User
Pass
2FA
 
 

Despre memoria RAM

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> IT
Author Message544
GLaDoS

[More ...]



Status: Offline
(since 07-06-2019 21:21)
Joined: 13 Aug 2016
Posts: 6655, Topics: 249
Location: Romania

Reputation: 141
Votes: 160

   
Post Posted: 09-07-2018, 03:39:59 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Ce este memoria RAM?


Spoiler:



Memoria RAM este locul de unde microprocesorul calculatorului citește și prelucreazã datele. Memoria RAM este memoria internã care poate sã fie accesatã direct de cãtre microprocesor. Orice program sau fișier cu care lucrãm pe calculator, prima datã este încãrcat (cel puțin parțial) de pe HDD (hard disk drive ) în memoria RAM. Și documentul pe care-l citiți în momentul de fațã este încãrcat în memoria RAM a calculatorului dvs.Întrucât toate programele și fișierele pe care vrem sã le folosim prima datã trebuie sã ajungã în memoria RAM a calculatorului, dimesiunea și viteza de lucru a memoriei RAM influențeazã în mod direct performanța calculatorului nostru. Memoria RAM este construitã din componente electronice, nu are componente în mișcare și este volatilã (pierde informațiile instantaneu la întreruperea alimentãrii cu tensiune). Aceste caracteristici înalțã memoria RAM la cel mai înalt nivel de vitezã dintre memoriile existente (mai puțin memoria cache a procesorului, care este cea mai rapidã și implicit mai scumpã)

Clasificarea memoriilor RAM;
Existã douã tipuri principale de memorii RAM: SRAM (static RAM) și DRAM (dynamic RAM) În prezent cele mai folosite sunt plãcuțele de memorie RAM dinamice, adicã DRAM. Existã 4 mari categorii de memorii dinamice:

DDR1( Double Data Rate1);
Primele memorii DDR au apãrut împreunã cu calcualtoarele care aveau un procesor de peste 1 Ghz destinate publicului larg. Memoriile DDR1 au o capacitate de maxim 1 Gb pe plãcuțã, și o vitezã de transfer între 200-400 Mhz.

DDR2 (Double Data Rate2);
Memoriile DDR2 au o capacitate de maxim 4GB pe plãcuțã și o vitezã de transfer a datelor între 400-1066 Mhz.

DDR3 (Double Data Rate 3);
Memoriile DDR3 au o capaciate de maxim 16 GB pe plãcuțã si o vitezã de transfer a datelor între 1066-2133 Mhz.

DDR4 (Double Data Rate 4)
Memoriile DDR4 au o capacite de maxim de 128 GB pe plãcuțã (capacitatea maxima teoretica este 512 GB) și o vitezã de transfer a datelor între 2133-3333 Mhz.

Memoriile pentru servere;
Pot fi: ECC ( Error correcting Code) Registred, sau ECC Unregistred sau ECC-FB (Fully Buffered). Aceste memorii se deosebesc de cele obișnuite prin aceea cã suportã un mecanism de corecție a erorilor. Memoriile ECC sunt destinate serverelor, au un preț mult mai ridicat și în cele mai multe cazuri nu sunt compatibile cu placa de bazã a calculatoarelor destinate publicului larg.

Incompatibilitãți;
Este bine de știut cã memoriile de generație diferitã, diferã fizic între ele, adicã generațiile nu sunt compatibile între ele. Nu se pot folosi simultan douã tipuri de memorie RAM de generație diferitã. Sloturile pentru plãcuțele de memorie RAM de pe placa de bazã diferã în funcție de generația memoriilor. Pe plãcuțele de memorie RAM existã o “cheie” (o cavitate) care nu permite introducerea plãcuței într-un slot necorespunzãtor.

Concluzii;
Memoria RAM este spațiul de lucru al calculatorului unde ajung datele înainte sã fie prelucrate de microprocesor. Întrucât, toate programele sau fișierele cu care lucrãm pe calculator, trec prin memoria RAM a calculatorului, capacitatea și viteza acesteia influențeazã în mod direct performanța calculatorului. Fiecare software (program) are nevoie de o cantitate minimã de memorie RAM, dar și sistemul de operare care ruleazã pe calculator. În cazul în care capacitatea memoriei RAM instalate nu este suficient de mare, sistemul de operare poate crea fișier(e) pe hard disk pe care utilizeazã ca și memorie RAM virtualã. Astfel sistemul de operare poate rezolva lipsa capacitãții minime a memoriei RAM în detrimentul vitezei de acces.

În concluzie nu stricã sã avem cât mai mult RAM în calculator/laptop, mai ales dacã vrem sã rulãm pe sistem programe profesionale de editare a fotografiilor, rulãm simultan multe aplicații sau pur și simplu ținem zeci de ferestre/taburi de browser deschise.


//Sursa







"I'm a simple device. I'm here to help you! Do not forget to leave me a message!"



connect // zmx.freakz.ro

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> IT  


The time now is 07-02-2025, 10:45:17
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password