User
Pass
2FA
 
 

De la cãsãtoria cu veriºoara sa, pânã la suspiciunile cã ar fi fost un spion sovietic,

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message479
Summer :)
[Banned user]


Banned


Status: Offline
(since 31-12-2016 13:36)
Joined: 13 Dec 2016
Posts: 1136, Topics: 123
Location: Romania

Reputation: -351
Votes: 38

 
Post Posted: 28-12-2016, 15:13:48 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Albert Einstein s-a nãscut în Ulm, Germania, pe 14 martie 1879 ºi a fost unul dintre cei mai reputaþi fizicieni ºi autor al teoriei relativitãþii.

Iatã câteva informaþii suprinzãtoare despre faimosul geniu:

1. Einstein nu era bun la matematicã în copilãrie

De-a lungul timpului au existat nenumãrate zvonuri conform cãrora Einstein nu ar fi fost bun la matematicã în tinereþe, însã arhivele sugereazã cã acesta era un student excepþional. În timp studiilor din Munchen, acesta era frustrat de modul mecanic în care preda învãþãtorul sãu. Viitorul cãºtigãtor al premiului Nobel a renunþat la ºcoalã la vârsta de 15 ani ºi a plecat din Germania, pentru a nu fi obligat sã efectueze stagiul militar. În urma articolului care afirma cã Einstein nu avea note mari în ºcoala primarã, fizicianul a declarat: ,,Înainte sã împlinesc 15 ani puteam efectua calcule integrale ºi diferenþiale''.

2. Nimeni nu ºtie ce s-a întâmplat cu prima sa fiicã

În 1896, Einstein a renunþat la cetãþenia germanã ºi s-a înrolat în ªcoala Politehnicã Elveþianã din Zurich. Aici acesta a avut o poveste de dragoste cu Mileva Maric, o fizicianã din Serbia. În cele din urmã, cuplul s-a cãsãtorit ºi au avut doi bãieþi, însã cu un an înainte de cãsãtorie Maric a nãscut o fatã nelegitimã numitã Lieserl. Einstein nu a vorbit niciodatã despre aceasta, iar biografii nu au ºtiu de existenþa acesteia pânã când au avut acces la anumite documente private ale fizicianului.

3. A durat nouã ani pânã când Einstein a primit un loc de muncã în cadrul academic

Einstein ºi-a arãtat inteligenþa briliantã încã din timpul studiilor politehnice, însã din cauza firii sale rebele ºi a lipsei sale de la ore, acesta nu a primit recomandãri bune de la profesori dupã ce a absolvit în 1900. Tânãrul fizician a cãutat timp de doi ani un loc de muncã în cadrul unei universitãþi. În 1905, Einstein a publicat patru articole revoluþionare prin intermediul cãrora a prezentat faimoasa ecuaþie E=mc2 ºi teoria relativitãþii.

4. I-a oferit soþiei sale Premiul Nobel ca parte a aranjamentului de divorþ



Dupã ce cãsãtoria cu Mileva Maric s-a destrãmat în 1910, Einstein ºi-a pãrãsit familia ºi s-a mutat în Berlin unde a început o nouã relaþie cu veriºoara sa Elsa. Divorþul a avut loc în 1919, conform acordului de separare, Einstein i-a promis o pensie alimentarã lunarã, plus banii pe care i-ar fi primit în urma câºtigãrii Premiului Nobel.

5. O eclipsã solarã l-a fãcut pe Einstein faimos în toatã lumea

În 1915, Einstein a publicat teoria relativitãþii generale conform cãreia câmpul gravitaþional poduce distorsiuni în materia spaþiului ºi a timpului. Din cauza faptului cã teoria schimba complet legile fizicii, aceasta a rãmas controversatã pânã în mai 1919, când o eclipsã solarã totalã a oferit condiþiile necesare pentru testarea teoriei. Conform biografului Walter Isaacson, la ºase ani dupã eclipsa din 1919 au fost redactate peste 600 de cãrþi ºi articole despre teoria relativitãþii.

6. FBI-ul l-a spionat timp de 22 de ani

La puþin timp dupã ce Hitler a ajuns la putere în 1933, Einstein a pãrãsit Berlinul ºi s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Suportul sãu pentru pace ºi drepturile civile au ridicat suspiciuni pentru FBI, iar dupã sosirea sa în America oficialii au iniþiat o campanie de urmãrire care a durat 22 de ani. Agenþii i-au ascultat telefoanele, i-au citit scrisorile ºi i-au cãutat prin gunoi, pentru a dovedi cã Einstein era un agent sovietic secret.

7. Einstein a cerut construirea bombelor atomice, mai târziu fiind un militant al dezarmãrii nucleare

La sfârºitul anului 1930, Einstein a aflat cã noile cercetãri i-au ajutat pe cercetãtorii germani sã creeze bombele atomice. Ideea unor arme atât de puternice aflate în mâinile naziºtilor l-a convins sã-ºi lase la o parte principiile pacifiste ºi sã se alieze cu fizicianul ungur Leo Szilard, care l-a ajutat sã redacteze o scrisoare cãtre preºedintele Franklin D. Roosevelt prin care cereau urgentarea unor cercetãri pentru construirea bombelor atomice. Deºi Einstein nu a participat direct în proiectul din Manhattan, acesta ºi-a exprimat regretul pentru implicarea sa minorã în atacurile de la Hiroshima ºi Nagasaki.

8. A fost rugat sã devinã preºedintele Israelului

Deºi nu era o persoanã religioasã, Einstein a fost întotdeauna legat de rãdãcinile sale evreieºti. Dupã moartea conducãtorului Chaim Weizmann, din 1952, guvernul israelian i-a oferit lui Einstein postul de preºedinte, însã acesta fiind la vârsta de 73 de ani a refuzat onoarea.

9. Creierul lui Einstein a fost furat dupã moartea sa

Einstein a murit în aprilie 1955 din cauza unui anevrism aortic abdominal. Acesta a cerut ca trupul sãu sã fie incinerat, însã în timpul autopsiei Thomas Harvey a îndepãrtat creierul lui Einstein ºi a încercat sã-l analizeze pentru a descoperi secretul geniului sãu. Dupã ce a primit aprobarea fiului lui Einstein, Harvey a tãiat creierul în bucãþi ºi l-a trimis la mai mulþi cercetãtori pentru a fi analizat.


@Summer

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 27-04-2024, 20:26:10
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x