User
Pass
2FA
 
 

Descoperire uimitoare în spaþiul cosmic: planeta cu trei sori.

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message431
Urazion

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 31-12-2020 17:59)
Joined: 26 May 2008
Posts: 14055, Topics: 657
Location: Romania

Reputation: 177.7
Votes: 300

 
Post Posted: 10-07-2016, 15:21:02 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Are trei rãsãrituri ºi trei apusuri.



Planeta îndepãrtatã, localizatã la peste 320 ani luminã de Pãmânt, nu se asemãnã cu nici o altã planetã cunoscutã de omenire.

Dacã cineva ar locui pe aceastã planetã, deºi cercetãtorii se îndoiesc cã ar putea susþine viaþa, ar experimenta lumina solarã constantã sau ar putea admira trei rãsãrituri ºi trei apusuri, în funcþie de sezon, care dureazã mai mult decât viaþa unui om.

Orbita planetei veche de 16 milioane de ani este unul dintre cele mai mari sisteme cu mai multe stele. Conform declaraþiilor cercetãtorilor, planeta este destul de stabilã. În mod normal, atracþia gravitaþionalã complexã de la mai mulþi sori într-un sistem cu aceste particularitãþi ar putea duce la o orbitã instabilã.

,,Am fost surprinºi sã descoperim o planetã într-o orbitã aºa de mare, care sã fie influenþatã de toate cele trei stele,'' a declarat astronomul Daniel Apai, de la Universitatea din Arizona, unul dintre coautorii studiului.

Planetei îi ia în jur de 600 de ani pentru a orbita în jurul soarelui sãu principal. De când a fost descoperitã planeta, acum un an, astronomii au vãzut doar o micã miºcare elipticã a orbitei sale. Probabil planeta orbiteazã în jurul celei mai puternice stele, etichetatã ca steaua A.

,,În puþinele sisteme în care s-au descoperit mai multe stele, planetele erau dispuse foarte aproape de una dintre stele ºi la mare depãrtare de celelalte, aºadar orbita planetei era dominatã de o singurã stea,'' a adãugat astronomul.



Planeta a fost descoperitã de astronomi folosind ,,telescopul uriaº'' al European Southern Observatory din Chile. Este una dintre cele mai tinere exoplanete (planetã din afara sistemului nostru solar).

Kevin Wagner, coautor al studiul ºi cel care a descoperit planeta, a afirmat cã este prima planetã pe care au descoperit-o atât de departe de sistemul nostru solar. Astronomul Daniel Apai, de la Universitatea din Arizona, a afirmat cã planeta nu ar putea susþine viaþa, fiind formatã din gaze, precum Jupiter, din sistemul nostru solar.

,,Are o temperaturã foarte ridicatã, nu existã apã lichidã, vânturile sunt foarte puternice, iar planeta nu are suprafaþã,'' a adãugat el.

Sursa : descopera.ro

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 20-04-2024, 06:57:13
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x