Existing user? Sign in
Sign up
Games
Servers
Useful
User
Pass
2FA
Obiective turistice
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
Author
Message
606
Ianccc
[Inoata sau mori !]
Status: Offline
(since 22-11-2017 21:24)
Joined: 06 May 2015
Posts: 563
,
Topics: 22
Location:
Bucuresti
Reputation:
168.3
Votes
: 72
Posted: 25-05-2015, 23:30:33
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Calatoresti in Bucuresti? Afla ce poti vizita in Bucuresti, locuri pe care nu ai vrea sa le ratezi !
1.Palatul Stirbei
Spoiler:
Palatul Stirbei
, care gazduieste astazi un hotel-restaurant de trei stele, a fost construit de Alexandru Barbu Stirbei (1837-1895), fiul domnitorului Tarii Romanesti (1848-1856) Barbu Bibescu Stirbei, pe malul nordic al lacului Buftea, la 20 km de Bucuresti.
Este amplasat intr-un parc splendid, proiectat in stil englezesc, cu lac interior, declarat rezervatie naturala.
Constructia Palatului a fost finalizata in 1864 de catre Printul Alexandra Stirbei (fiul domnitorului), a adaugat cele doua etaje, dupa planurile unui arhitect german. Palatul este construit in stil englezesc "Tudor", cu ajutorul unor constructori straini. Ca materiale de constructie s-au folosit caramida rosie, lemnul de stejar de esenta tare si de trandafir, marmura alba de Qprara precum si fier forjat.
La parter erau camerele de uz curent in sala din stanga (fostul biliard) era sala de lectura a corespondentei.
Pictura de pe pereti este originala, au fost doar reanviate culorile in urma cu 7 ani cand s-a facut o igienizare a palatului. Toata tamplaria este originala, este din lemn de stejar de esenta tare. Deasemenea toate candelabrele, aplicele sunt originale, sunt din fier forjat, numai ca la vremea aceea se foloseau lumanari "permanent", frumos mirositoare, importate din Turcia.
Camerele din mijloc erau ale fiicelor. Sunt identice pozitionate in oglinda. Tavanele sunt deasemenea originale. Acest calcio vechio de pe pereti nu exista inainte, era un var simplu, asa cum este palatul pe dinafara.
Deasemenea, tamplaria, scarile nu erau lacuite, erau mate. Apartamentul 4 era al Printului. In legatura cu apartamentul 5, situat langa cel al Printului exista o mica istorioara. Se spune ca regina Maria, care era un oaspete frecvent al locului, era cazata in acest apartament intre ap. 4 si ap. 5 era o usa secreta adapostita de o usa secreta adapostita de un tablou imens prin care Barbu Stirbei (nepotul domnitorului - ultimul proprietar al domeniului de la Buftea) comunica cu regina Maria.
Dupa nationalizare, cand familia Stirbei a fost alungata, in palat au fost, pe rand, Consiliul de Ministrii, dormitoare pentru cei care lucrau la Studioul Cinematografic cu care parcul se invecineaza, iar in ultima perioada, Nicu Ceausescu obisnuia sa faca petreceri cu prietenii in weekenduri, sa vaneze, pentru ca in parc mai erau caprioare, cerbi, iepuri.
Elena si Nicolae Ceausescu nu au fost niciodata in interiorul acestui palat deoarece niste oameni destepti ai vremii le inoculase ideea existentei unei ciuperci a lemnului de care se puteau imbolnavi. Din acelasi motiv fam. Ceausescu nu au niciodata nici la Peles unde materialul predominant este lemnul.
Dupa Revolutia din 1989, Palatul a fost transformat in hotel de 3 stele; a apartinut de ministerul Culturii, impreuna cu Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, unitatea se numea Centrul national de cultura Mogosoaia-Buftea. Din 1993 Palatul Stirbei a trecut la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.
2.Palatul Regal - Muzeului National de arta
Spoiler:
Palatul Regal
se afla in centrul Bucurestiului, in mijlocul altor cladiri istorice precum Biserica Kretzulescu, Atheneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara si Hotelul Athenée Palace-Hilton. Edificiul a fost ridicat intre 1927 si 1937 dupa planurile arhitectului roman D. Niculescu.
In 1948, dupa abolirea monarhiei, Palatul Regal a devenit sediul Muzeului National de arta. Inaugurata in 1950, Galeria Nationala adaposteste lucrarile unor pictori celebri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady si a unor sculptori ca Dimitrie Paciurea, Constantin Medrea, Ion Jalea si faimosul Constantin Brancusi.
Cea mai spectaculoasa este Galeria Europeana inaugurata in 1951 si compusa din 15 saloane. Aici se gasesc expuse picturi si sculpturi semnate de Rembrandt, Veneziano, Tizian, Tintoretto, Zurbaran, El Greco, Renoir, Monet, Pissaro, Breughel Delacroix, Sisley si Rubens.
Patrimoniul muzeului cuprinde si 4.000 de gravuri si desene ale unor artisti romani si straini celebri.
3.Palatul Regal - Muzeului National de arta
Spoiler:
Palatul Mogosoaia a fost construit intre 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc, o combinatie de elemente venetiene cu elemente otomane.
Palatul poarta numele vaduvei boierului Mogos care detinea pamantul pe care a fost construit. Palatul a fost renovat in anii 1920 de catre Martha Bibescu. Aceasta l-a primit cadou de la sotul sau George Valentin Bibescu. Pentru renovarea lui, Martha Bibescu a cheltuit mare parte din averea adunata din cartile pe care le-a scris.
Mai tarziu palatul a devenit un loc de intalnire pentru politicienii si lumea buna din anii 1930. In prezent Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si este un important punct de atractie turistica.
La vreo 11 km de Bucuresti se afla Palatul Mogosoaia, in comuna cu acelasi nume, denumita dupa sotia boierului Mogos, caruia ii apartinusera domeniile cumparate la sfarsitul secolului 17 de Constantin Brancoveanu.
In 1702 se termina constructia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea initiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, insa stilul ei arhitectural, compus din diverse surse de inspiratie arhitectonica, se incadreaza in asa numitul stil brancovenesc (un fel de baroc romanesc): o combinatie de elemente venetiene si otomane, renastere italiana amestecata cu bizantin.
Una din caracteristici este pridvorul larg, deschis, cu arcade. Decoratiunile aplicate sau sculptate in piatra reprezinta motive florale, de inspiratie orientala.
Pe vremea aceea, curtea era plina de acareturi (cuhnia - bucataria si ghetaria erau in cladiri separate) si casele servitorilor, iar apartamentele domnesti se aflau doar la etaj. Dupa executarea lui Brancoveanu (impreuna cu cei cinci fii ai sai) la Stambul, pentru ca refuzasera sa treaca la mahomedanism, palatul devine o scurta perioada han turcesc si arhitectura sa sufera mult in urma raidurilor otomane din secolul 18.
In secolul 19 domeniul este cumparat de familia de boieri Bibescu, descendenti ai Brancovenilor. Sub ingrijirea lor si lucrul mesterilor francezi si germani palatul isi recapata forma si faima In 1912 printul George Valentin Bibescu (1880-1941) daruieste palatul sotiei sale, Martha Bibescu, poeta si scriitoare, care il gaseste in paragina si il transforma (cu ajutorul arhitectului sef al Venetiei, Domenico Rupolo) in loc de intalnire pentru cercurile ei culturale.
In 1945 ea il doneaza statului cu scopul de a fi inclus pe lista monumentelor istorice si din anii 50 in el a existat sectia feudala aPalatul Mogosoaia Muzeului de Arta (colectii de arta feudala se gasesc si azi inauntru. Nu doar palatul este o deosebita realizare, ci si parcul care il inconjoara. Plasat la marginea lacului Mogosoaia, fatada dinspre lac da intr-o loggia terasata tip venetian, cu arcade, coloane si un mic labirint de gard viu.
4.Palatul Cotroceni
Spoiler:
Palatul Cotroceni
face parte din cadrul Muzeului national Cotroceni, institutie specializata pentru prezentarea istoriei medievale si moderne a palatului, dar si a evolutiei si transformarilor lui de-a lungul timpului.
De-a lungul celor trei secole, un lung sir de personalitati remarcabile au luat decizii si au condus Romania de aici, incepand cu fondatorul palatului, bogatul domn Serban Cantacuzino, dar si Constantin Brancoveanu, Nicolae si Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Constantin Gheorghe Hangerli, Alexandru Moruzi, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza, Carol I si Ferdinand I.
In prezent ansamblul Cotroceni are un design arhitectural de o unitate compositionala si artistica clara. Nucleul constructiv este manastirea ridicata de Serban Cantacuzino la sfarsitul secolului al XVII-lea, o exceptionala piesa a artei si arhitecturi medievale romanesti. Aceasta a suferit numeroase schimbari de-a lungul celor trei secole de existenta, unele fiind remarcabile prin design si proportii, unele fiind total neadecvate. Dar ele nu au afectat mult conceptia cladirii initiale, structura si expresia generala a volumelor a fost pastrata.
Arhitectura interioara a spatiilor dedicate muzeului, din cladirile care fac parte din ansamblul Cotroceni, este perceputa ca un conglomerat stilistic, la prima vedere conducand la o usoara confuzie, prin punerea laolalta sau suprapunerea de interventii de remodelare functionale si estetice. Pana in zilele noastre, cele mai specifice lucrari sunt cele de constructie initiala ale manastirii (sfarsitul secolului XVII) si palatului regal (sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX), ca si cele recente, de restaurare si extindere a intregului ansamblu.
5.Muzeul satului
Spoiler:
Muzeul se afla situat in parcul Herastrau si este amenajat in mijlocul naturii. Este un obiectiv turistic excelent de vizitat, mai ales pentru cei interesati de cultura si traditiile poporului roman si, indeosebi, de o incursiune in arhitectura autohtona a caselor si bisericilor de lemn din diferite regiuni ale tarii. De asemenea, pot fi admirate si tesaturi populare cu motive regionale specifice.
6.Muzeul Militar National
Spoiler:
Muzeul Militar National
joaca un rol important in cunoasterea traditiilor istorice ale Ostirii romane. Infiintat in 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand, aceasta institutie s-a bucurat de-a lungul timpului atat de atentia binevoitoare a Casei Regale, care a facut numeroase donatii, cat si de sprijinul unor personalitati importante ca Radu Rosetti, Vasile Parvan, Alexandru Tzigara-Samurcas, Nicolae Iorga etc.
Valorosul patrimoniu al Muzeului este ilustrat prin obiecte legate de domeniul militar, fara sa se limiteze exclusiv la acesta. Prezentarea care urmeaza este o invitatie adresata tuturor celor care impartasesc pasiunea pentru un alt fel de istorie, cea guvernata de zeul Marte.
O vizita la muzeul Militar National inseamna o „calatorie” in timp si in spatiu, un prilej de a descoperi si admira modul in care sunt recreate diferite epoci istorice.
7.Muzeul National de Istorie a Romaniei
Spoiler:
Institutia a aparut in 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.
Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile cladirii, dar si unei mici parti a patrimoniului, asa incat expozitia a trebuit schimbata, aproape complet. Aceasta a doua expozitie permanenta a MNIR era, inca si mai mult decat prima, expresia vointei politice a Partidului Comunist, ca urmare a unei mult mai insistente intruziuni ideologice in creatia muzeografica. Mai mult, o intreaga sectie a expozitiei - cu mai multe sali largi - a fost dedicata "Tovarasului", cel care intruchipa, din ce in ce mai exclusiv, Partidul.
Prin anii `90 s-au adus Muzeului National o alta istorie, ca si intregii societati romanesti. O schita de caracterizare a decadei s-ar putea reduce la doi termeni: schimbare si confuzie, fiindca unde se petrec multe schimbari este si destula confuzie... Probabil ca cea mai semnificativa schimbare s-a produs - asa cum era si de asteptat - in oameni, in oamenii care alcatuiesc familia "MNIR". Poate o tresarire de orgoliu, poate o unda de speranta, poate, pur si simplu, exploatarea sanselor, au facut ca pretentiile de la noi insine sa ia alte dimensiuni. Daca inainte de 1990 existau numai trei specialisti cu titlul de doctor, in 2005 exista peste 20 titluri, la o cifra globala a angajatilor care nu a crescut, ci din contra.
Cladirea care adaposteste muzeul este, ea insasi, monument istoric, ridicat la sfarsitul veacului XIX, in stil neoclasic, de inspiratie germana.
In septembrie 2002 expozitia permanenta a Muzeului National de Istorie a fost impachetata, obiectele luand drumul depozitelor. Reabilitarea strucuturii de rezistenta a inceput in iarna aceluiasi an, lucrarile fiind executate, pana in septembrie 2005, in proportie de aproximativ 50%. Lucrariile de reconstructie s-au finalizat pe la mijlocul anului 2007.
8.Atheneul Roman
Spoiler:
Infiintat cu scopul de a ``inzestra poporul cu cunostinte folositoare``, cladirea Atheneului Roman a fost cu greu finalizata. Lipsa banilor necesari, a facut ca autoritatile vremii sa apeleze la o colecta publica avand ca motto ``dati un leu pentru Ateneu``.
In 1886 a inceput constructia dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron si a fost inaugurata la 14 februarie 1888.
Aici isi are sediul Filarmonica "G. Enescu" si tot aici au evoluat unii dintre cei mai de seama dirijori si solisti interpreti ai veacului XX: Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Yehudi Menuhin.
9.Palatul Sutu
Spoiler:
In centrul Capitalei, vis-a-vis de Universitate, o cladire deosebita de toate cele din jur adaposteste Muzeul Municipiului Bucuresti. Insa, bucurestenii o cunosc mai bine, sub denumirea de "Palatul Sutu". Locul facea odinioara parte din intinsa proprietate cantacuzina, danie a lui Matei Basarab catre Elina, fiica lui Radu Serban si sotia postelnicului Constantin Cantacuzino.
In secolul al XIX-lea, imprejurimile erau in stapanirea postelnicului Costache Sutu, ca zestre a Roxandrei, sotia sa. Familia era originara din Epirul grecesc. Costache era fiul lui Grigore Bezaidea Sutu, caimacam al Munteniei in 1812 si al Saftei Dudescu. A fost mare postelnic in Moldova la doar 21 de ani, presedinte al Curtii de Apel din Bucuresti, ministru al Dreptatii, in 1850. Ambitios si inteligent, nu se dadea in laturi de la tot felul de intrigi, intre care si un complot impotriva domnitorului Bibescu. A scapat fara nici o acuzatie.
Se casatoreste la 17 ani cu Roxandra, fiica marelui vornic Dumitrasco Racovita. Sotia lui era si mai tanara. Au avut cinci copii: patru fete si un baiat, pe care l-a botezat dupa tatal sau, Grigore. Costache, sange navalnic, intretinea o legatura cu Elisa Orbescu, cu care a avut tot patru fete si un baiat. Roxandra moare in 1866. Dupa disparitia ei, Costache devine nesocotit de cheltuitor, motiv pentru care fiul sau, Grigore, il pune sub interdictie. O data cu moartea lui, in februarie 1875, Grigore - singurul fiu legitim al lui Costache Sutu - mosteneste o frumoasa avere, atat in tara cat si in strainatate, care include si palatul de la Bucuresti. Fiul nelegitim, Niculae, disparuse fara urma, cu preceptorul lui, un abate catolic.
Ridicat intre 1833 si 1835, Palatul Sutu e opera postelnicului Costache, deosebindu-se vadit de toate cladirile Bucurestilor din acea vreme. Planurile au apartinut arhitectilor vienezi Conrad Schwink si Johann Veit. Stilul este apusean, neogotic, cu un etaj si multe incaperi, cu patru turnulete poligonale, de o parte si de alta a cladirii. Intrarea majestuosa, inalta si larga, precum si ferestrele mari contrastau cu intrarile si ferestrele inguste ale vechilor case romanesti. Spatele si fatada principala au fiecare un balcon cat lungimea incaperii. Mai tarziu, Karl Stork, renumit sculptor si artist decorator, realizeaza scara monumentala din hol, care se desparte in doua in fata imensei oglinzi de pe insula Murano. Deasupra, un medalion sculptat in lemn arata chipul Irinei Sutu, nora postelnicului.
Sotii Sutu erau de o mare simplitate. El, mai robust si mai scund, purta tocuri inalte. Ea, inalta si subtire, fusese frumoasa pana a nu face ulcer. Primise o educatie rigida, completata de profesoarele frantuzoaice cu manierele elegante. Pe langa limba materna si franceza, mai stia greaca, germana si italiana. Grigore, aprins si nespus de gelos, era potolit de tactul si ingaduinta sotiei sale. I-a unit dragostea pana la moarte. Nu au avut copii. Cand nu primeau, mergeau in vizite sau se plimbau, cu landoul spatios, pe Soseaua Kiseleff, promenada inaltei societati bucurestene. Mergea cu ei si Luti, un pudel alb, inlocuit apoi cu Lula, mopsul micut. Landoul era condus de Iancu tiganul, inalt, cu mustati lungi, livrea si pantalon cu dunga rosie. Purta palarie inalta cu cocarda colorata. In spate sta, imbracat turceste, Soliman, un "arap" tinerel din Constantinopol.
Grigore i-a supravietuit Irinei doar doi ani, iar palatul a trecut in proprietatea mai multor urmasi. A fost sediu al Bancii Chrissoveloni, apoi al C.E.C., al Institutului de Constructii si al Primariei Municipiului Bucuresti. In 1958 s-a inaugurat Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti. Si azi asteapta oaspeti. Urcand pe scara impunatoare, vizitatorul da de oglinda venetiana deasupra careia vegheaza Irina Sutu si in care se reflecta un ceas mare, special pentru a fi privit doar in oglinda. Bratul din dreapta al scarii duce la prima sala, intr-un interior caracteristic palatelor si marilor case ale inaltei societati a secolului al XIX-lea.
Vase de ceramica romaneasca, sticla, faianta si portelan din Orient si Occident, pocale batute in pietre pretioase, imbracaminte de brocart si catifea, sigilii, arme, tablouri, stampe, argintarii impodobesc salile ce urmeaza, unde avusesera apartamentul personal Irina si Grigore Sutu. Alte sali adapostesc istoria administratiei bucurestene, incepand de la primul "judet" (conducator al orasului). Cei ce trec pragul palatului gasesc in acest spatiu nu prea intins un trecut stralucitor si fast, dar si adevaruri care raman.
10.Gradina Zoologica
Spoiler:
Gradina Zoologica Bucuresti a luat fiinta in anul 1955 sub forma unui serviciu al Sectunii Gospodariei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei.
Atunci, mici specii de animale erau raspandite in parcurile Cismigiu, Carol I, Herastrau si in Padurea Baneasa.
Intre anii 1955-1959 are loc o concentrare progresiva a animalelor in cadrul Coltului Zoologic Baneasa, unde la 1 Mai 1959 s-a deschis primul sezon de vizitare.
Incepand din 1962, titulatura institutiei a devenit Gradina Zoologica Bucuresti si in acelasi an, a fost inclusa in Anuarul International al Gradinilor Zoologice (International Zoo Yearbook, editat de Societatea de Zoologie din Londra).
11.Gradina Botanica
Spoiler:
Gradina Botanica ``Dimitrie Brandza`` a fost infiintata in 1860, in timpul domnirii lui Alexandru Ioan Cuza. In prezent, poseda o suprafata de cca. 17,5 hectare, structurate in sectoare deschise si ``populate`` de diverse plante prene sau anuale.
Gradina Botanica este "la a treia amplasare" si-a gasit locul pe care a fost asezata de doi mari pasionati si iubitori ai frumosului si utilului Prof. Dr. Dimitrie Brandza si arhitectul peisagist Fuchs, originar din Bruxelles.
Amenajarea Gradinii Botanice se incheie in 1891, cand se inaugureaza serele (azi vechi) si cladirea Institutului Botanic (bombardata in 1944), important centru de de cercetare si invatamant al Universitatii Bucuresti. Gradina a avut de suferit atat in primul razboi mondial, cand trupe de ocupatie au fost cantonate chiar in cuprinsul ei, cat si in al doilea razboi, cand a fost bombardata, pe teritoriul ei cazand 96 de bombe.
Refacuta de fiecare data prin munca mai multor generatii de botanisti, Gradina Botanica din Bucuresti, scapata de multitudinea de santiere din perioada 1960-1989, ramane si azi o oaza de liniste, de meditatie, de incantare a ochiului si spiritului.
12.Opera Romana
Spoiler:
Denumirea de ``Opera Romana`` a fost folosita cu mult timp inaintea existentei unei cladiri destinate exclusiv artei lirice. Dirijorul, compozitorul si profesorul George Stephanescu si-a pus intreaga energie in slujba fondarii Companiei Opera Romana.
Trupa lirica bucuresteana s-a lansat la 8 mai 1885, prezentand treptat un repertoriu tot mai bogat, alcatuit din opere italiene si franceze de mare popularitate, cat si vodeviluri si opere comice din creatia nationala, in care evoluau primele mari voci autohtone.
Institutionalizarea s-a petrecut in 1921, prima stagiune fiind deschisa cu un grandios Lohengrin dirijat de George Enescu. Pana in 1953, trupa a fost gazduita de Teatrul National, apoi de Teatrul Lyric Leon Popescu, Teatrul Eforie (Carol cel Mare) si Teatrul Regina Maria.
Cladirea actuala a fost construita in 1953, in preajma Festivalului Mondial al Tineretului si al Studentilor, care urma sa fie gazduit de Bucuresti. Spectacolul inaugural a avut loc pe 9 ianuarie 1954, cu premiera operei Dama de pica de Ceaikovski, iar primul balet a fost Coppelia, la 10 ianuarie 1954.
A urmat o perioada de mari realizari artistice. Beneficiind de o echipa de interpreti de cea mai inalta clasa, Opera Romana din Bucuresti a devenit una dintre cele mai apreciate scene ale Europei.
Acestea sunt doar o mica parte din locurile minunate care se pot vizita in Bucuresti. Orice alte adaugiri si completari sunt binevenite!
0
0
Back to top
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
The time now is 05-02-2025, 13:48:33
Copyright info
Based on phpBB
ro
/
com
B
Login
I forgot my password
World of Warcraft
Login for more...
Download WoW 7.3.5
Misc
eSports
Achievements
Buy reputation with votes
Reputation trades
Forum rules
Ban list
Members list
User guide (FAQ)
World of Warcraft
View details