User
Pass
2FA
 
 

O invenþie realizatã de români ar putea ajuta NASA

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message801
Spartans.

[<®>]



Status: Offline
(since 29-04-2019 17:53)
Joined: 23 Feb 2016
Posts: 7113, Topics: 1016
Location: Buzau

Reputation: -356.8
Votes: 203

 
Post Posted: 15-02-2017, 18:36:14 | Translate post to: ... (Click for more languages)

O echipã de inventatori români, printre care ºi unul care lucreazã la o companie din SUA, a proiectat o navã spaþialã dotatã cu motoare magnetoplasmodinamice de foarte mare putere, capabilã sã transporte pasageri sau cantitãþi mari de materiale dincolo de Marte.
Constantin Sandu, proiect manager în cadrul echipei de inventatori de la Institutul Naþional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare Bucureºti, a declarat, miercuri, presei, cã proiectul a fost prezentat în cadrul Salonului Pro Invent de la Universitatea Tehnicã Cluj-Napoca (UTCN) ºi urmeazã sã se ia legãtura cu NASA ºi Agenþia Spaþialã Europeanã pentru a se vedea în ce mãsurã acestea ar fi dispuse sã investeascã în acest proiect, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Invenþia se referã la un nou tip de navã spaþialã dotatã cu motoare magnetoplasmodinamice de foarte mare putere, capabilã sã transporte un mare numãr de pasageri sau cantitãþi mari de materiale dincolo de Marte, în alte planete din sistemul solar, inclusiv sateliþii naturali ai planetelor. Aceste motoare sunt cele mai puternice create pânã acum, care folosesc o energie electricã foarte mare care nu poate fi livratã de nicio centralã.
Noi creãm un fascicul de luminã concentratã, pe care o dirijãm spre navã, iar astfel motorul poate fi alimentat cu putere electricã de ordinul megawaþilor. Se pot obþine nave spaþiale dotate cu motoare magnetoplasmodinamice foarte puternice care pot asigura cãlãtorii în sistemul solar. Proiectul este patentat ºi a fost prezentat la o conferinþã spaþialã în Olanda în toamna anului trecut, iar acum la Pro Invent ºi urmeazã sã luãm legãtura cu NASA ºi Agenþia Spaþialã Europeanã, sã vedem dacã sunt interesate sã investeascã în acest proiect”, a spus Sandu.
Potrivit acestuia, nava spaþialã este alcãtuitã dintr-o oglindã parabolicã micã protejatã de un scut termic, o oglindã parabolicã mare placatã cu celule solare pe faþa convexã, ambele oglinzi fiind fixate de corpul navei prin intermediul unor suporþi astfel ca focarele celor douã oglinzi parabolice sã coincidã.
Oglinzile ºi scutul termic sunt confecþionate din plãci pe bazã de fibre grafit acoperite pe feþele reflectorizante cu foiþã de aur. În afarã de acestea, nava mai este compusã dintr-un dispozitiv de admisie, rezervoare, injectoare de propelant ºi motorul magnetoplasmodinamic. Prin intermediul oglinzii parabolice mari nava primeºte un fascicul de luminã solarã concentratã de foarte mare putere, creat de un sistem spaþial plasat pe o orbitã circumsolarã. 20% din lumina solarã primitã de oglinda parabolicã mare este transformatã de celulele solare în energie electricã de mare putere pentru alimentarea motorului magnetoplasmodinamic”, a explicat acesta.
Constantin Sandu a subliniat cã alimentarea cu energie electricã în cosmos se face prin intermediul unor celule fotovoltaice care concentreazã luminã de la Soare, dezavantajul fiind faptul cã, cu cât are loc depãrtarea de Soare, energia luminoasã transmisã scade.
„Noi, trimiþând o razã concentratã de luminã, facem ca energia sã nu se mai reducã, ci sã rãmânã constantã de la sursã pânã la navã”, a afirmat Sandu.
Acesta a menþionat cã finanþarea cercetãrii unui asemenea proiect se ridicã la circa un milion de euro, dar sumele pentru realizarea navei vor fi foarte mari, de ordinul miliardelor de euro.
„Proiectul navei spaþiale a durat cam doi-trei ani ºi am beneficiat de sprijinul unui cunoscut expert din SUA, Dan Braºoveanu, cu care am lucrat la aceastã idee. Nava spaþialã prezintã, ca avantaje, simplitate constructivã, costuri de fabricaþie reduse, costuri de exploatare reduse, razã foarte mare de acþiune, produce la bord ºi alimenteazã cu puteri electrice foarte mari, de la un megawatt la zeci de megawaþi, sistemul de propulsie magnetoplasmodinamic, tehnologie simplã ºi uºor de aplicat”, a mai spus Constantin Sandu.
Salonul Pro Invent, unde sunt prezentate peste 300 de invenþii din diverse domenii, se desfãºoarã de miercuri pânã vineri la UTCN, la final urmând sã fie premiate cele mai importante invenþii

0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 28-04-2024, 11:15:09
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x