User
Pass
2FA
 
 

[Reteta] Prajitura "Ecler" la tavã

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy
Author Message493
scipioaa

[Wicked Sick]



Status: Offline
(since 18-12-2021 07:57)
Joined: 29 Dec 2014
Posts: 10134, Topics: 1804
Location: Romania

Reputation: 1608.2
Votes: 600

Post Posted: 25-10-2016, 11:05:08 | Translate post to: ... (Click for more languages)



Prãjitura ”Ecler” la tavã, în afara faptului cã e cam prea delicioasã, mai are o mare calitate, aceea de a oferi posibilitatea sã te bucuri de gustul de ecler fãrã sã mai migãlești atât, fãrã riscul de a nu-ți reuși.

La baza acestei prãjituri e un aluat clasic de choux și una din cremele derivate din crema de vanilie de patiserie și anume crema diplomat despre care am vorbit în detaliu la rețeta de cremã de vanilie deja publicatã.

Timp de pregatire: 02:00 ore
Timp de gatire: 00:35 ore
Timp Total: 02:35 ore
Numar portii: 18
Grad de dificultate: medie


Ingrediente:
*Aluat:
  • 150 de grame de fãinã
  • 150 de ml. de apã
  • 150 ml. de lapte
  • 150 gr. de unt cu 80% grãsime
  • 1 praf de sare
  • 5 ouã



*Cremã:
  • 500 ml. lapte
  • 6 gãlbenușuri
  • 150 gr. zahãr
  • 50 gr. fãinã
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 400 grame smântânã pentru frișcã
  • 10 gr. gelatinã



*Ganache de ciocolatã:
  • 200 gr. smântânã pentru frișcã
  • 150 gr. ciocolatã cu 54% cacao


*În plus:
  • 600 de grame de smântânã pentru frișcã
  • 50 de grame de zahãr pudrã vanilat


Video:
https://youtube.com/watch?v=tVcFLQ3MsGg:



1. Se pornește cuptorul și se seteazã la 200 de grade Celsius. Ne ocupãm mai întâi de aluat: apa, laptele, sarea și untul se pun pe foc într-o cratițã. Când lichidul dã în clocot se adaugã toatã fãina deodatã. Se amestecã viguros pânã când pe fundul cratiței se formeazã o pojghițã albicioasã, semn cã aluatul a pierdut deja suficientã apã (cam 4 minute dupã adãugarea fãinii). Ca sã se rãceascã mai repede, aluatul se rãstoarnã din cratițã într-un castron.

2. Dupã ce aluatul opãrit s-a rãcit pânã la temperatura camerei, se adaugã rând pe rând ouãle, mixând viguros dupã fiecare ou adãugat. Nu se adaugã un ou pânã ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Se rãzuiesc pereții vasului de câteva ori, mixându-se de fiecare datã pentru a obține un aluat omogen.

3. Se pregãtește o tavã non aderentã cu dimensiunea de 26×38 cm, ungând-o peste tot cu o peliculã finã de ulei. Se rãstoarnã aluatul în tavã și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei se întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o micã bordurã pe pereții laterali ai tãvii. Se dã imediat la cuptor și se coace timp de 30-35 de minute la 200 de grade Celsius, pânã ce aluatul e brun auriu și bine uscat (dacã vã știți cuptorul cã arde, puteți reduce focul la 180 de grade dupã 15 minute). Blatul copt va fi foarte încrețit, așa și trebuie. Se scoate din tavã și se lasã pe un grãtar sã se rãceascã.

4. Între timp, se pregãtește o cremã de vanilie urmând instrucțiunile de la rețeta de cremã de vanilie.Dupã ce a fiert și s-a îngroșat, se rãstoarnã crema într-un castron. Separat, 10 grame de gelatinã se pun la hidratat cu apã foarte rece. Dupã ce gelatina s-a hidratat, se stoarce bine și se încorporeazã în crema caldã la ~40 de grade, atenție, sã nu fie fierbinte pentru cã peste 60 de grade proprietãțile gelatinei se pierd. Se bate frișcã din cele 400 de grame de smântânã pentru frișcã și 1/3 din cantitatea de frișcã bãtutã se adaugã peste cremã și se amestecã energic. Dupã ce aceastã primã șarjã de frișcã s-a încorporat în cremã se adaugã și restul de frișcã bãtutã și se încorporeazã cu mișcãri lejere, ridicând compoziția de pe fundul vasului cãtre suprafațã.

5. Se așeazã blatul de ecler rãcit în tava în care s-a copt și se toarnã deasupra crema, nivelând-o bine. Se dã prãjitura la congelator pentru 20 de minute.

6. Se înfierbântã într-un castronel smântâna pentru frișcã prevãzutã pentru ganache-ul de ciocolatã și se adaugã ciocolata ruptã în bucãți. Se lasã în așteptare 3 minute apoi se amestecã pânã la dizolvare.

7. Se scoate prãjitura din congelator și se distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care se pãstreazã 3 linguri deoparte pentru decor. Se dã tava din nou la congelator.

8. Se bate frișca: pentru a obține frișcã din smântânã naturalã, aceasta trebuie sã fie foarte bine rãcitã, preferabil sã petreacã noaptea în frigider. Se pune smântâna foarte rece într-un castron curat și destul de încãpãtor, ținând cont cã frișca își va tripla volumul. Se bate cu mixerul la vitezã mare pânã când începe sã se întãreascã, se adaugã zahãrul pudrã și se bate în continuare pânã când se întãrește bine de tot. Atenție, dupã ce frișca s-a întãrit nu mai trebuie sã o batem, pentru cã se va separa în zer și unt!

9. Se distribuie frișca bãtutã deasupra stratului de ganache de ciocolatã, fie cu un poș, fie cu o lingurã, nivelându-se frumos deasupra, apoi se stropește cu cele 3 linguri de ganache pãstrate. Se dã prãjitura la frigider minimum 3 ore înainte sã fie servitã. Înainte de servire se porționeazã dupã plac în cuburi sau felii. Poftã mare!

1 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Gastronomy  


The time now is 04-05-2024, 16:02:41
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x