Existing user? Sign in
Sign up
Games
Servers
Useful
User
Pass
2FA
Obiective turistice!
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
Author
Message
1765
patro123
[Banned user]
Status: Offline
(since 26-07-2015 19:12)
Joined: 03 Mar 2015
Posts: 348
,
Topics: 33
Location:
Romania
Reputation:
-72.3
Votes
: 8
Posted: 06-06-2015, 13:00:01
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Turnul Combinatului
Spoiler:
Turnul Combinatului este cel mai înalt furnal din Romania și a treia construcție industrialǎ din Europa.
Coșul situat în Baia Mare, Maramureș este înalt de 351,5 metri are o deschidere la bazã de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri. Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este cãptușit cu cãrãmidã specialã. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari dar s-a dovedit ineficient în combaterea poluãrii ce amenința zona din jurul municipiului. În 2009 Baia Mare a fost declarat al treilea oraș din Romania din punct de vedere al poluãrii dupã București și Galați deși Turnul Combinatului nu mai este funcțional.
În prezent, colosul de peste 350 de metri nu are nicio utilitate. Turnul Combinatului ar putea fi folosit doar ca obiectiv turistic modern având în vedere dimensiunile lui impresionante.
In prezentse poartã discuții privind viitorul turnului, demolarea lui fiind iminentǎ.
Muzeul de Istorie ºi arheologie
Spoiler:
-Originile muzeului le regãsim în colecþiile Asociaþiei Muzeale Bãimãrene, fondatã în 1899, de istoricul Schönherr Gyula, membru al Academiei Ungare. Pentru prezentarea acestor colecþii arheologice, meºteºugãreºti, numismaticã, arme albe ºi de foc, documente, cãrþi, etc. a fost deschis în 1904 Muzeul orãºenesc Baia Mare. Cele peste 6900 de obiecte, au fost structurate în 4 colecþii: arheologie ºi istorie, artã, ºtiinþele naturii, bibliotecã ºi arhivisticã.
Hanul Vulturul Negru
Spoiler:
Cea mai mare clãdire a pieþii de odinioarã era Hanul Vulturul Negru (Fekete Sas), care oferea cazare vizitatorilor oraºului. Hanul dipunea de sãli de joacã (biliard, popice, cãrþi de joacã), cârciumã, iar în sala mare de la etaj su fost organizate baluri ºi spectacole de teatru. Placa comemorativã de pe peretele hanului ne informeazã cã aici a fost gãzduit în 8 septembrie 1847 marele poet maghiar Petõfi Sándor care în drum spre Coltãu a înnoptat aici cu soþia Szendrey Júlia. Hanul a fost construit la începutul secolului XVIII, în 1802 a fost renovat ºi mãrit, atunci fiind probabil ºi supraetajat. În anul 1925 hanul ºi-a închis porþile, clãdirea devenind sediul primãriei. Din 1950 a gãzduit Judecatoria ºi Cartea Funciarã. În clãdirea frumos restauratã în perioada 2003-2004, astãzi funcþioneazã Centrul de Afaceri. Vizitatorii mai atenþi imediat vor observa în peretele dinspre piaþã blocuri mai de piatrã ocolite de tencuialã. Aceste blocuri se vãd ºi în interiorul clãdirii, ºi provin probabil de la biserica veche.[/color]
Hotelul Regele Stefan
[spoiler]
Hotelul Regele Stefan (Istvan Kiraly), a fost construit în anul 1874, de Primãria oraºului Baia Mare, primar fiind Fésüs Menyhért. Construcþia includea un hotel, un restaurant ºi un casino. Clãdirea fost modernizatã în 1901. Dupã decembrie 1989, hotelul a fost vândut. Povestea scandaloasã a unei vânzãri ilegale treneazã ºi astãzi. Este incredibil cum a reuºit Fondul Proprietãþii de Stat sã vândã un imobil al Primãriei. Hotelul a devenit în 1998, proprietatea unei firme, din Liechtenstein. Noii proprietari trebuia sã investeascã în clãdire 1,2 milioane de dolari, pe parcursul a trei ani. În 2000-2001 s-a refãcut acoperiºului, ºi exteriorul. Interiorul ei este complet golit au rãmas doar pereþii ºi structura de rezistenþã, iar proprietarii au ipotecat-o, ori de câte ori era nevoie. Edilii oraºului se uitã neputincios la cea mai mare clãdire din centrul oraºului.
Muzeul Satului
Spoiler:
În anul 1978 în Dealul Florilor a fost deschis Muzeul Satului din Baia Mare. Casele tradiþionale de aici provin din cele 4 zone etnografice prezente în Maramureº: Þara Maramureºului, Þara Chioarului, Þara Lãpuºului ºi Þara Codrului, precum ºi zona de câmpie dinspre Sãtmar. Muzeul cuprinde gospodãrii care prezintã structura acesteia în funcþie de ocupaþiile prezentate. Sunt expuse o serie de instalaþii tehnice acþionate de forþa umanã, dar ºi cele acþionate de forþa apei. Nu au fost omise nici construcþiile legate de viaþa spiritualã, ºcoala ºi biserica, iar în curtea gospodãriilor apar construcþiile specifice, legate de creºterea animalelor. Interiorul caselor întrunesc toate caracteristicile tradiþionale ale zonelor de unde provin. Zona etnograficã Lãpuº este reprezentatã de câte o gospodãrie din Coºteni, Lãpuº ºi Ungureni. Sunt case construite în secolul XIX. Þara Maramureºului este prezentã cu trei gospodãrii din Berbeºti, Petrova, ºi Giuleºti, de unde a fost adusã ºi ºcoala de odinioarã. Din Þara Chioarului au fost aduse aici câte o gospodãrie din Prislop ºi Bozânþa Mare, iar din zona Sãtmarului a casa maghiarã din Bãbeºti. Gospodãriile sunt înconjurate de garduri cu porþile specifice.
Lacul Firiza
Spoiler:
Lacul de acumulare Firiza realizat pe râul Firiza, afluent al Sasarului se aflã lângã localitatea Firiza, localitate înglobatã în municipiul Baia Mare, devenind un cartier al acestuia. Barajul situat doar 10 km de oraºul Baia Mare, a fost construit pentru alimentarea cu apã a municipiului, producerea energiei electrice ºi atenuarea viiturilor. Denumit ºi Strâmtori, construit în 1964, este un baraj cu contraforþi, având o înãlþime de 51,5 m ºi o lungime la coronament de 260 m. Lacul de acumulare din spatele barajului are o lungime de 3 km ºi o lãþime de 1 km ºi este populat cu pãstrãvi ºi crapi. Peisajul este deosebit, pãdurea de conifere ºi foioase din jur ajunge pânã la lac, iar dealuri din jur închid orizontul. Situat foarte aproape de oraºul Baia Mare ºi lângã drumul cãtre staþiunea Izvoare, lacul a devenit foarte popular în rândul excursioniºtilor ºi al populaþiei din Baia Mare, dornicã de o oazã de liniºte ºi aer curat. De aici a apãrut ºi o mare problemã, malurile acestui lac, folosit pentru alimenatarea oraºului, sunt folosite, de unii petrecãreþi, drept ladã de gunoi.
Turnul Sfantul Stefan
Spoiler:
Turnul Sfântului ªtefan este simbolul oraºului Baia Mare. Turnul mai înalt de 40 m este rãmãºiþa bisericii Sfântul ªtefan. Era o bisericã construitã în 1387 în stil gotic ºi avea douã nave. Cele duã nave paralele lungi de 50 aveau acoperiºuri separate. Turnul de 50 m a fost ridicat între 1445-146, având la bazã dimensiunile 8,76x8,26 m. Are trei scãri de piatrã, care de la mijlocul turnului sunt de lemn. Cu toate ca avea paratrãsnet în secolul XIX. a fost incediat de un trãznet. Primul orologiu a fost montat în 1628. Acestã se poate vedea în Muzeul de Istorie. Orologiul actual este electronic. Turnul adõposteéte douõ clopote, cel mare a fost turnat ún 1925 la Arad. În peretele sudic se vede bazorelieful Roland, simbolul dreptului de judecatã. În secolul XIX, în peretele vestic au fost montate douã blazoane. Dinspre nord se poate ajunge într-o salã boltitã cu nervuri, unde a fost amenajat un lapidariu, cu numeroase sculpturi în piatrã medievale, ºi fragmente din monumete funerare. Conform blazonul de corb din Muzeul de Istorie inclusiv Hunyadi a ajutat biserica. Lãcaºul a fost distrus în incendiul din 1769, iar turnul a ajuns la înfãþiºarea actulã în 1896, atunci a primit ºi acoperiºul cracteristic. Pe peretele estic se vãd urmele peretelui sudic al navei, ºi o intrarea în pod deasupra. Turnul ne oferã o panoramã splendidã.
0
0
Back to top
Isoscel
[Dm.Freakz.Ro]
Status: Offline
(since 21-02-2024 19:10)
Joined: 10 Apr 2013
Posts: 1459
,
Topics: 48
Location:
Baia Mare
Reputation:
984.4
Votes
: 67
Posted: 09-06-2015, 09:36:44
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Monumentul Rivulus Dominarum, cu Sf. Rege Ștefan, ocrotitorul Bãii Mari, realizat de Károly Kádár.
Spoiler:
Vedere panoramica asupra centrului vechi
Spoiler:
Stema
Spoiler:
Traieste clipa! ID: freakzdoc Casuta: DOC/Isoscel
0
0
Back to top
Isoscel
[Dm.Freakz.Ro]
Status: Offline
(since 21-02-2024 19:10)
Joined: 10 Apr 2013
Posts: 1459
,
Topics: 48
Location:
Baia Mare
Reputation:
984.4
Votes
: 67
Posted: 10-06-2015, 08:07:59
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Spoiler:
În apropiere de Centrul Vechi al orașului Baia Mare, pe o strãduțã îngustã, tipic medievalã, se aflã o clãdire care adãpostea, în Evul Mediu, celebra Monetãrie . Aici se transforma, în lingouri și monede, aurul extras din exploatãrile miniere aflate in bazinul bãimãrean. Din aceastã pricinã, orașul a putut avea fortificații, locuitorilor li s-au acordat privilegii și urbea a prosperat din punct de vedere economic, social și cultural.
În prezent, în acest spațiu, își are sediul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, exponatele ilustrând evoluția unor așezãri umane în zonã, încã din zorii preistoriei.
Dovezile unor necropole tumulare permit o percepție vizualã asupra modului de viațã și a credințelor unei populații strãvechi. Colecția de arme medievale (paloșul orașului, spade, sãbii, cãmãși de zale) „vorbește” despre cavaleri legendari, eroi și armate strãlucitoare care și-au câștigat gloria luptând pentru idealuri și interese. Sigiliile breslelor (a argintarilor, aurarilor, croitorilor, mãcelarilor) reconstituie viața economicã.
Biblioteca Județeanã Petre Dulfu din Baia Mare
Spoiler:
1951 - Biblioteca Centralã Regionalã Baia Mare își amenajeazã sediul într-un imobil situat pe str. Gh. Șincai. Pânã la sfârșitul anului, au fost înregistrați 1058 de cititori și un fond de 18.561 volume; septembrie 1952 - se deschide Secția pentru copii a bibliotecii; 1968 - Biblioteca devine Biblioteca Municipalã Baia Mare; 1975 - prin reorganizare, devine Biblioteca Județeanã Maramureș; august 1985 - cele 210.000 de volume ale bibliotecii sunt mutate într-un cãmin studențesc al Universitãții de Nord; 19 iunie 1991 - se pune piatra de temelie a noului sediu al bibliotecii; pentru prima datã, în Baia Mare se construiește un edificiu destinat special unei biblioteci publice; 10 decembrie 1992 - prin decizia Consiliului Județean Maramureș, Bibliotecii Județene îi este atribuit numele „Petre Dulfu”; 2003 - cele trei nivele destinate publicului sunt finisate și mobilate în etape, permițând organizarea definitivã a colecțiilor și deschiderea propriu-zisã a sediului nou.
Situatã într-un imobil modern(inaugurat oficial în 2003), Biblioteca Județeanã "Petre Dulfu" Baia Mare este organizatã pe trei nivele, în urmãtoarele secții: Împrumut adulți, Secția pentru copii, Sala de lecturã carte, Sala de lecturã periodice, Secția Britannica, Colecții Speciale, Salonul artelor, Secția multiculturalã, Bibliografic, Sala multimedia și Sala Titulescu.
Traieste clipa! ID: freakzdoc Casuta: DOC/Isoscel
0
0
Back to top
Isoscel
[Dm.Freakz.Ro]
Status: Offline
(since 21-02-2024 19:10)
Joined: 10 Apr 2013
Posts: 1459
,
Topics: 48
Location:
Baia Mare
Reputation:
984.4
Votes
: 67
Posted: 20-09-2015, 16:06:02
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Pana acum am vazut obiectele turistice doar din Baia Mare acum vreau sa va arat si ce am putea vedea si imprejurul orasului.
Cimitirul Vesel-Sapanta
Spoiler:
Cimitirul Vesel de la Sapanta impreuna cu alte cimitire faimoase din lume, lucrarea initiata de Stan Ioan Pastras, cimitirul Vesel de la Sapanta, a fost fost inclus in topul cimitirelor unice din lume. Acesta este un altfel de cimitir. Aici totul este vesel, iar moartea este luata sa spunem, "peste picior". Daca în aproape toate culturile lumii, moartea este un moment solemn si trist, la Sapânta, epitafurile de pe cruci stârnesc deseori râsete.
Cimitirul Vesel din localitatea Sapânta, judetul Maramures, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viata si ocupatia persoanelor înhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective cum ar fi "Crucea cu Soacra", cea mai cunoscuta in randul turistilor, sau crucea cu "Mort de Moarte fortata"
In 1935, Stan Ioan Patras, pe atunci un sculptor anonim, a cioplit primul epitaf pe o cruce din cimitir. De atunci, au fost adaugate peste 800 de cruci de stejar care pastreaza sculptate in lemn povestile despre vietile sapantenilor.
Cascada Cailor-Borsa
Spoiler:
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formatã pe versantul nordic al Munþilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borºa. Este o destinaþie foarte popularã, anual mii de turiºti din toate colþurile þãrii ºi din strãinãtate vin sã vadã una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaþi. Apa rezultatã din topirea zãpezii ºi din ploi se adunã într-un circ glaciar ºi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaþiei Piatra Rea se prãvãleºte în jos formând cascada în mai multe trepte cu cãderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m.
Traieste clipa! ID: freakzdoc Casuta: DOC/Isoscel
0
0
Back to top
turmihu
[Mentally Stable]
Status: Offline
(since 01-12-2015 22:36)
Joined: 02 Dec 2015
Posts: 1
,
Topics: None
Location:
Romania
Reputation:
0
Posted: 02-12-2015, 00:36:37
| Translate post to:
... (
Click for more languages
)
Foarte bun postul, le-am trecut pe lista si de anul viitor zona aceasta e in target.
Diferenta dintre fete este facuta de
mersul la pas
0
0
Back to top
Freakz Forum Index
->
Trash Bin
->
Trash
The time now is 03-02-2025, 00:57:53
Copyright info
Based on phpBB
ro
/
com
B
Login
I forgot my password
World of Warcraft
Login for more...
Download WoW 7.3.5
Misc
eSports
Achievements
Buy reputation with votes
Reputation trades
Forum rules
Ban list
Members list
User guide (FAQ)
World of Warcraft
View details