User
Pass
2FA
 
 

Cum poþi prezice apariþia maladiei Alzheimer printr-un simplu test de sânge? O descoperire

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message475
Spartans.

[<®>]



Status: Offline
(since 29-04-2019 17:53)
Joined: 23 Feb 2016
Posts: 7113, Topics: 1016
Location: Buzau

Reputation: -356.8
Votes: 203

 
Post Posted: 25-01-2017, 20:06:21 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Cercetãtorii britanici au identificat un set de 10 proteine prezente în sânge care prezic declanºarea maladiei Alzheimer ºi sperã sã obþinã astfel în viitorul apropiat un nou test sangvin capabil sã anticipeze aceastã boalã cerebralã incurabilã.

Un astfel de test ar putea fi folosit iniþial pentru selectarea pacienþilor pentru teste clinice cu tratamente experimentale ce vor fi create cu scopul de a opri progresia maladiei Alzheimer. Ele ar putea deveni într-o bunã zi o procedurã standard în clinicile medicale.

"Maladia Alzheimer începe sã afecteze creierul cu mulþi ani înainte ca pacienþii sã fie diagnosticaþi ºi multe dintre medicamentele noastre nu dau rezultate, pentru cã, atunci când pacienþii primesc aceste doze, creierul a fost deja afectat prea sever", a declarat profesorul Simon Lovestone, coordonatorul acestui studiu realizat de King's College London.

"Un simplu test sangvin ar putea sã ne ajute sã identificãm pacienþii într-un stadiu incipient al bolii, pentru a lua parte la noi studii clinice, care vor duce la dezvoltarea unor tratamente", a adãugat el.

Alzheimer este cel mai frecvent tip de demenþã, o maladie ce afecteazã creierul, care, în 2010, a generat costuri medicale estimate la 604 miliarde de dolari pe plan mondial. Aceastã maladie fatalã afecteazã 44 milioane de persoane în lume, iar acest numãr se va tripla pânã în anul 2050, afirmã asociaþia Alzheimer's Disease International.

Mai multe grupuri farmaceutice internaþionale, precum Roche, Eli Lilly, Merck & Co. ºi Johnson & Johnson, au adoptat abordãri ºtiinþifice distincte încercând sã identifice cauza principalã de declanºare a maladiei Alzheimer ºi sã obþinã un medicament care sã opreascã evoluþia bolii.

Cu toate acestea, în ultimii 15 ani, peste 100 de medicamente experimentale contra Alzheimer nu au generat rezultatele scontate. Experþii în domeniu considerã cã aceste rezultate negative au la bazã faptul cã testele clinice au fost realizate prea târziu, pe pacienþi a cãror boalã era deja prea avansatã.

Un test predictiv aplicabil pe oameni, înainte ca aceºtia sã prezinte simptomele bolii, îi va ajuta pe oamenii de ºtiinþã sã selecteze persoanele potrivite pentru acele experimente de testare a noilor medicamente.

Câteva studii anterioare au arãtat cã tomografiile cerebrale cu emisie de pozitroni (PET scan) ºi testarea fluidului lombar pot fi utilizate pentru a prezice declanºarea demenþei la persoane cu o afecþiune mai puþin severã, cunoscutã sub denumirea "tulburarea cognitivã uºoarã" (MCI), însã aceste teste sunt scumpe ºi invazive, iar oamenii de ºtiinþã încearcã sã dezvolte un test sangvin care sã fie mai ieftin ºi mai uºor de utilizat.

MCI include o serie de probleme care afecteazã memoria zilnicã, limbajul ºi atenþia. MCI poate fi un semnal timpuriu pentru demenþã sau un simptom pentru stres ºi anxietate.

Aproximativ 10% dintre oamenii diagnosticaþi cu MCI dezvoltã demenþã într-un an de la diagnosticare. În afara evaluãrilor regulate realizate cu scopul de a mãsura declinul memoriei, în prezent nu existã nicio metodã exactã care sã identifice cu acurateþe persoanele care vor suferi de demenþã.

Pentru acest studiu, publicat în revista Alzheimer's & Dementia, medicii britanici au folosit eºantioane sangvine recoltate de la 1.148 de pacienþi - 476 cu Alzheimer, 220 cu MCI ºi 452 vârstnici fãrã demenþã. Probele sangvine au fost testate pentru 26 de proteine, asociate anterior cu maladia Alzheimer.

Cercetãtorii au descoperit cã 16 dintre cele 26 de proteine sunt puternic asociate cu micºorarea creierului atât la pacienþii cu MCI, cât ºi la cei cu Alzheimer. Apoi, ei au realizat o a doua serie de teste, pentru a vedea care dintre acele proteine pot sã prezicã ºi sã identifice pacienþii cu MCI care vor dezvolta Alzheimer.

În aceastã a doua serie de teste, ei au descoperit o combinaþie de 10 proteine care sunt capabile sã depisteze cu un grad de acurateþe de 87% persoanele deja diagnosticate cu MCI care vor dezvolta Alzheimer în termen de un an.

Experþii în domeniu au salutat rezultatele încurajatoare ale acestui studiu, însã considerã cã ele trebuie sã fie confirmate de un studiu mai vast, înainte ca un test sangvin care sã prezicã riscul de Alzheimer sã fie comercializat pe scarã largã în clinicile medicale.



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 27-04-2024, 16:23:41
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x