User
Pass
2FA
 
 

Aplicarea Legii falimentului personal S-A AMÂNAT pânã în decembrie 2016. Iniþiatorul legii

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social
Author Message314
GabrielDrunk

[classy]



Status: Offline
(online 1 week ago)
Joined: 30 Apr 2015
Posts: 10694, Topics: 595
Location: France

Reputation: 1210.6
Votes: 296

     
Post Posted: 23-12-2015, 22:56:00 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Aplicarea Legii falimentului personal S-A AMÂNAT pânã în decembrie 2016. Iniþiatorul legii falimentului personal: Amânarea aplicãrii legii este o greºealã

Amânarea cu un an a aplicãrii Legii insolvenþei persoanelor fizice este o greºealã ºi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aºteaptã ºansa unei redresãri financiare, susþine deputatul PSD Ana Birchall, iniþiator al proiectului, cometând astfel decizia Cabinetului Cioloº.

Deputatul PSD Ana Birchall a mai adãugat cã motivul amânãrii intrãrii în vigoare a legii- întârzierea elaborãrii normelor de aplicare-este unul nefundamentat. "Pentru mine este de neînþeles de ce instituþiile cu atribuþii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toþi paºii rãmaºi, astfel încât Legea insolvenþei persoanelor fizice sã fie aplicatã la termenul prevãzut în lege, iar debitorii persoane fizice sã poatã beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevãzut la redactarea proiectului de lege. Am fãcut mai multe interpelãri la Guvern ºi la instituþiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodãmânt, dar fãrã rezultat", a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presã.

Instituþiile abilitate au avut la dispoziþie ºase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacã existã realã voinþã la nivel instituþional, mai susþine deputatul.

"Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct rãspunzãtori în faþa românilor care aºteptau ca acest act normativ sã le permitã ieºirea din necazul finanicar în care au intrat, fãrã voia lor. Legea insolvenþei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniþiat în 2014 ºi care a fost adoptat în Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de preºedinte pe 18 iunie, oferã pentru prima datã românilor, debitori de bunã-credinþã aflaþi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaþi de riscul de a rãmâne pe drumuri, de a-ºi pierde bunurile agonisite de o viaþã sau sã continuie sã fie urmãriþi financiar pentru diferenþa rezultatã din valoarea iniþialã a imobilului ºi preþul obþinut dupã executarea silitã", a mai spus Ana Birchall.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanþa de urgenþã pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenþei persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma sã fie aplicatã abia din decembrie 2016.


Legea privind procedura insolvenþei persoanelor fizice prevede ca orice cetãþean aflat în incapacitate de platã a datoriilor, nu din vina sa, sã îºi poatã reeºalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiarã, pe o perioadã de cinci ani.

Dan Suciu a subliniat cã, deºi "nu a dorit sã amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" sã recurgã la aceastã soluþie din cauza faptului cã etapele procedurale pentru punerea în practicã a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. "S-a ajuns în aceastã situaþie deoarece niciunul dintre paºii prevãzuþi de lege nu a fost parcurs. (...) Erau termene foarte clare legate de aceºti paºi", a declarat Suciu.

Purtãtorul de cuvânt al Guvernului a mai spus cã, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acþiune, pentru perioada urmãtoare, astfel încât toþi aceºti paºi sã fie fãcuþi, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvenþã, la nivel central, ºi stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.

Prin mãsura aprobatã de guvern, se asigurã timpul necesar pentru procesul de consultare publicã asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de cãtre Guvern, se precizeazã ºi într-un comunicat de presã.

De asemenea, se prelungeºte perioada în care Autoritatea Naþionalã pentru Protecþia Consumatorului are sarcina sã înfiinþeze cele 42 de Comisii de insolvenþã la nivel teritorial ºi Comisia de insolvenþã la nivel central, cu scopul de a avea un sistem naþional care sã asigure corectitudinea ºi transparenþa în materia insolvenþei persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenþã ºi va face demersurile pentru dotarea spaþiilor în care vor funcþiona Comisiile de insolvenþã.

Pânã la jumãtatea lunii ianuarie, Autoritatea Naþionalã pentru Protecþia Consumatorului ºi Ministerul Economiei, Comerþului ºi Relaþiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al mãsurilor necesare pentru pregãtirea implementãrii acestei legi, care sã conþinã etapele, termenele de realizare ºi responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina sã prezinte Guvernului raportãri trimestriale privind realizarea acestui plan de mãsuri menit sã pregãteascã intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenþei persoanelor fizice.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicãrii procedurii administrative de insolvenþã pe bazã de plan de rambursare ºi a procedurii simplicate de insolvenþã, în condiþiile inexistenþei, respectiv, subdimensionãrii structurilor administrative de implementare.

Potrivit legii, cei care îºi declarã falimentul personal sunt protejaþi astfel de executarea silitã. Toate cheltuielile datornicului vor fi însã verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscalã, dar ºi de cei care au ajuns în insolvenþã în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziþii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Legea a fost promulgatã de preºedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 ºi urma sã intre în vigoare la finalul anului, însã normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate încã. De asemenea, CSM a cerut o amânare pe motiv cã nu existã suficient personal care sã analizeze dosarele celor care solicitã declararea falimentului personal.

Sursa

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo! Messenger ID
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Politics & Social  


The time now is 28-04-2024, 04:10:05
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x