
Pentru ca tava in care am asamblat tortul nu mi-a permis si pentru ca tortul ar fi fost mult prea inalt pentru diametrul sau, am renuntat la unul din blaturi.
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi. Turnam una din creme, acoperim cu un blat de culoare diferita fata de primul, turnam cea de-a doua crema si acoperim din nou cu un alt blat. Invelim bine in folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Rasturnam tortul pe un platou.
Pentru bordura de ciocolata:
Topim ciocolata la baine marie. Taiem o fasie de hartie de copt, la marimea si inaltimea tortului. Intindem ciocolata in strat uniform pe fasia de hartie.
Ungem marginea tortului cu putina crema de mascarpone, apoi aplicam fasia de hartie cu ciocolata.
Aici ar fi de preferat sa aveti o mana de ajutor, e destul de greu de manevrat. Sau poate sunteti mai indemanatici ca mine si nu aveti nevoie de ajutor 😉
Dam tortul la frigider pana se intareste ciocolata, apoi dezlipim hartia cu atentie. Ornam cu restul de crema cu mascarpone.
Pofta buna! 😉
0
0
Back to top
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
->
Gastronomy
The time now is 11-08-2025, 20:55:41
Copyright info
Based on phpBB
ro
/
com
B
Login
I forgot my password
World of Warcraft
Login for more...
Download WoW 7.3.5
Misc
eSports
Achievements
Buy reputation with votes
Reputation trades
Forum rules
Ban list
Members list
User guide (FAQ)
World of Warcraft
View details