User
Pass
2FA
 
 

Cum se deschide o sticla de sampanie

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy
Author Message385
shhoi

[Smil3]



Status: Offline
(since 07-12-2020 21:53)
Joined: 11 Jul 2011
Posts: 5706, Topics: 333
Location: pe'un picior de plai, pe'o gura de rai

Reputation: 1114.1
Votes: 369

    djversat 
Post Posted: 12-07-2015, 16:10:02 | Translate post to: ... (Click for more languages)



Mulți bãrbați nu se bucurã dacã li se cere sã deschidã o sticlã de șampanie – poate la fel ca atunci când li se cere sa ținã în brațe un copil pe care nu-l cunosc. Nu e vorba de actul în sine, ci, mai degeabã, de frica de ce s-ar putea întâmpla. Numai ignoranța poate cauza aceastã fricã, iar deschiderea unei sticle de șampanie ar trebui sã fie la fel de ușoarã ca și câștigarea încrederii unui copil de șase luni.

Pentru început, asigurã-te cã sticla e bine rãcitã, punând-o în frigider cu cel puțin douã ore înainte de a o bea, sau douãzeci de minute într-o frapierã. Șampania trebuie bãutã la o temperaturã de 8-10°C, iar dacã e prea rece, își poate pierde aroma. Servirea acesteia se face, aproape întotdeauna, într-un pahar de forma unei lalele. Eleganta cupã de șampanie ajutã la pãstrarea bulelor splendidului vin de sãrbãtoare pentru care a fost creat. Forma delicatã ajutã la menținerea efervescenþei șampaniei. Paharul se tine de picior, deoarece dacã ții mâna pe corpul acestuia, se va încãlzi lichidul din interior.

Povestea acestei minunate licori începe cu mult timp în urmã, pe teritoriul actualei provincii Champagne din Franța. Locul, deși aspru ca și clima, beneficiazã de o “îmblânzire” datã de influența oceanicã. Solul este în mare parte calcaros, asigurând astfel o bunã irigare a viței de vie. Despre ºampanie sau vinul spumant se spune cã se pot consuma în aproape orice ocazie, cã puþine ar fi împrejurãrile în care nu s-ar potrivi. Se bea la aperitiv, la felul principal sau, la desert. Cu toate acestea, gândul la o ºampanie bunã apare firesc în preajma sãrbãtorilor de iarnã, când e aproape obligatoriu ca toate cupele sã fie pline pentru a celebra finalul unui an ºi a ne bucura de noi începuturi.

Șampania este extrem de versatilã ºi se poate consuma atât ca aperitiv, cât ºi în asociere cu preparate antreu, preparate fel principal sau deserturi nu foarte dulci. Dacã ne referim la Cham­pagne doux (cea mai dulce dintre ºampanii), sau vinuri spu­mate dulci sau demidulci, le asociem cu preparate dulci, deserturi ºi produse de patiserie, dar ºi pre­parate din carne, servite cu sosuri dulci de fructe. Desigur, o cupã de ºampanie aratã foarte bine aºezatã lângã stridii, crustacee, sushi sau sashimi, carne de prepeliþã, preparate din carne file sau muºchi de vitã pregãtit tartar sau la grill în sânge (sau mediu). La fel de bine ar merge ºi cu rulou din muºchiuleþ de vitã împãnat cu legume ºi stafide ºi asezonat cu nucºoarã, scorþiºoarã ºi alune.

Acum, partea cea mai importantã : pentru a deschide sticla, se învelește într-un prosop sau un șervet și se scoate firul și foița care înconjoarã dopul (nu se ia niciodatã mâna de pe dop imediat dupã ce a fost scos firul). Sticla trebuie ținutã în așa fel încât sã nu se ținteasca vreun invitat, sau vreo lustrã. Apoi, orientând sticla la un unghi de 45 de grade, se ține ferm dopul cu o mânã, iar cu cealaltã se rostește sticla in sensul acelor de ceasornic, trãgând încet pânã când dopul iese cu un pocnet. Acesta se numește pocnet sec, deși pocnetul poate fi mai puternic dacã deschizi rapid sticla. Pocnetul dopului de șampanie face parte din canoanele bãuturii si a devenit ritual al generației de astãzi , un spectacol grosolan.

Se toarnã apoi o treime din pahar, iar dupã ce trece spuma, se adaugã încã o treime.




0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message

  Topic locked


Topic is closed, you cannot post any messages in it anymore

Locked by lOl ^_*, 14 August 2015 16:21



 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy  


The time now is 01-05-2024, 14:32:45
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x