User
Pass
2FA
 
 

Fizicienii au fãcut o descoperire neaºteptatã legatã de a doua lege a termodinamicii, unu

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message595
Spartans.

[<®>]



Status: Offline
(since 29-04-2019 17:53)
Joined: 23 Feb 2016
Posts: 7113, Topics: 1016
Location: Buzau

Reputation: -356.8
Votes: 203

 
Post Posted: 10-12-2016, 23:16:06 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Legile termodinamice sunt unele dintre cele mai importante principii ale fizicii moderne, pentru cã definesc modul în care trei cantitãþi fundamentale ale fizicii - temperatura, energia ºi entropia (mãrime de stare termicã a sistemelor fizice, care creºte în cursul unei transformãri ireversibile a lor, dar în cazul unei transformãri reversibile rãmâne constantã) - se comportã în anumite circumstanþe.

Acum, fizicienii au descoperit o ambiguitate într-una din aceste legi care ar putea crea scenarii în care entropia ar putea scãdea odatã cu timpul. Mulþumitã fizicii moderne, aproape orice fenomen din Univers poate fi explicat cu ajutorul teoriei relativitãþii ºi cu ajutorul mecanicii cuantice. Însã, pe lângã acestea, existã ºi cele patru legi ale termodinamicii, care explicã modul în care cãldura (sau energia termicã) este convertitã în sau din diferite tipuri de energie.

Însã, a doua lege a termodinamicii are o importanþã aparte, fiind vorba despre tranziþia energiei de la un sistem utilizabil cãtre unul neutilizabil. Aºa cum energia utilizabilã dintr-un sistem închis sau izolat scade, iar energia neutilizabilã creºte, entropia, la rândul sãu, creºte.

Conform celor spuse de cãtre cercetãtori, a doua lege a termodinamicii este, probabil, mult mai profundã decât prima lege (care susþine cã energia nu poate fi creatã sau distrusã), pentru cã descrie limitele Universului. Dar ce s-ar întâmpla dacã ar exista posibilitatea creãrii unui sistem în care entropia ar scãdea?

Cercetãtorii de la Departamentul Statelor Unite al Laboratorului Naþional de Energie Argonne au afirmat cã au descoperit o ambiguitate în a doua lege a termodinamicii, unde entropia se îndreaptã cãtre altã direcþie, la o scarã microscopicã. Aceºtia au investigat un concept care se aflã la baza acestei legi, numit Teoria H care, în forma sa cea mai simplã, descrie faptul cã, dacã deschizi o uºã dintre douã camere, una încãlzitã iar cealaltã nu, se va produce un echilibru al cãldurii. Dar, aºa cum cercetãtorii au afirmat, este imposbil de explicat cum fiecare moleculã se miºcã în acest scenariu, aºa cã fizicienii le-au analizat precum un grup, nu pe fiecare în parte. Dar, pentru a identifica comportamentul fiecãrei moleculã, potrivit Teoriei H, Laboratorul Argonne a decis sã trateze acest studiu la o scarã cuanticã. Au fãcut acest lucru cu ajutorul teoriei informaþiilor cuantice, care este bazatã pe o mulþime de sisteme matematice abstracte aplicate materiilor fizice condensate pentru a fi descoperitã o nouã Teorie H cuanticã. "Acest lucru face posbilã formularea Teoriei H în concordanþã cu lucrurile care pot fi observate de cãtre fizicieni," afirmã unul dintre membrii echipei care au demarat acest studiu, Ivan Sadovskyy.

Cercetãtorii sunt de pãrere cã este foarte probabil ca circumstanþele în care entropia scade sã fie analizate cu ajutorul acestei noi viziuni a Teoriei H.



0 1
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 28-04-2024, 19:19:01
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x