User
Pass
2FA
 
 

Bugetul de stat pe 2016 ºi bugetul asigurãrilor sociale, ADOPTATE de Parlament

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message300
GabrielDrunk

[classy]



Status: Offline
(online 1 week ago)
Joined: 30 Apr 2015
Posts: 10694, Topics: 595
Location: France

Reputation: 1210.6
Votes: 296

     
Post Posted: 16-12-2015, 23:16:14 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Deputaþii ºi senatorii au adoptat, miercuri, în plenul reunit al celor douã Camere ale Parlamentului, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi "pentru" ºi 13 "împotrivã", precum ºi bugetul asigurãrilor sociale pentru 2016 cu 290 voturi "pentru", 15 "împotrivã" ºi 3 abþineri.


Bugetul de stat pe 2016, adoptat de Parlament


Bugetul de stat a fost adoptat în procedurã de urgenþã, fãrã ca Parlamentul sã aducã mari modificãri faþã de forma înaintatã spre dezbatere de cãtre Guvern, la sfârºitul sãptãmânii trecute. De altfel, comisiile de buget-finanþe ale celor douã Camere au lucrat în acest weekend, în ritm alert, astfel încât plenul sã poatã da votul final miercuri, conform calendarului stabilit de conducerea Legislativului.

Premierul Dacian Cioloº a declarat, luni, la debutul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, cã guvernul a decis sã respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deºi impactul majorãrii salariilor ºi al relaxãrii fiscale este de 20 miliarde de lei.

"Acest guvern a decis sã respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 ºi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscalã ºi creºterea salarialã a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcþiei bugetare pentru anul 2016 ºi, aºa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoºtinþã de cauzã. Prevederile menþionate mai sus nu sunt decloc de neglijat ºi asta e important sã subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, þinân cont de faptul cã veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Cioloº, adãugând cã acestea "nu se pot compensa" cu creºterea economicã, care este esitmatã la 4% din PIB pentru 2016 ºi care acoperã circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, soluþia a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilã prin mãrirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporarã de la obiectivul asumat ºi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Premierul a mai spus cã educaþia, sãnãtatea, transporturile ºi investiþiile reprezintã prioritãþi de care a þinut cont la elaborarea proiectului.


Bugetul asigurãrilor sociale, adoptat de Parlament

Deputaþii ºi senatorii, reuniþi miercuri în plenul reunit al celor douã Camere ale Parlamentului, au adoptat bugetul asigurãrilor sociale pentru 2016 cu 290 voturi "pentru", 15 "împotrivã" ºi 3 abþineri.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncã ºi boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului de asigurãri sociale sunt cu 4,7% mai mici faþã de cele de anul trecut, pe fondul scãderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii ºi al creºterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncã ºi boli profesionale.

Pentru susþinerea în totalitate a cheltuielilor finanþate din acest buget pentru 2016 se alocã o subvenþie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai micã decât cea de anul trecut.

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenþei sociale ºi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri ºi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei ºi active nefinanciare.

Fondurile destinate plãþii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala mãsurã pentru anul viitor o reprezintã majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui numãr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O altã mãsurã vizeazã acordarea indicelui de corecþie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma sã se înscrie în sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul alocã pentru anul viitor 318 milioane lei pentru biletele de tratament balnear ºi recuperarea capacitãþii de muncã, 540 milioane lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane lei reprezintã suma alocatã bunurilor ºi serviciilor, respectiv pentru taxele poºtale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Necesarul pentru plata prestaþiilor cuvenite în cazul accidentelor de muncã ºi boli profesionale va fi de 103 milioane lei, astfel cã suma totalã alocatã din acest buget cheltuielilor de personal se ridicã la 190,7 milioane lei.

Bugetul asigurãrilor pentru ºomaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurãrilor pentru ºomaj ºi 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creanþelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurãrilor pentru ºomaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurãrilor pentru ºomaj ºi 1,6% pentru plata creanþelor salariale.


Sursa

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 28-04-2024, 13:32:01
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x