User
Pass
2FA
 
 

Hidrolicitate, noua sursã de energie electricã provenitã din combinaþia energiei solare

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message246
GabrielDrunk

[classy]



Status: Offline
(online 2 days ago)
Joined: 30 Apr 2015
Posts: 10694, Topics: 595
Location: France

Reputation: 1210.6
Votes: 296

     
Post Posted: 16-12-2015, 23:19:58 | Translate post to: ... (Click for more languages)

'Hidrolicitate'', noua sursã de energie electricã provenitã din combinaþia energiei solare ºi a hidrogenului. Are o eficienþã fãrã precedent

Energia solarã este o soluþie atât ecologicã cât ºi ingenioasã, dar nu mereu se aratã a fi atât de eficientã precum ne-am dori, fiindcã poate genera energie electricã numai atunci când soarele se aflã la datorie. O echipã internaþionalã de oameni de ºtiinþã a venit cu un nou tip de sistem de aprovizionare cu energie, numit "Hidrolicitate", care combinã puterea de luminã a soarelui cu combustibilul hidrogen.

Existã douã moduri prin care putem reþine energia solarã: celule fotovoltaice (panourile care se instaleazã pe acoperiºuri) ºi centrale termice solare, care concentreazã razele Soarelui, apoi utilizeazã cãldura generatã pentru a încãlzi apã ºi porni turbinele cu ajutorul aburului rezultat. Ultima metodã capteazã mai mult din spectru solar, dar este mai puþin eficientã decât un panou solar standard, ea poate lucra numai în lumina directã a soarelui.

Potrivit cercetãtorilor, combinarea puterii termice solare cu facilitãþile de producþie a combustibilului hidrogen poate eficientiza eficienþa ambelor tipuri de generare a energiei electrice. Un sistem integrat ar produce atât abur pentru generarea imediatã a electricitãþii, cât ºi hidrogen pentru a-l depozita spre o utilizare ulterioarã. Acest lucru ar permite þãrilor sã devinã mai independente din perspectiva energeticã ºi sã valorifice sursele regenerabile de energie.

Echipa formatã din oameni de ºtiinþã de la Universitatea Purdue (SUA) ºi ªcoala Politehnicã Federalã din Lausanne (Elveþia) afirmã cã aceastã nouã tehnicã poate produce hidrogen cu o eficienþã de 50 la sutã ºi energie electricã la o eficienþã fãrã precedent, de 46 la sutã. Aceastã eficienþã se datoreazã modului în care turbinele de presiune înaltã pot fi folosite pentru a rula în succesiunea celor de presiune joasã.




Se considerã cã hidrolicitatea ar putea ajunge la o eficienþã de 35 la sutã în captarea energiei solare ºi transformarea ei în energie electricã doar într-un singur ciclu de 24 de ore. Acest lucru se aseamãnã cu combinaþia dintre celulele fotovoltaice multifuncþionale cu puterea unei baterii.

Hidrogenul, cu funcþia de combustibil, produs alãturi de energia electricã, este important nu numai prin utilizarea lui în domeniul transporturilor, produselor chimice ºi în alte industrii, dar ºi prin faptul cã el nu-ºi pierde din capacitãþi atunci când este stocat.

Când soarele apune, puterea stocatã a hidrogenului ar menþine procesul de generare a energiei, ceea ce înseamnã cã turbinele nu trebuie sã se opreascã sau sã fie repornite, ele vor funcþiona continuu.

"Conceptul oferã o oportunitate interesantã pentru a crea o economie durabilã ºi pentru a satisface toate nevoile omului, inclusiv necesarul alimentar, de transport, încãlzire ºi energie electricã. În mod tradiþional, producþia de electricitate ºi producþia de hidrogen sunt studiate în mod izolat, iar ceea ce am fãcut noi este combinarea acestor procese, de asemenea, îmbunãtãþindu-le", a declarat Rakesh Agrawal, unul din membrii echipei de la Universitatea Purdue.

Pânã în prezent, oamenii de ºtiinþã au produs doar modele ale procesului - urmatorul pas este de a experimenta în realitate.


Sursa

1 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 12-05-2024, 22:49:47
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x