User
Pass
2FA
 
 

O descoperire uluitoare fãcutã din întâmplare de un cercetãtor într-un muzeu: cele mai vec

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message617
Spartans.

[<®>]



Status: Offline
(since 29-04-2019 17:53)
Joined: 23 Feb 2016
Posts: 7113, Topics: 1016
Location: Buzau

Reputation: -356.8
Votes: 203

 
Post Posted: 26-01-2017, 15:50:08 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Cele mai vechi desene cu reprezentãri ale unor constelaþii au fost descoperite de un cercetãtor american în Grecia, pe un vas de ceramicã, informeazã lemonde.fr.

În 1992, Uniunea astronomicã internaþionalã, reunitã într-un congres la Roma, a alcãtuit lista definitivã a constelaþiilor. Numãrul lor a fost fixat, pentru eternitate, la 88. Aceastã listã are la bazã o alta, mai scurtã, alcãtuitã de poetul grec Aratos din Soli în secolul al III-lea î.e.n. Cu alte cuvinte, grecii au fost aceia care, împrumutând multe cunoºtinþe de la mesopotamieni, au transmis omului modern "geografia" cerului.

În zilele noastre, constelaþiile sunt cel mai adesea reprezentate prin linii care unesc diverse stele. Dar, la început, oamenii din Antichitate au recunoscut anumite forme în acele desene. În mod curios, niciun desen cu acele forme nu a dãinuit pânã astãzi. Singurele reprezentãri de animale ºi de fiinþe mitologice care simbolizeazã constelaþiile au apãrut mult mai târziu, începând cu secolul al III-lea î.e.n. Ele figureazã pe trei globuri antice reprezentând cerul, din metal ºi marmurã. Înainte de acestea, au existat doar texte care descriau constelaþiile.

Dar, un tânãr cercetãtor american, John Tristan Barnes, a fãcut o descoperire senzaþionalã: vizitând un muzeu dintr-un orãºel din centrul Greciei, a gãsit o cupã din ceramicã. Aceasta este decoratã cu desene cu animale. "O simplã frizã animalierã", explicã eticheta aplicatã pe vitrina în care se gãseºte obiectul. Tânãrul cercetãtor devine tot mai curios, întrucât toate animalele care apar reprezentate pe vas par sã aparþinã unor constelaþii. Or, în anul 625 î.e.n., de când dateazã cupa, acest fapt ar fi complet inedit. John Tristan Barnes a fãcut cercetãri ºi a obþinut din partea autoritãþilor ºi a arheologilor care descoperiserã cupa cu 20 de ani în urmã permisiunea de a o studia.

Totuºi, identificarea animalelor pictate pe cupã nu este o sarcinã uºor de realizat, întrucât desenele nu sunt foarte clare. Savantul american a decis sã respecte convenþiile artistice ale epocii. De exemplu, unul dintre animale, înzestrat cu un cap nedefinit, este ori o panterã, ori un leu. Artizanii greci pot fi iertaþi: astfel de animale nu trãiau în acea vreme în Grecia.

Dupã o examinare minuþioasã a fiecãrui desen, cercetãtorul american a alcãtuit o listã cu animalele reprezentate pe cupã: un taur, un iepure (sau un câine), un câine de mari dimensiuni, un scorpion, un delfin, o panterã (sau un leu). Alte câteva lipsesc fãrã îndoialã, întrucât o treime din acea cupã nu a fost descoperitã.

Însã, de ce ar fi vorba de constelaþii? Artizanii greci din epocã desenau adeseori animale pe vasele lor. Dar, în general era vorba de scene domestice sau de vânãtoare. Nu este însã cazul cupei respective. Ce ar face un delfin, de exemplu, printre toate acele animale terestre? Cât despre scorpion, specialiºtii sunt obiºnuiþi sã îl vadã ornând cu mândrie scuturile soldaþilor greci. Desigur, o parte a cupei reaminteºte de o scenã de vânãtoare. Este aceea în care câinele de mari dimensiuni pare sã urmãreascã iepurele - dacã al doilea animal este într-adevãr un iepure. Dar în acest caz, ce cautã ºarpele atât de aproape de ei? Logica acestei fresce animaliere nu este foarte clarã.

Totul pare sã capete sens atunci când "crucile" care decoreazã cupa sunt considerate reprezentãri ale unor stele, iar animalele, astfel plasate pe cer, sunt constelaþii. Astfel se obþin, potrivit lui John Tristan Barnes, imagini cu constelaþiile urmãtoare: Taurul, Câinele mic sau Iepurele, Hidra (ºarpele), Câinele mare, Scorpionul ºi Delfinul.



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 28-04-2024, 01:06:43
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x