User
Pass
2FA
 
 

Atentate cu bombã pentru unirea Moldovei cu Romania

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message1684
Unt0uchable

[Mentally Stable]



Status: Offline
(since 13-12-2016 09:37)
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 209, Topics: 186
Location: San Venganza

Reputation: 184.4
Votes: 10

Post Posted: 22-06-2008, 16:47:30 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Forumiºtii moldoveni pot ajunge la închisoare pentru „rãsturnarea prin violenþã a ordinii constituþionale“, în urma unor comentarii favorabile unirii cu România.

Mai mulþi tineri au fost audiaþi de procurorii de la Chiºinau pentru cã au postat pe Internet mesaje critice la adresa regimului Voronin. „Este vorba de un grup de 10-12 persoane, majoritatea liceeni care se aflã acum în perioada bacalaureatului, ºi sunt foarte speriaþi“, a declarat pentru Cotidianul Tudor Darie, directorul New Media Group, deþinãtorul portalului de ºtiri Unimedia, care a fost folosit de tineri pentru postarea materialelor incriminate.

Tinerii au fost citaþi marþi la Procuratura municipalã din Chiºinãu pentru a oferi explicaþii privind postarea materialelor ostile la adresa conducerii comuniste. Totodatã, tinerilor le-au fost confiscate calculatoarele pentru a se cerceta dacã aceºtia „pun la cale o miºcare radicalã, ce-ºi declarã drept scop lichidarea Republicii Moldova ºi anexarea la România.“ Potrivit unui comunicat al procuraturii, tinerii sunt cercetaþi penal „pe faptul chemãrilor publice la rãsturnarea prin violenþã a orânduirii constituþionale a Republicii Moldova ºi pe faptul acþiunilor intenþionate îndreptate spre aþâþarea vrajbei, difuzate prin intermediul reþelei «Internet» de persoane neidentificate“.

„Mi-au spus cã pot fi acuzatã de instigare la rãzboi civil“, a declarat pentru Cotidianul Iuliana Briceag, audiatã de procurori imediat dupã ieºirea de la proba de limba românã a bacalaureatului.

Ea nu a avut dreptul sã-ºi vadã dosarul, însã a spus cã a vãzut pasaje subliniate dintr-un articol postat pe blogul ei, în care ironiza un marº al rusofonilor din Chiºinãu, în timpul cãruia a fost desfãºuratã o pancartã pe care scria „Te iubim, Rusia“. Procurorii i-au confiscat calculatorul ºi i-au spus cã riscã între 3 ºi 7 ani de închisoare sau o amendã echivalentã cu 2.000 de dolari.

Avocatul i-a explicat cã probele deþinute de procurori sunt insuficiente pentru deschiderea unui dosar penal, fapt pentru care Iuliana considerã cã acþiunea autoritãþilor urmãreºte doar intimidarea tinerilor. „Voi veni sã fac facultatea peste Prut, pentru cã aici ori n-o sã pot intra, ori mã vor da afarã, pentru cã au mai fost cazuri în care tinerii au fost daþi afarã din facultate pentru atitudinea lor civicã“, a spus Iuliana Briceag. Site-ul Unimedia a publicat ºi alte comentarii care au inflamat autoritãþile de la Chiºinãu. „Eu voi lupta pentru unire toatã viaþa mea ºi voi muri cu aceste aspiraþii. În ’89 nici 1% nu ºtiau cine a fost Decebal. Azi sunt 17%. Încã n-a venit momentul, dar va veni…“, spune unul dintre comentarii.

„Am pierdut tot. A rãmas sã fie pus totul în lege… transnistrizarea Moldovei. România dupã revoluþie tare «s-a dat în vânt» sã-ºi ia «fiica» înapoi, iar «fiica» a fost vândutã (Snegur-Lucinschi-Voronin) pe NIMIC porcilor de ruºi… Numai o revoluþie ne poate salva“, a comentat „Sandu Întâiul“, pe 14 martie 2008. Alte comentarii sunt mult mai radicale: „Nu mai fraþilor, trebuie sã începem atentate sinucigaºe cu bombã ca sã-i distrugem pe toþi comuniºtii din Congres. (…) Cu dragoste de þarã, haideþi la luptã“, a scris un tânãr sub pseudonimul „Urãsc Comuniºtii“.

Majoritatea comentariilor incriminate au fost fãcute pe marginea unor ºtiri privitoare la Congresul Partidului Comuniºtilor ºi a informaþiei despre decizia justiþiei de a bloca fondurile primãriei Chiºinãu, condusã de Dorin Chirtoaca, unul dintre liderii opoziþiei din Moldova, a spus Tudor Darie. El a precizat cã forumiºtii au postat ºi mesaje ostile la adresa unor lideri ai opoziþiei, însã procurorii au cerut doar IP-urile celor care au criticat guvernarea comunistã. Potrivit informaþiilor de pe blogul unuia dintre acþionarii New Media Group, procurorii au insistat asupra unui comentariu despre un presupus atentat cu bombã împotriva comuniºtilor ºi a unei afirmaþii legate de viaþa consilierului prezidenþial Mark Tcaciuc.

„Oricare dintre aceste luãri de poziþie reprezintã o expresie a dreptului la libertatea de exprimare. Atât timp cât nu sunt postate chemãri directe pentru comiterea unor acte contrare legislaþiei, de genul „Ne vedem în ziua de …, la ora …, în …, pentru a …“, nu cred cã existã temei ca persoanele care au scris unele comentarii sã fie suspectate de ceva ilegal“, a spus Vitalie Nagacevschi, preºedintele Asociaþiei Juriºtii pentru Drepturile Omului, citat de Unimedia. Serviciul de presã al Procuraturii Republicii Moldova nu a putut fi contactat în vederea obþinerii unei poziþii din partea autoritãþilor.

Urmãrirea penalã în acest caz a debutat oficial pe 29 mai, însã procurorii au început demersurile pentru depistarea IP-urilor respectivilor tineri în aprilie. Vizat a fost New Media Group, care a considerat cã solicitarea este lipsitã de temei, deoarece nu existã probe ca de la adresele IP respective s-ar fi plasat comentariile incriminate de procurori. Potrivit lui Tudor Darie, faptul cã procurorii au reuºit identificarea tinerilor demonstreazã cã cel puþin unul dintre administratorii site-urilor pe care au fost postate comentariile a dezvãluit procurorilor adresele IP.

Comentariile care au pus pe jar autoritãþile de la Chºinãu:






Televiziunile din Basarabia despre cazul tinerilor cercetaþi penal pentru românism

Jurnal MD - Unul din forumiºtii anchetaþi penal pentru cã au postat comentarii critice la adresa comuniºtilor pe diferite forumuri face declaraþii. Din motive de securitate, nu divulgãm identitatea intervievatului. Reamintim cã tinerilor li se aduce acuzaþia de chemare publicã la rãsturnarea prin violenþã a orânduirii constituþionale a R. Moldova ºi alipirea la statul vecin, România. Pentru a gãsi „dovezi”, Procuratura a sechestrat câteva calculatoare.

EU TV - Cazul forumistilor anchetati de catre procuratura a ajuns in Parlament. Un deputat a cerut astazi Procurorului General sa-l informeze la sesizarea cui au fost facute anchetarile de catre institutia pe care o conduce.

Pro TV - La procuratura pentru comentarii pe internet
Procuratura a sechestrat un computer si a audiat mai multi tineri, care au plasat comentarii pe mai multe forumuri.



Actiuni de solidaritate cu tinerii acuzati de instigare la dezbinarea statului RM si anexarea acestuia la Romania


Bucuresti, vineri, ora 16.30 în Piaþa Universitãþii (faþa teatrului Naþional) - 13 iunie
Chisinau, sambata, ora 10.00 in Scuarul Arcului de Triumf - 14 iunie






surse: Cotidianul,romanism.net,noigolanii.ro,desteptarea.info




r3st in peace...
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
aste

[#marinar]



Status: Offline
(since 09-08-2019 12:06)
Joined: 23 Aug 2006
Posts: 11227, Topics: 159
Location: Romania

Reputation: 1564.6
Votes: 228

   
Post Posted: 22-06-2008, 16:50:32 | Translate post to: ... (Click for more languages)

interesant dar trebuia postat la Newsletter -
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
acso

[Licensed to kill]



Status: Offline
(since 14-04-2020 00:30)
Joined: 07 Feb 2008
Posts: 6067, Topics: 63
Location: Romania

Reputation: 922.6
Votes: 56

    Battletag: postrow.ID_BATTLE_NET}  robertbalan1992 
Post Posted: 24-06-2008, 01:17:16 | Translate post to: ... (Click for more languages)

ma in moldova inca mai e comunism ??? "cand deschizi gura astia te leaga" ... omg nu au voie sa vorbeasca oamenii - aveti grija ce vorbiti si voi pe aici pe forum ma -
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
Levier
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 21-08-2012 11:57)
Joined: 15 Feb 2007
Posts: 6876, Topics: 145
Location: Romania

Reputation: 86.5
Votes: 126

 
Post Posted: 27-06-2008, 02:22:40 | Translate post to: ... (Click for more languages)

acso wrote:
ma in moldova inca mai e comunism ??? "cand deschizi gura astia te leaga" ... omg nu au voie sa vorbeasca oamenii - aveti grija ce vorbiti si voi pe aici pe forum ma -


CA CINE O VENI!?
tu nu realizezi ca suntem in bucuresti capitala romaniei nu in chisinau capitala republicii moldova?

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore




 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 11-05-2024, 15:36:20
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x