User
Pass
2FA
 
 

Peºtera din Apuseni unde gheaþa „arde“! Locul unde dacii au ascuns o comoarã

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message282
alexandrub

[fanu]



Status: Offline
(since 06-10-2017 09:22)
Joined: 04 Nov 2014
Posts: 10597, Topics: 988
Location: Rãdãuti, Suceava

Reputation: 591.2
Votes: 763

 
Post Posted: 07-11-2015, 00:47:49 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Este locul în care tot timpul anului se gãseºte zãpadã ºi gheaþã, iar legendele care circulã în jurul lui i-a atras, de sute de ani încoace, pe vânãtorii de comori. Se spune cã aici ºi-au îngropat dacii una dintre cele mai valoroase comori.

Una dintre cele mai valoroase comori ale României se ascunde în inima Munþilor Bihor, pe Valea Galbenã. Un loc fabulos, unde tot timpul se gãseºte zãpadã ºi gheaþã ºi în jurul cãreia circulã poveºti din moº-ºtrãmoºi despre aurul ascuns al dacilor.

Peºtera Focului Viu stã sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trãit în vremurile de demult în aceste zonã. Potrivit romania-redescoperita.ro, una dintre legende vorbeºte despre o familie de uriaºi pe care Decebal a adãpostit-o în Apuseni cu condiþia ca aceasta sã-i pãzeascã aurul ascuns în peºterã.

Într-o zi, oamenii care au venit sã fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrãvitã. Bãiatul a murit, dar nici prãdãtorii nu au avut o soartã mai bunã, gãsindu-ºi sfârºitul sub bolovanii care s-au prãvãlit peste ei atunci când au intrat în peºterã. De durere cã ºi-a pierdut copilul, bãtrânul uriaº a început sã rãscoleascã pãmântul ºi aºa s-au format toate vãile, dealurile ºi peºterile din zonã.

Peºtera Gheþarul de la Focul Viu se aflã în Munþii Bihor, pe Valea Galbenã, la 500 de m spre NV-V de Vârful Piatra Galbenii ºi Vârful Cuculeul de Fier. Face parte din Parcul Natural Apuseni.

Potrivit Wikipedia, în peºterã se poate intra numai coborând pe scara de lemn. Peºtera are douã sãli. În prima, Sala Mare, de 46 de metri înalþime ºi 68 lungime, se aflã gheþarul de 25.000 mc, al treilea ca mãrime dupã cele de la Scãriºoara ºi Borþig. Gheþarul rezistã pe tot parcursul anului, deoarece tavanul sãlii este deschis, iar aerul rece se acumuleazã aici, lipsind ventilaþia în interiorul încãperii. Prin fereastra din tavan, au cãzut frunze, zãpadã ºi buºteni, care au rãmas prinºi în masa gheþarului, formând acolo o movilã.

În spatele Sãlii Mari, existã grupuri de stalagmite, pe care se rãsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peºterii: Focul Viu. În spatele stalagmitelor se aflã o galerie care duce spre Sala Micã, care, la rândul ei, conþine mai multe formaþiuni de stalagmite. Sala coboarã cam patru metri pe partea stângã a alunecãrii de gheaþã, are concreþiuni de calciu ºi nu are luminã naturalã. Peºtera se terminã cu o gaurã verticalã blocatã. În descrierile mai vechi, obiectivul natural purta numele de "Peºtera Eschimoºilor".

Cel mai bine este sã vizitezi peºtera vara, în jurul orei 14, când razele soarelui picã perfect perpendicular pânã în camera gheþarului ºi capãtã nuanþe roºiatice, creând iluzia de foc, un decor unic ºi magic. Peºtera este parþial amenajatã ºi se poate vizita uºor, iar accesul este permis pânã la balustrada din lemn amenajatã la intrare, de unde se poate observa gheþarul.g

Vezi în galeria foto mai multe imagini cu Gheþarul de la Focul Viu!



sursa: descopera.ro



REP GRATIS!
0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 13-05-2024, 15:48:19
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x