User
Pass
2FA
 
 

Review SSD Toshiba OCZ Trion 150 480 GB

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> IT
Author Message439
Summer :)
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 31-12-2016 13:36)
Joined: 13 Dec 2016
Posts: 1136, Topics: 123
Location: Romania

Reputation: -351
Votes: 38

 
Post Posted: 19-12-2016, 23:33:17 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Odatã cu reducerea costurilor de fabricație pentru unitãțile de stocare bazate pe NAND-uri TLC, SSD-urile au intrat din ce în ce mai mult în mainstream. În momentul de fațã, prețurile pentru astfel de soluții de stocare cu capacitate de 500 GB pleacã de pe la vreo 600 Lei, drept urmare sunt suficient de încãpãtoare și accesibile spre a fi integrate chiar și în sisteme de calcul obișnuite cu dotãri medii. Dacã nu ați migrat încã spre un SSD, acum e momentul potrivit sã o faceți. Spre deosebire de hard disk-urile mecanice, SSD-urile, chiar și cele foarte accesibile cu NAND-uri TLC, asigurã viteze de transfer net superioare și timpi de accces mai mici, lucru care se transpune într-o încãrcare mult mai rapidã a sistemului de operare și a aplicațiilor instalate. De asemenea, mediile de stocare solid state sunt și ceva mai fiabile decat HDD-urile. Nu sunt atât de sensibile la șocuri, nu prea au tendința sã dezvolte sectoare defecte și dispun de algoritmi avansați de corectare a erorilor.

În sãptãmânile ce urmeazã vã vom prezenta și câteva modele de SSD-uri NVMe, dedicate în principal entuziaștilor care cautã sã obținã performanța absolutã. Pânã atunci, venim în atenția voastrã cu încã o recenzie pentru un SSD de buget – Toshiba OCZ Trion 150, în varianta de 480 GB. Poate fi gãsit la Altex la prețul de 549,89 Lei.

Deși nu beneficiazã de o promovare adecvatã pentru piața din România, OCZ este un brand cu renume în domeniul dezvoltãrii și fabricãrii de medii de stocare flash, fiind chiar printre primele companii care au intrat pe piața SSD-urilor. La începutul acestui an, compania a fost preluatã de grupul Toshiba, însã, cu toate acestea, a fost pãstrat mare parte din line-up-ul de produse și branding-ul specific OCZ.


Toshiba OCZ Trion 150 se dorește a fi un upgrade a lui OCZ Trion 100, un SSD entry-level cu NAND-uri pe 20 nm care, la momentul lansãrii, nu a reușit sã impresioneze nici prin performanțe prea strãlucite, nici printr-un preț din cale afarã de accesibil. Trion 150 face trecerea spre NAND-uri TLC Toshiba pe 15 nm, însã pãstreazã același controller Toshiba TC58, care este de fapt o variantã customizatã a lui Phison S10. Trion 150 rãmâne, însã, un SSD low-end, promovat de producãtor ca o modalitate de upgrade accesibilã pentru utilizatorii care încã își încarcã sistemul de operare de pe platanele unui hard disk. Asta înseamnã cã nu se va lua la trântã cu modele mid-range precum HyperX Savage sau Samsung Evo 850, însã vã reuși sã livreze un nivel de performanțã acceptabil la un preț mai mult decât corect. Ca o parantezã, îl consider ideal spre a fi utilizat și ca o unitate secundarã pentru stocarea librãriei de jocuri, dar și pentru aplicații a cãror utilizare nu impune scrierea unui volum foarte ridicat de date.
Specificații Toshiba OCZ Trion 150:

Capacitate de stocare: 480 GB
Controller: Toshiba TC58
Form factor: 2.5 inch
Magistralã: SATA III
Random 4K citire (date compresabile): pânã la 86.000 IOPS
Random 4K scriere (date compresabile): pânã la 83.000 IOPS
Vitezã citire: pânã la 550 MB/s
Vitezã scriere: pânã la 530 MB/s
Anduranțã: 120 TB sau 110 GB/zi timp de 3 ani de zile
Dimensiuni: 100.00 x 69.85 x 7.00 mm
Greutate: 61 grame
Garanție: 36 luni
Accesorii incluse: nu
Ambalaj și construcție

Toshiba OCZ Trion 150 este disponibil în capacitãți de 120, 240, 480 și 960 GB, vine ambalat într-o cutie de carton, iar la interior este protejat printr-un blister. Momentan, nu este disponibil într-o variantã de tip upgrade kit care sã includã un bracket de conversie 3.5-2.5 inch, așadar, dacã nu dispuneți de nici un bay de 2.5 inch, va fi necesarã achiziția separatã a unui astfel de bracket.

ocz-tr-150-box-front ocz-tr-150-box-back ocz-tr-150-box-inside
Pe cutie sunt menționate o parte dintre specificațiile tehnice, însã nici o informație concretã legatã de ratele de transfer sau de numãrul de operațiuni pe secundã (IOPS). Aflãm doar cã este “cea mai bunã soluție de a spune la revedere hard disk-ului”.



Construcția SSD-ului este realizatã în totalitate dintr-un aluminiu solid, cu finisaj mat și cu logo-ul OCZ imprimat pe partea de sus. Pe partea posterioarã gãsim o etichetã pe care sunt inscripționate o serie de informații de identificare, capacitatea de stocare și versiunea de firmware instalatã.

ocz-tr-150-side ocz-tr-150-box-down ocz-tr-150-ports
Teste

Pentru testare am ales o configurație relativ puternicã și un set de teste compus din cele mai populare aplicații de benchmarking ale momentului. O parte din teste au fost rulate utilizând atât date compresabile, care au tendința de a favoriza anumite tipuri de controllere, cât și date necompresabile, care, de regulã, aratã performanțele unitãții de stocare în scenarii de utilizare reale.

Configurație sistem de test:

Placã de bazã: ASUS Z170 Pro Gaming
Procesor: Intel Core i7 6700K la 4.0 Ghz (stock)
16 GB memorie RAM (2×8 GB) G.SKILL TridentZ 3200 Mhz cu latențe 15-15-15-35
Cooler CPU: Deepcool Gamer Storm Lucifer K2
Sursã: Seasonic S12G-750 750W Gold
Unitate de stocare principalã: Samsung SM951 NVMe 256 GB
Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 (Anniversary update) cu toate update-urile la zi
OCZ SSD Utility este aplicația propusã de producãtor pentru mantenanța SSD-ului. Este destul de rapidã și intuitivã, are un impact minim asupra resurselor sistemului și poate monitoriza cu acuratețe statisticile SMART. Firmware-ul SSD-ului se actualizeazã direct din aplicație, scutindu-ne astfel de procesul de creare a unui stick USB bootabil.



Rezultatele prezentate mai jos pot fi utilizate pentru realizarea unor comparații cu mediile de stocare pe care le utilizați în prezent sau pe care intenționați sã le achiziționați. Suita de teste cuprinde urmãtoarele utilitare: Crystal Disk Info, Crystal Disk Benchmark, ATTO Disk Benchmark, AS SSD și Anvil’s Storage Utilities.

Pentru listarea statisticilor SMART am ales aplicația Crystal Disk Info. Prin intermediul acesteia putem afla tot felul de detalii, ca de exemplu temperatura, volumul de date scrise pânã în prezent, funcțiile suportate, dar și eventualele probleme tehnice, precum numãrul de sectoare realocate sau erori apãrute la scriere sau citire. Crystal Disk Info este poate cea mai completã aplicație de acest fel, fiind capabilã sã interpreteze corect aproape întreg setul de date pus la dispoziție de unitatea de stocare.



ATTO Disk Benchmark este printre primele utilitare de testare a unitãților de stocare solid state și principalul benchmark utilizat de cãtre producãtori pentru a evidenția caracteristicile tehnice ale SSD-urilor. Pentru mãsurare utilizeazã date RAW (compresabile) care, în anumite scenarii, pot avantaja anumite tipuri de controllere.



Pentru acest test am ales fișiere cuprinse între 512 și 8192 biți. În cazul acestui utilitar, transferul de date compresabile aratã viteze de transfer de pânã la 550 MB/s la citire, respectiv 524 MB/s la scriere pentru fișiere de 8 MB. În cazul fișierelor de doar 512 biți am obținut rate de transfer mult mai scãzute, de 45 MB/s la citire și de 30 MB/s la scriere, însã vã rog sã aveți în vedere faptul cã aceste rezultate sunt perfect normale.

Spre deosebire de ATTO Disk Benchmark, Crystal Disk Mark folosește date random care, de regulã, nu pot fi compresate. În ciuda acestui lucru, vitezele de transfer în cazul operațiunilor secvențiale sunt aproape identice, cu 564.2 MB/s la citire și 538.5 MB/s la scriere.



Anvil’s Storage Utilities este probabil cel mai complex utilitar de benchmarking pentru SSD-uri, fiind capabil sã ruleze întregul set de teste utilizând atât date compresabile, cât și date necompresabile.


Anvil’s Storage Utilities – date necompresabile

În cazul acestui benchmark, utilizarea de date compresabile aratã un avantaj evident la citire. Numãrul de IOPS-uri (operațiuni input/output pe secundã) pentru operațiuni de citire cu fișiere 4K QD4 este de 90.984 pentru date compresabile vs. 30.077 pentru date necompresabile. În schimb, controller-ul SSD-ului pare cã se descurcã cu o idee mai bine în cazul operațiunilor de scriere cu date necompresabile. De exemplu, pentru transferuri cu fișiere 4K QD4 necompresabile am obținut un numãr de 80.465 operațiuni pe secundã vs. 73.010 pentru date compresabile.


Anvil’s Storage Utilities – date compresabile

Dat fiind faptul cã poate utiliza exclusiv date necompresabile, AS SSD Benchmark, versiunea 1.9, este în acest moment cel mai dur benchmark de testare pentru unitãți solid state. Cu toate acestea, nu am observat o scãdere foarte drasticã a vitezelor de transfer, acestea menținându-se în jurul pragului de 530 MB/s pentru operațiuni de citire și de 484 MB/s pentru operațiuni de scriere. Nu pot spune același lucru și despre numãrul de IOPS-uri care, în cazul operațiunilor de citire cu fișiere 4K-64 Thrd, au urcat pânã la un numãr de doar 37.854.




AS SSD dispune și de un utilitar auxiliar de mãsurare a performanțelor în scenarii normale de utilizare. De exemplu, în cazul instalãrii unui program, obținem 350 MB/s, acest rezultat reprezentând o medie a timpilor de transfer obținuți ca urmare a copierii mai multor fișiere cu dimensiuni variabile.



Cam aici se încheie capitolul cu teste sintetice. Acum sã discutãm puțin despre performanțele SSD-ului în condiții normale de utilizare. Pentru acest test am ales sã clonez unitatea de stocare principalã NVMe Samsung SM951 și sã o înlocuiesc cu SSD-ul Toshiba OCZ Trion 150.

Pentru clonare am folosit Acronis TrueImage și am reușit sã copiez aproximativ 90 GB de date (sistem de operare Windows 10 + aplicații) în circa 30 minute. Nu e nemaipomenit de bine, însã nu e un rezultat chiar rãu pentru un SSD entry-level. Mai departe, am vrut sã vãd cam cât dureaza inițializarea sistemului de operare pânã la desktop. În maxim 15 secunde (cu tot cu POST) eram pe desktop și am putut deschide aproape instant browser-ul Google Chrome.



Urmãtorul test este cel al copierii unui fișier video MKV (necompresabil) de pe unitatea NVMe Samsung SM951. Așa am aflat cã SSD-ul Toshiba OCZ Trion 150 are un cache MLC de vreo 8 GB care asigurã obținerea unor rate de transfer ridicate, foarte apropiate de 500 MB/s. Peste pragul de 8 GB, însã, viteza de copiere scade simțitor, uneori chiar sub valoare de 300 MB/s.

Cel mai important test rãmâne cel al multitasking-ului. Descãrcarea unui joc de pe platforma Steam, la o vitezã de peste 50 MB/s, și realizarea simultanã a altor operațiuni cu fișiere, ca de exemplu deschiderea aplicației Adobe Photoshop, duce la întârzieri și blocaje serioase. De asemenea, ștergerea simultana a mai multor fișiere de dimensiuni mari, adicã efectuarea mai multor comenzi TRIM în mod consecutiv, genereazã apariția unor scurte blocaje, timp în care operațiunile I/O sunt efectuate cu o foarte mare întârziere. Cu toate acestea, țin sã vã aduc aminte cã discutãm despre un SSD entry-level, cu un controller destul de limitat și gândit pentru activitãți simple, nicidecum pentru multitasking și aplicații intensive.

Concluzie

Toshiba OCZ Trion 150 este încã un SSD accesibil, proiectat pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor ce fac pentru prima data trecerea la o unitate solid state. Așa cum vã menționam încã din primele rânduri, este ideal spre a fi utilizat și ca unitate secundarã pentru stocarea jocurilor sau a aplicațiilor ce nu impun scrierea unui volum ridicat de date. Vine cu 3 ani garanție și are o anduranțã de 120 TBW sau 110 GB de date scrise/zi timp de 3 ani.

Așa cum este specific SSD-urilor entry-level, Trion 150 este un pic cam lent în activitãți de tip multitasking și manifestã un comportament similar cu cel al competitorilor sãi direcți (Kingston UV400, ADATA SP550 și SanDisk Ultra II).

Îl gãsiți la Altex la prețul de 549,89 Lei.


@Summer

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> IT  


The time now is 05-05-2024, 13:33:05
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x