User
Pass
2FA
 
 

O nouã teorie care demonstreazã cã pe Pãmânt ziua a avut iniþial numai cinci ore ar putea

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science
Author Message476
Spartans.

[<®>]



Status: Offline
(since 29-04-2019 17:53)
Joined: 23 Feb 2016
Posts: 7113, Topics: 1016
Location: Buzau

Reputation: -356.8
Votes: 203

 
Post Posted: 10-12-2016, 23:15:43 | Translate post to: ... (Click for more languages)

Modul în care Luna a luat naºtere rãmâne încã un mister, dar o nouã teorie poate, aparent, rezolva aceastã dilemã. Aceasta susþine cã a apãrut în urma unui impact puternic ºi, mai mult, oferã ºi explicaþia faptului cã Luna are în componenþa sa foarte multe elemente comune cu cele ale Pãmântului.

Teoria a fost lansatã de cãtre cercetãtorii de la Universitatea din California ºi susþine cã, în perioada târzie a formãrii Sistemului Solar, mai exact în faza marilor impacte, când planetele se ciocneau între ele, un obiect spaþial de mãrimea actualei planete Marte a lovit ceea ce urma sã devinã planeta Pãmânt, difuzând o cantitate de materie regãsitã în componenþa Lunii. Acest impact a creat acel angular momentum (care în fizicã defineºte un obiect rigid care este definit ca un produs al inerþiei) al sistemului Lunã-Pãmânt ºi i-a conferit Pãmântului o zi de doar 5 ore. Peste mii de ani, Luna s-a retras din apropierea Pãmântului ºi rotaþia acestuia a încetinit, luând naºtere ziua de 24 de ore.

Existã o serie de probleme cu privire la aceastã teorie. Una se referã la compoziþia asemãnãtoare a Pãmântului ºi a Lunii. Satelitul natural al Pãmântului este format din aproximativ aceleaºi materiale care intrã ºi în compoziþia planetei noastre, mai puþin când vine vorba de câþiva conpuºi volatili care s-au evaporat acum foarte mult timp. Acest lucru diferenþiazã Luna de orice element din Sistemul Solar. O altã problemã se referã la faptul cã, dacã Luna a apãrut în urma acumulãrii unor materiale ce se roteau în jurul Ecuatorului Pãmântului, ar fi trebuit sã fie poziþionatã pe orbitã, deasupra Ecuatorului. Dar orbita actualã a Lunii este înclinatã cu 5 grade faþã de Ecuator.

Profesoara Sarah Stewart ºi post-doctoranzii Matija Cuk, Douglas Hamilton ºi Simon Lock au creat un model alternativ. În anul 2012, Matija Cuk ºi Sarah Stewart au afirmat cã acel angular momentum din sistemul Lunã-Pãmânt a fost transferat cãtre sistemul Pãmânt-Soare. În acest nou model, o coliziune cu energie ridicatã a difuzat o cantitate de vapori ºi de materiale lichide ale Pãmântului ºi acestea s-au amestecat. Astfel, atât Pãmântul, cât ºi Luna au luat naºtere din acelaºi material, ceea ce explicã de ce aceste douã planete au o compoziþie asemãnãtoare.



0 0
  
Back to top
View user's profile Send private message
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Freakz Forum Index -> Trash Bin -> Trash -> Science  


The time now is 27-04-2024, 22:25:46
Copyright info

Based on phpBB ro/com
B

 
 
 







I forgot my password


This message appears only once, so
like us now until it's too late ! :D
x